Kapusta z jarzębiną do słoików na zimę

Kapusta z jarzębiną do słoików na zimę
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Wspaniały zapas na zimę.

Składniki

  • Kapusta biała 1 główka
  • Listek laurowy 10 szt.
  • Ziele angielskie kilka ziarenek
  • Ziele angielskie kilka ziarenek
  • Kminek ½ łyżeczki
  • Cebula biała 3 szt.
  • Owoce jarzębiny 2 kiście
  • Sól 2 łyżki

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Kapustę umyć, poszatkować, posypać solą i odstawić na kilka godzin, po czym odlać powstały sok. Cebule obrać i pokroić. Jarzębinę dokładnie umyć. W dużym słoju lub garnku na przemian układać kapustę, owoce jarzębiny, cebulę i przyprawy. Po kilku dniach odlać sok z kapusty. Całość przełożyć do mniejszych słoików, szczelnie zamknąć i pasteryzować przez 20 minut.

Składniki
  • Kapusta biała 1 główka
  • Listek laurowy 10 szt.
  • Ziele angielskie kilka ziarenek
  • Ziele angielskie kilka ziarenek
  • Kminek ½ łyżeczki
  • Cebula biała 3 szt.
  • Owoce jarzębiny 2 kiście
  • Sól 2 łyżki
Składniki