Miód z mniszka lekarskiego - jakie ma właściwości i na co pomaga?

Mniszek lekarski jest rośliną, którą utożsamiamy raczej z chwastem. Niezbyt przydatną choć estetyczną, którą można karmić ewentualnie króliki. Czy tak jest rzeczywiście? Nie! Już nasze prababki doskonale wiedziały, że mniszka lekarskiego można użyć do wielu przepisów. Wykorzystuje się go w kuchni, robi z niego wino, nalewki, syropy, a także miód.

Fot.123RF/Picsel

Z tego artykułu dowiesz się:

Nazwa „miód z mniszka lekarskiego” może być myląca. Nie powstaje on bowiem tak, jak inne miody – dzięki ciężkiej pracy pszczół. Ten miód możecie zrobić samodzielnie. Choć przepis nie jest skomplikowany, wymaga czasu. Z pewnością warto przygotować domowy miód z mniszka. A dlaczego? Jakie ma właściwości? Jak można go stosować? Odpowiedzi znajdziesz w artykule!

Sprawdź także: Kiszone pączki mniszka – jak zrobić te pyszne wiosenne przetwory?

Miód z mniszka lekarskiego – na co pomaga? 

Co kryje się pod nazwą „miód z mniszka lekarskiego”? Na co pomaga ten specyfik i dlaczego warto go zrobić? Z całą pewnością warto tutaj zaznaczyć, iż istnieją dwa rodzaje „miodu” z mniszka.

Jeden jest miodem tradycyjnym – mniszek to roślina miododajna, z której pszczoły mogą pobierać nektar konieczny do zrobienia miodu. Jest on uważany za jeden z najzdrowszych typów miodu, choć wcale nie jest łatwy do pozyskania z powodu wykorzystywania nektaru z mniszka na pożytek rozwojowy pszczół. Pomimo to można dostać go w sklepach czy pasiekach. Jest stosowany głównie przy chorobach serca, wątroby, nerek i dróg moczowych. Miód z mniszka jest niezwykle słodki, dlatego nie jest polecany cukrzykom. Pomimo to jego smak z pewnością będzie odpowiadać dzieciom.

Sprawdź także: Mniszek lekarski w kuchni. Odkryj jego cenne właściwości

Ten właściwy miód z mniszka lekarskiego nie jest oczywiście tym samym, co miód domowy przygotowywany z kwiatów mniszka. Chociaż gotuje się go samodzielnie, w domu, nadal mniszek lekarski w takim właśnie wydaniu jest w stanie pomóc w wielu dolegliwościach. Te właściwości tkwią bowiem w samej roślinie, która jest przez nas tak bagatelizowana. Mniszek lekarski, zwany także pospolitym, był wykorzystywany w celach leczniczych od stuleci. W jego składzie znaleźć można takie bogactwa jak:

  • witaminy: A, C, D oraz te z grupy B,
  • mikroelementy: krzem, magnez, potas i żelazo,
  • przeciwutleniacze: flawonoidy i polifenole,
  • asparaginę i inulinę. 

    A to oczywiście nie wszystko. Witaminy, które znajdują się w mleczu, wspierają układ kostny i odpornościowy, a także nerwowy. Dlatego miód z mniszka lekarskiego polecany jest osobom w każdym wieku – oczywiście w rozsądnych ilościach. Ze względu na obecność garbników, miód z mniszka działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo i antybakteryjnie. Będzie zatem wspierał nas podczas przeziębień i chorób.

    Przeciwutleniacze będą z kolei chronić przed działaniem wolnych rodników, które przyczyniają się do powstawania między innymi raka. Miód z mniszka stosuje się również podczas niestrawności, bólów reumatycznych, schorzeń układu moczowego (zapaleń i infekcji) czy też przy chorobach wątroby.

    Oczywiście nie jest on lekiem, a jedynie wsparciem dla organizmu. Jednak z całą pewnością warto mieć go przy sobie podczas infekcji czy też w trakcie choroby układu moczowego. Oprócz działania przeciwwirusowego i antybakteryjnego wskazuje się, iż miód z mniszka działa przeciwbólowo. Ze względu na obecność magnezu, może zmniejszać bóle związane z menstruacją. Chociaż nie jest lekarstwem na wszystko, będzie doskonałym środkiem chroniącym przed infekcjami. 

    Zobacz: Zobacz: Crostini z mniszkiem i kurdybankiem

    Miód z mniszka lekarskiego – jak zrobić? 

    Wiecie już, na co może pomóc wam miód z mniszka lekarskiego. Jak zrobić ten przysmak? Przepis nie jest zbyt skomplikowany. Potrzebujecie do tego tylko kilku składników oraz czasu. Głównym produktem jest oczywiście mniszek lekarski.

    Aby otrzymać około litra miodu z mniszka, potrzebujecie 500 główek kwiatów (kwiatostanów bez łodyżek i liści), kilogram cukru, litr wody i dwie lub trzy cytryny. Oczywiście ilość cukru i cytryn zależna jest od waszych preferencji. Możecie zrobić bardziej słodki lub trochę bardziej kwaskowaty miód. Cytryna nie będzie jednak mocno wyczuwalna, więc nie musicie się o to obawiać.

    Miód z mniszka lekarskiego będzie miał barwę zależną od ilości użytych kwiatów. Jeśli chcecie, by był bardziej aromatyczny i ciemniejszy, możecie dodać więcej kwiatostanów. Pamiętajcie, by podczas przygotowywania miodu z mniszka nie korzystać z liści i łodyżek, gdyż one całkowicie zmienią smak miodu. Zanim zaczniecie robić syrop z mniszka, upewnijcie się, że kwiaty, z których będziecie korzystać, są czyste i nie znajdują się w nich żadni „pasażerowie na gapę”. Dlatego najpierw zbierzcie swoje kwiaty, a następnie zostawcie je na papierze wyłożonym na stole przez godzinę lub dwie. Owady same postanowią opuścić kwiaty. Zbierajcie kwiaty, które nie są blisko drogi czy innych miejsc, które mogą wpłynąć na stan kwiatostanu. Lepiej unikać metali ciężkich w tym, co zjadamy.

    Sprawdź także: Jak zrobić wino z mniszka lekarskiego? Poznaj sprawdzone sposoby!

    Czas wziąć się za przygotowanie miodu. Przejrzyjcie wszystkie kwiaty i sprawdźcie, czy nie ma w nich piasku lub ziemi. Możecie zalać kwiaty wodą i przepłukać je, by pozbyć się zabrudzeń. Następnie włóżcie je do garnka i zalejcie litrem wody. Doprowadźcie wodę do wrzenia i wyłączcie płytę grzewczą. Tak przygotowany wywar zakryjcie pokrywką i odstawcie na całą dobę. To sprawi, że woda przejdzie smakiem i aromatem mniszka. Następnego dnia odcedźcie cały napar z mniszka do innego garnka. Pozostałe kwiaty połóżcie na gazę, a znajdujący się w nich płyn również przeciśnijcie do garnka. Do płynu dodajcie cukier i gotujcie wolno aż do momentu, gdy cukier się rozpuści. Dodajcie sok z cytryn i gotujcie przez następne dwie godziny na małym ogniu.

    W tym czasie miód powinien już zgęstnieć. Jeśli jednak nie zgęstniał, musicie gotować go trochę dłużej. Wlejcie gotowy syrop do wyparzonych słoiczków i zakręćcie je, a następnie obróćcie do góry dnem. Miód jest już gotowy. Poczekajcie jednak, aż przestygnie.  

    Miód z mniszka lekarskiego – zastosowanie 

    Wiecie już, jak przygotować miód z mniszka lekarskiego. Zastosowanie tego przysmaku jest niezwykle proste – możecie zajadać go, z czym tylko chcecie. Jest słodki i pyszny, a to sprawia, że doskonale łączy się z wszelkimi deserami. Można używać go jako polewy na placuszki i naleśniki, a nawet lody.

    Doskonale smakuje także w herbacie, jako słodki dodatek zamiast cukru. Oczywiście oprócz tego, że jest słodki, jest także zdrowy, dlatego warto dodawać go do napojów. Niektórzy używają miodu z mniszka lekarskiego także jako elementu słodzącego na przykład do ciast i innych wypieków. Jednak z całą pewnością szkoda marnować ten syrop na ciastka. Miód z mniszka warto zostawić sobie na długą zimę, podczas której przeziębienia mogą dawać nam się we znaki. Wtedy to właśnie on będzie remedium na infekcje. 

    Miód z mniszka lekarskiego, choć nie jest miodem prawdziwym, potrafi zdziałać wiele dobrego dla naszego organizmu. Warto mieć go pod ręką zwłaszcza jesienią i zimą, podczas sezonu na przeziębienia.  

    Wypróbuj sprawdzone przepisy użytkowników na miód z mniszka lekarskiego:

    1. Miodek z mniszka lekarskiego

     Miodek z mniszka lekarskiego Zobacz przepis

    Miód z mniszka lekarskiego przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    2. Miód z mai - miód z mniszka lekarskiego

     Miód z mai - miód z mniszka lekarskiego Zobacz przepis

    Jak zrobić miód z mniszka lekarskiego? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    3. Miód z mniszka

     Miód z mniszka Zobacz przepis

    Miód z mniszka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    4. Miód (syrop) z mniszka

     Miód (syrop) z mniszka Zobacz przepis

    Miód z mniszka lekarskiego / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    5. Miód z mniszka

     Miód z mniszka Zobacz przepis

    Miód z mniszka - jak zrobić? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

    Zobacz także:

    Ceny czereśni biją rekordy. Uprawa w domu jest tania i owocna »

    Połowa ludzkości może mieć w sobie tego pierwotniaka. Wywołuje groźną chorobę »

    Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

    Komentarze

    Ostatnio komentowane przepisy

    Dania główne Placki z młodej kapusty

    Jeśli uwielbiasz placki ziemniaczane lub te zrobione z cukinii, koniecznie mu...

    Odsłon: 306

    15 min
    3
    Dania główne Kurczak z grilla

    tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...

    Odsłon: 104

    15 min
    3
    15 min
    3

    Polecane artykuły

    Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

    Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

    1
    Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

    Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

    3
    Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

    Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

    1
    Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

    Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

    4