Miód (syrop) z mniszka

Przepis dnia 2018-05-18
Miód (syrop) z mniszka
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: dragonik7
Samo zdrowie, nie tylko doskonałe lekarstwo ale także dodatek do domowej lemoniady lub herbaty

Składniki

  • 1000 główek kwiatów mniszka (bez łodyżek)
  • 2 litry wody
  • 2 kg cukru

Przygotowanie

  1. Kwiaty mniszka tuż po zebraniu rozkładamy na białym papierze lub ściereczce - zostawiamy na jakiś czas aby pozbyć się wszelkich żywych istotek. Czyste kwiaty wrzucamy do garnka, zalewamy 2 litrami wody, zagotowujemy. Na małym ogniu gotujemy jeszcze pod przykryciem przez 20 minut. Całość odstawiamy na 24 godziny.

  2. Po upływie tego czasu kwiaty przecedzamy (możemy je wycisnąć w dłoniach aby wydobyć jak najwięcej naparu). Do przecedzonego naparu dodajemy cukier oraz sok wyciśnięty z cytryn (ten również najlepiej przecedzić dodatkowo przez sitko). Stawiamy na ogień i na wolnym ogniu gotujemy ok 2 godzin (im dłużej gotujemy tym nasz syrop będzie gęściejszy). Gotowy, gorący syrop przelewamy do wyparzonych słoiczków lub szklanych buteleczek, przekręcamy do góry dnem, przykrywamy grubym ręcznikiem lub kocem i pozostawiamy do wystudzenia.

  3. Syrop odstawiamy w ciemne, chłodne miejsce. Możemy go przechowywać kilka miesięcy.

Komentarze do przepisu (3)

Maudie 09 maja 2018
Przymierzam się do tego miodku i może w tym roku zrobię wreszcie chociaż przeraża mnie ilość cukru :)Ps... Czytaj całość »
Przymierzam się do tego miodku i może w tym roku zrobię wreszcie chociaż przeraża mnie ilość cukru :)Ps Piękna fotka:):)
dragonik7 09 maja 2018
oj dziękuję bardzo :-) Radzę się pospieszyć, bo mniszek w tym roku przekwita wyjątkowo szybko. A co do cukru -... Czytaj całość »
oj dziękuję bardzo :-) Radzę się pospieszyć, bo mniszek w tym roku przekwita wyjątkowo szybko. A co do cukru - no cóż, pocieszam się tym, że nie pije się tego litrami :-)
Maudie 09 maja 2018
Masz rację :)
Składniki
  • 1000 główek kwiatów mniszka (bez łodyżek)
  • 2 litry wody
  • 2 kg cukru
Składniki