„Magdalenki cioci Leonii”

Małe, puszyste ciasteczka o cytrynowym aromacie, z charakterystycznym wierzchem przypominającym kształt muszli - to jedne z najbardziej znanych wypieków we Francji. Jak przygotować idealne magdalenki?

Fot. 123RF/Picsel

Magdalenki to niezwykle proste w przyrządzeniu, małe ciasteczka, których historia sięga XIX-wiecznej Francji, a dokładnie Lotaryngii. Autor tego kultowego wypieku nie jest do końca znany, jedyne co potwierdzają wszystkie źródła, to fakt, że nazwa ciasteczek pochodzi od imienia Madelaine (po Polsku Magdalena).

Jedna z opowieści głosi, że słodkości te powstały na dworze Stanisława Leszczyńskiego - króla Polski, a następnie księcia Lotaryngii i Baru. Młoda kucharka miała upiec je zgodnie z recepturą pochodzącą z jej rodzinnych stron i podać na przyjęciu. Inna zaś donosi, że autorem przepisu jest sam książę Lotaryngii. Słownik Oksfordzki natomiast podaje, że nazwa ciasteczek wywodzi się od sławnej, XIX wiecznej mistrzyni cukiernictwa Madeline Paulmier.

Mimo sprzecznych informacji dotyczących autorstwa przepisu, jedno jest pewne, smak ciasteczek zachwyca! Najlepszym dowodem na to jest fakt, że w znakomitym dziele Marcela Prousta „W poszukiwaniu straconego czasu", magdalenki odgrywają bardzo ważną rolę. Do tego stopnia, że w literaturze funkcjonuje termin „Proustowska magdalenka", jako określenie powrotu do wspomnień wywołanych za pomocą bliżej nieokreślonego bodźca.

Bohater powieści, ciasteczka je maczając w herbacie, i tak opisuje swoje wrażenia:

„I niebawem (...) machinalnie podniosłem do ust łyżeczkę herbaty, w której rozmoczyłem kawałek magdalenki. (...) Owładnęła mną rozkoszna słodycz (...). I nagle wspomnienie zjawiło mi się. Ten smak to była magdalenka cioci Leonii.(...)" 1

Reklama

Takie proste, a takie smaczne!

Magdalenki są niebywale proste w przygotowaniu, a składniki niedrogie i ogólnodostępne. Przepis z 1913 roku, który można znaleźć w „Uniwersalnej książce kucharskiej" Marii Ochorowicz-Monatowej, pokazuje, że do ich wypieku potrzebne są: żółtka, masło, mąka, cukier i skórka z pomarańczy. Przeszkodą nie jest nawet znalezienie odpowiedniej foremki w kształcie muszli, która dostępna jest w większości sklepów internetowych.

Jeśli nadal nie jesteście przekonani, do tego czy upiec magdalenki, rzućcie okiem na przepisy naszych użytkowników i opinie osób, które z nich skorzystały. Naprawdę warto!

1. Magdalenki

Fot. Pularda na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

2. Magdalenki

Fot. Ewagnesna Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

3. Miodowo-jogurtowe magdalenki

Fot. ilovebakepl na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

4. Kakaowe magdalenki

Fot. Honorata27 na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

1Marcel Proust, W poszukiwaniu straconego czasu, tom. I: W stronę Swanna, Tłum. Tadeusz Boy-Żeleński. Warszawa 2003, s. 77-80.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Murzynek z truskawkami

Upieczemy ciasto bardzo popularne, czyli murzynka, ale dodamy do niego truska...

Odsłon: 30

30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0
Informacje 5 grillowanych potraw mięsnych, którym trudno się oprzeć

W tym sezonie grillowym warto poeksperymentować ze smakami. Karkówka i kiełbaski? Jak najbardziej, ale może w kanapce i w towarzystwie warzyw? Podp...

0