Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Upieczemy ciasto bardzo popularne, czyli murzynka, ale dodamy do niego truskawki. Ciasto będzie wilgotne, puszyste i czekoladowo-truskawkowe. Będzie pachniało w całym domu. Pieczenie murzynka potrwa chwilę, a efekt będzie wspaniały.
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 44
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 157
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 370
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 90
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 44
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 157
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 370
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 90
Składniki
Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej. Tortownica o średnicy 20 lub 22 cm, wyłożona papierem do pieczenia.
Masło podgrzewamy w rondelku, aż się roztopi. Studzimy je i wlewamy do miski miksera. Dodajemy jajka, cukier, dżem, cukier wanilinowy i całość miksujemy do połączenia składników. Następnie wsypujemy mąkę i kakao, mieszamy. Na koniec sodę łączymy z mlekiem i wlewamy do ciasta. Krótko mieszamy, tylko do połączenia składników. Gotowe ciasto przelewamy do blaszki. Na wierzchu układamy truskawki umyte, odszypułkowane i przekrojone na pół.
Wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 °C (góra-dół bez termoobiegu) na 50 minut (do suchego patyczka).
Polewa czekoladowa. Czekoladę z mlekiem roztapiamy w kąpieli wodnej. Lekko przestudzoną wylewamy na wierzch zimnego ciasta.
Murzynek z truskawkami gotowy!