Łosoś wędzony – dlaczego warto go jeść?
Zachowując właściwości ryby świeżej łosoś wędzony MOWI dostarcza wiele ważnych składników, kluczowych z dietetycznego punktu widzenia. Jest źródłem protein o wysokiej wartości biologicznej, zawiera zdrowe tłuszcze, witaminy i składniki mineralne. Dodatkowo warto wspomnieć, że łosoś wędzony jest także źródłem sodu, o czym świadczy słony smak. Dzieje się tak dlatego, że proces wędzenia jest poprzedzony solankowaniem ryby, co ma na celu usunięcie mikroorganizmów, które wpływają na psucie się produktu.
Łosoś wędzony – co zawiera?
- pełnowartościowe białko;
- długołańcuchowe niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym omega-3);
- witaminy rozpuszczalne w tłuszczach – A, D, E;
- witaminy rozpuszczalne w wodzie – witaminy z grupy B;
- składniki mineralne – fosfor, żelazo, wapń, potas, sód, fluor, selen, jod.
Proces wędzenia jest w pełni bezpieczny dla zdrowia człowieka. Charakterystyczny aromat dymny pochodzi ze spalania naturalnego drewna. Może odbywać się w niskiej temperaturze (nieprzekraczającej 30 stopni Celsjusza), wówczas mówimy o łososiu wędzonym na zimno. Kiedy temperatura wędzenia dochodzi do 60 stopni Celsjusza, otrzymujemy tzw. łososia wędzonego na gorąco.
Łosoś wędzony a witaminy rozpuszczalne w tłuszczach
Witaminy lipofilne występujące w łososiu są niezwykle istotne z punktu widzenia prawidłowego funkcjonowania organizmu. Należą do tej grupy witaminy A, D i E. Obecność zdrowych tłuszczów w rybie umożliwia wchłanianie i pełne wykorzystanie tych związków.
Rola witamin rozpuszczalnych w tłuszczach
Witamina A
Funkcje w organizmie:
- Niezbędna w procesach widzenia;
- uczestniczy w tworzeniu komórek;
- zapewnia prawidłowy stan skóry i błon śluzowych;
- chroni przed zakażeniem układu pokarmowego, oddechowego i moczowo-płciowego;
- wspiera czynność układu odpornościowego;
- prowitamina A – beta-karoten wykazuje działanie antyoksydacyjne.
Konsekwencje niedoboru:
- Zaburzenie procesów widzenia, szczególnie po zmierzchu tzw. kurza ślepota;
- suchość i zgrubienie spojówek;
- suchość, zgrubienie i rogowacenie naskórka;
- słaby wzrost u dzieci;
- nawracające infekcji układu oddechowego.
Witamina D
Funkcje w organizmie:
- Wspiera układ kostno-stawowy;
- wspiera resorpcję wapnia i fosforanów w jelitach;
- uczestniczy w transporcie wapnia;
- wzmacnia układ immunologiczny;
- wspiera leczenie chorób o podłożu autoimmunologicznym;
- zmniejsza ryzyko występowania zaburzeń psychicznym m.in. depresji.
Konsekwencje niedoboru:
- Powstawanie krzywicy u dzieci;
- u kobiet ciężarnych podnosi ryzyko odwapnienia kości (osteomalacja);
- u osób starszych, seniorów grozi wystąpienie osteoporozy;
- podatność na infekcje;
- obniżenie nastroju.
Witamina E
Funkcje w organizmie:
- Pełni rolę biologicznego przeciwutleniacza;
- chroni organizm przed szkodliwym wpływem wolnych rodników i nadtlenków lipidowych;
- zmniejsza ryzyko powstawania chorób o podłożu neurodegeneracyjnym;
- hamuje procesy starzenia;
- przeciwdziała powstawaniu miażdżycy i chorób nowotworowych;
- wspiera pracę wątroby – zapobiega stłuszczeniu organu;
- wspiera płodność u obu płci.
Konsekwencje niedoboru:
- Podnosi ryzyko powstawania stresu oksydacyjnego;
- ryzyko wystąpienia wad zwyrodnieniowych w przednim płacie przysadki mózgowej;
- zmniejszenie wydzielania hormonu gonadotropowego – dochodzi do zwyrodnienia plemników;
- podnosi ryzyko prawidłowego przebiegu ciąży – poronień lub wczesnego obumierania płodu.
Według rekomendacji ekspertów ryby powinny gościć na naszych stołach minimum 2-3 razy w tygodniu. Sięgając po łososia wędzonego, warto sprawdzić na opakowaniu, czy jest on sygnowany certyfikatem ASC. Świadczy to, że ryba pochodzi ze sprawdzonej, zrównoważonej hodowli i jest w pełni bezpieczna do spożycia.