Grill - temat specjalny

Leczył Dmowskiego i Daszyńskiego. Apolinary Tarnawski i jego dieta cud

Rezygnacja ze spożywania mięsa jest coraz częstszym wyborem żywieniowym. Wiele osób decyduje się na ten krok nie tylko ze względu na kwestie etyczne, ale i zdrowotne. Jednym z pionierów szerzenia wiedzy na temat jarskiej diety był Apolinary Tarnawski. Doktor zajmował się przyrodolecznictwem, z jego wiedzy korzystało wiele osobistości ówczesnej sceny politycznej oraz przedstawicieli inteligencji. Jakie metody stosował doktor Tarnawski?

Dieta Apolinarego Tarnawskiego | Fot.123RF/Picsel/Fot. Narodowe Archiwum Cyfrowe/Seńkowski M.

Spis treści: 

Nie od dziś wiadomo, że warzywa i owoce są podstawą zdrowej diety. Dobrze zbilansowana dieta wegetariańska lub wegańska ma korzystny wpływ na wiele obszarów zdrowotnych. Pomaga zadbać o układ krążenia, chroni serce, reguluje ciśnienie krwi, pomaga zadbać o prawidłowy poziom cholesterolu i cukru we krwi. Wspiera również zachowanie smukłej sylwetki. W poniższym artykule opowiemy ci o przedwojennej diecie jarskiej oraz postaci, która szerzyła jej prozdrowotne działanie, czyli Apolinarym Tarnawskim. 

Sprawdź także: Czarodziejskie rozwiązanie na szybki metabolizm i trawienie. Światowe gwiazdy piją płyn z polskich owoców

Kim był Apolinary Tarnawski? 

Apolinary Tarnawski to lekarz naturalista, urodził się  6 lipca 1851 w Gnojnicach, zmarł w 2 kwietnia 1943 w Jerozolimie. Wykształcenie medyczne odebrał na Uniwersytecie Jagielońskich. Zasłynął niekonwencjonalnym podejściem do medycyny, zajmował się przyrodolecznictwem, co w tamtym czasie w niektórych kręgach kojarzyło się raczej ze znachorstwem. Przede wszystkim skupiał się na propagowaniu diety roślinnej, zalecał również stosowanie głodówek. Do metod stosowanych przez Tarnawskiego należały także: praca fizyczna, gimnastyka i zajęcia ruchowe, chodzenie boso, ekspozycja na słońce, a nawet spanie przy otwartych oknach. Doktor uważał również że spożywanie nadmiernej ilości jedzenia również niekorzystnie wpływa na zdrowie i surowo potępiał obżarstwo oraz nieumiarkowanie w piciu. 

Działalność doktora Apolinarego Tarnawskiego 

W 1893 roku utworzył lecznicę, która mieściła się pod Kosowem Huculskim. Jednym z głównych założeń placówki było przestrzeganie diety wegetariańskiej, na początku jedynie w niedzielę serwowano dania mięsne, z czasem zrezygnowano również z niego, ograniczano w niej także jajek. Jednym z najważniejszych dań była surówka, w której skład wchodziły warzywa i owoce, oczywiście w wersji niegotowanej. 

Pasją doktora było także sadownictwo, uprawiane przez niego owoce nie tylko wprowadzano do jadłospisu pacjentów, brały także udział w konkursach, zyskując uznanie na wystawach w całej Polsce. Przez lata lecznica dostosowywała się do zmieniających się potrzeb kuracjuszy. W 1909 roku przy placówce zostało otwarte Towarzystwo Przyjaciół Zdrowia, którego celem było propagowanie zdrowego i higienicznego trybu życia. Skupiano się tu na zgłębianiu wiedzy na temat zdrowego odżywiania, znaczenia aktywności fizycznej oraz istotności eliminowania wszelkiej maści używek.

Na leczenie u znanego doktora mogły pozwolić sobie przeważnie osoby z rodzin inteligenckich oraz te dobrze wykształcone, między innymi: adwokaci, politycy, urzędnicy, duchowni, inżynierowie, naukowcy, czy artyści. Wśród gości lecznicy znaleźli się: Gabriela Zapolska –  aktorka i pisarka, Ignacy Daszyński – polski polityk socjalistyczny, oraz Roman Dmowski – polityk, publicysta polityczny, minister spraw zagranicznych. W 1929 r. doktor wraz z małżonką wydał książkę dotyczącą diety jarskiej pt. „Kosowska kuchnia jarska”, zawarto w niej przepisy, praktyczne porady oraz informacje dotyczące higieny odżywiania. 

Źródło: dzikiezycie.pl, Smaker.pl

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także:

Jabłkowe rarytasy od Ewy Wachowicz. Deser ze słoika to jesienny hit »

Majeranek na jesienne bolączki. Stosuj, gdy dokuczają katar i kaszel »

Zapomniane danie jednogarnkowe czasów PRL-u. Sycące i wyborne »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5
Desery Muffinkowe babeczki z dżemem

Babeczki upiekłam na majówkę, przepis bardzo prosty i szybki , a babeczki sma...

Odsłon: 231

30 min
8
30 min
9
15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

1
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

3
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17