Ewa_Gotuje

Klasyczna jajecznica jest nudna. Nieszablonowe przepisy na jajka na śniadanie i nie tylko

Jeżeli mielibyśmy wymienić najpopularniejsze, polskie śniadanie, to z pewnością wspomnielibyśmy jajecznicę. Sycąca, smaczna, ale z czasem może się znudzić. Warto wówczas sięgnąć po nieszablonowe przepisy na jajka.

Ciekawe przepisy na jajka na śniadanie | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Jajka po wiedeńsku, benedyktyńsku, turecku, a może jednak wzbudzająca coraz większe zainteresowanie w polskich restauracjach szakszuka? Pomysłów na śniadania z wykorzystaniem tego klasycznego produktu jest cała masa. Mamy dla ciebie te wyjątkowo oryginalne, ale jednocześnie proste w przyrządzeniu. Gotowy na ciekawe alternatywy dla jajecznicy? 

 Sprawdź także:

Czy jajka są zdrowe? 

Towarzyszą nam od dzieciństwa. Jajka, bo o nich mowa, mogą stanowić nie tylko podstawę śniadań, ale też obiadów, kolacji i oczywiście deserów. Są smaczne, proste w przyrządzeniu i można przygotować je na wiele sposobów. Przez lata jednak narosło wokół nich sporo mitów, np. że podnoszą poziom złego cholesterolu. Czy jajka są zdrowe? Poniżej znajdziesz odpowiedź na to pytanie.  

Jak to końcu jest? Czy jajka zawierają dużo niezdrowych tłuszczy, czy jednak są wartościowym źródłem białka, witamin oraz wielu składników odżywczych? Rzeczywiście w drugiej połowie XX w. oraz na początku wieku XXI krążyła negatywna opinia wokół tego produktu żywnościowego. Specjaliści z zakresu dietetyki uważali, że jajka podnoszą poziom złego cholesterolu, co może przyczyniać się do rozwoju miażdżycy czy chorób układu krążenia. 

W 2018 roku przeprowadzono w Australii ważne badania (Diabetes and Egg, DIABEGG, American Journal of Clinical Nutrition), które ostatecznie zdementowały powyższe mity. Jajka co prawda podnoszą poziom cholesterolu, ale nieznacznie. Mało tego po produkt ten mogą sięgać osoby otyłe, chorujące na cukrzycę czy zmagające się z chorobami krążenia. Zatem wniosek jest oczywisty możemy jeść jajka i to nawet codziennie. Produkt ten zawiera sporo białka i tłuszczów, które stanowią wysokowartościowe kwasy tłuszczowe z grupy Omega 3 i 6. Są też sycące, po ich spożyciu długo nie odczuwamy głodu.   

W jajkach znajduje się sporo witamin A, D i E, które wspierają system odpornościowy naszego organizmu. Nie brakuje w nich również istotnych przeciwutleniaczy oraz aminokwasów o właściwościach przeciwzapalnych. Mało tego. W jajkach znajduje się także biotyna, które wspiera wygląd i jakość włosów oraz paznokci.  

Jajka — przeciwwskazania do ich spożywania 

Czy każdy może jeść jajka? Oczywiście także w przypadku tych produktów żywnościowych występują przeciwwskazania. W jajkach nie brak substancji alergennych, takich jak m.in. lipoproteiny, globuliny, lizozym czy owoalbumina. Niektóre z alergenów występują tylko w żółtku, albo tylko w białku, a to oznacza, że można być uczulonym tylko na część jajka.  

Kto nie powinien przesadzać z nadmiernym jedzeniem jajek? Oczywiście osoby, które mogą być na nie uczulone oraz chorzy na cukrzycę typu drugiego.  

Nieszablonowe przepisy na jajka 

Bardzo często podstawę klasycznych polskich śniadań stanowią jajecznica, jajka na twardo lub na miękko, ewentualnie sadzone (choć to ostatnie wolimy jednak w wersji obiadowej). Tymczasem świat kulinariów poszedł do przodu i przekonał nawet nas, smakowych tradycjonalistów, do spróbowania czegoś całkiem nowego. Nie musisz szukać przepisów na jajeczne śniadania wszystkie najciekawsze (a jednocześnie najprostsze do przygotowania) zebraliśmy poniżej.  

Jajka po benedyktyńsku — prosty przepis 

Składniki

  • 4 english muffins (lub bułki lub tosty) 
  • 4 plastry dobrej szynki 
  • 4 duże jajka 
  • szczypiorek 
  • sól i pieprz 

Przepis uwzględnia składniki na cztery porcje.

Wykonanie: 

  • Ugotuj jajka w koszulce. W dużym garnku zagotuj wodę (około 10 cm głębokości) z dodatkiem 1 łyżki octu i szczypty soli. Zamieszaj wodę łyżką, aby stworzyć wir. Wcześniej każde jajko umieść w osobnym, małym naczyniu (np. kieliszku). 
  • Delikatnie wlej pierwsze jajko do wrzącej się wody i gotuj przez kilka minut, aż białko całkowicie się zetnie, a żółtko pozostanie płynne. Powtórz ten proces z pozostałymi jajkami. 
  • Na patelni podsmaż szynkę. 
  • Muffiny (lub bułki) przekrój na pół i opiecz w tosterze. Na dolnej połówce każdego muffina połóż plasterek szynki, a następnie umieść na nim ugotowane wcześniej jajko. 
  • Polej każde jajko, przygotowanym wcześniej sosem holenderskim (sprawdź, jak zrobić sos holenderski).  
  • Gotowe jajka po benedyktyńsku posyp posiekanym szczypiorkiem i dopraw solą oraz pieprzem. 

Jajka po wiedeńsku — jak zrobić? 

    Składniki

    • 2 jajka 
    • 1 łyżeczka masła
    • sól i pieprz do smaku
    • posiekana natka pietruszki (opcjonalnie)
    • posiekany szczypiorek (opcjonalnie) 

    Wykonanie: 

    • Rozpocznij od przygotowania szerokiego rondelka z wrzącą wodą. 
    • Kiedy woda zawrze, ostrożnie rozbij jedno jajko do szklanki żaroodpornej. 
    • Delikatnie przelej jajko ze szklanki do wrzącej wody. Nie mieszaj. Pozwól mu gotować się spokojnie przez około 5 minut. 
    • Białko powinno się ściąć, a żółtko pozostanie płynne. Jeśli wolisz jajko bardziej lub mniej ścięte, dostosuj czas gotowania do własnych preferencji. 
    • Wyjmij gotowe jajko łyżką cedzakową i ułóż je na talerzu. 
    • Powtórz ten proces z drugim jajkiem. 
    • Na każde jajko połóż po pół łyżeczki masła, które szybko się roztopi. 
    • Dopraw jajka solą i pieprzem. Możesz także posypać je posiekaną natką pietruszki i szczypiorkiem, jeśli lubisz. 
    • Gotowe jajka po wiedeńsku można podać z ulubionym chlebem lub bułką. Idealnie pasują również do świeżych warzyw i herbaty z cytryną. 

    Szakszuka — sprawdzony przepis 

    Składniki

    • puszka krojonych pomidorów lub 4 świeże pomidory, opcjonalnie trochę passaty lub pulpy pomidorowej 
    • 3 duże jajka 
    • 3 ząbki czosnku 
    • 1/2 łyżeczki ostrej papryki 
    • łyżeczka wędzonej papryki 
    • łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 
    • natka pietruszki 
    • oliwa z oliwek 
    • sól, pieprz 

    Wykonanie: 

    • Zacznij od pokrojenia czosnku w drobną kosteczkę, a następnie delikatnie podsmaż go na oliwie z oliwek. Gdy się zeszkli, dodaj ostrą paprykę, wędzoną paprykę oraz kmin rzymski. Smaż przez minutę. 
    • Pokrój pomidory w kostkę. Dodaj je do czosnku. Duś całość przez około 6 minut.  
    • Po podduszeniu pomidorów utwórz w nich wgłębienia, do których wbij jajka (jedna dziurka = jedno jajko). Dopraw całość solą i pieprzem – nie mieszaj.  
    • Przykryj patelnię pokrywką dzięki temu białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne. Poczekaj ok. 4-5 minut.  
    • Wyłącz kuchenkę. Szakszukę przełóż na talerz i posyp posiekaną natką pietruszki (lub świeżą bazylią). Danie możesz podać także na patelni.  

    Jajka po turecku — hit śniadaniowy 

    Składniki

    • 4 jajka 
    • 250 g jogurtu greckiego 
    • 50 g masła 
    • 2 ząbki czosnku 
    • 1/2 cytryny 
    • 2 łyżki oliwy 
    • 1/2 pęczka szczypiorku lub dymki 
    • 2 łyżki octu 
    • kilka kromek chleba do podania 
    • chili, sól i pieprz 

    Sposób przygotowania: 

    • W misce wymieszaj jogurt grecki z łyżką oliwy, przeciśniętymi przez praskę dwoma ząbkami czosnku, sokiem i skórką z połowy cytryny, szczyptą soli i pieprzu. Dodaj drobno posiekany szczypiorek lub dymkę, dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki. 
    • Kromki chleba skrop obficie oliwą i podpiecz z obu stron na patelni, aż staną się chrupiące i złociste.  
    • W niewielkim garnku zagotuj wodę, dodaj około łyżki octu. Wbij jajko do mniejszego naczynka, a następnie wytwórz „wirek” w garnku przy użyciu łyżki. Wlej jajko i gotuj je na małym ogniu przez około 3 minuty, aż białko stężeje, a żółtko pozostanie płynne w środku. Następnie wyjmij je na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru wody. Powtórz dla wszystkich jajek.  
    • Masło przełóż do rondelka, dodaj 1/2 łyżeczki chili, czosnek i szczyptę soli. Podgrzej masło na wolnym ogniu, aż się lekko zarumieni i nabierze delikatnego, orzechowego smaku. 
    • Na talerz wyłóż jogurt grecki, następnie połóż jajka w koszulce i polej wszystko palonym masłem. Na koniec posyp danie posiekanym szczypiorkiem i delikatnie oprósz płatkami chili. Podaj z chrupiącym chlebem i dobrą kawą. 

    Źródła: smaker.pl

    Opracowała: Redakcja Smaker.pl

    Zobacz także:

    Wytrwali podejmują się jego uprawy. Jesienią i zimą przyprawa wikingów powinna być w każdym domu »

    Świetnie zastąpi krowie mleko. Ma więcej magnezu i jest lepiej przyswajalne przez organizm »

    Grzybowi giganci. Rekordowe okazy, o których marzy każdy grzybiarz »

    Komentarze

    Ostatnio komentowane przepisy

    30 min
    20

    Polecane artykuły

    Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

    Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

    1
    Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

    Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

    1
    Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

    Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

    0
    Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

    Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

    0