Grill - temat specjalny

Karpatka i wuzetka w Bake off Junior

Tym razem uczestnicy spróbują przygotować znakomite wuzetki i karpatki w postaci eklerki. Czy wszyscy poradzą sobie z tymi wypiekami? Oglądajcie ich zmagania o 15:15 w TVP2!

Mali cukiernicy w poprzednim odcinku, w konkurencji technicznej zmierzyli się z bardzo trudnym, jak się okazało zadaniem. W menu bowiem zagościła tarta z warzywami. Jurorzy podzielili uczestników na dwie grupy: ogórków i pomidorów. Dzieci z drużyny ogórków musiały przygotować tatrę według przepisu Krzysztofa Ilnickiego (z nadzieniem na bazie sera pleśniowego), pomidory zaś, piekły bazując na recepturze Michała Brysia (tartę z nadzieniem z żółtego sera).

Największym problemem okazało się wyrobienie spodu do tarty. Juniorzy nie przeczytali dokładnie przepisów i dodali zbyt dużą ilość wody. Pomyłka ta spowodowała, że u części z nich ciasto było zbyt rzadkie i nie upiekło się właściwie.

Najlepiej z zadaniem poradziła sobie Julka i Ania, ich tarty były najbliższe ideału.

Kolejnym wyzwaniem dla młodych adeptów sztuki kulinarnej było przygotowanie autorskich wypieków: marchewkowych babeczek, udekorowanych postaciami z ulubionych bajek.

Po podsumowaniu obu konkurencji, jurorzy zadecydowali, że tytuł Gwiazdy Wypieków tygodnia otrzyma Gosia, za perfekcję i smak przygotowanych przez siebie dań. Na szczęście w tym odcinku nikt nie opuścił programu.

Poznaj przepis na ratę warzywną Michała Brysia. Kliknij >>

Co wydarzy się w najbliższym odcinku?

Uczestnicy pierwszej polskiej edycji "Bake Off Junior" wyruszą w cukierniczą podróż warszawską trasą W-Z. Zadaniem będzie przygotowanie wuzetki. Deser musi składać się kolejno z biszkoptu - kakaowego i czekoladowego, własnoręcznie wykonanego dżemu, bitej śmietany oraz pomady czekoladowej. Polskie wuzetkowe tiramisu musi być zrobione w szklanym pucharku.

Kolejne zadanie to upieczenie karpatki w postaci eklerki z trzema wierzchołkami. To wszystko polane białym lukrem, posypane cukrem pudrem. Najważniejsze będzie wnętrze eklerki - śnieżnobiały krem powinien posiadać kremową, delikatną konsystencję.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5
Desery Muffinkowe babeczki z dżemem

Babeczki upiekłam na majówkę, przepis bardzo prosty i szybki , a babeczki sma...

Odsłon: 216

30 min
8
30 min
9
15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

1
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

3
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17