Grill - temat specjalny

Karczoch – przepisy, które odczarują to warzywo

Jakim warzywem jest karczoch? Niektórzy, słysząc jego nazwę, nawet nie są w stanie wyobrazić sobie jego wyglądu. Okazuje się jednak, że warto przyjrzeć mu się z bliska, choćby ze względu na bogactwo substancji odżywczych. W jakich daniach najlepiej sprawdza się karczoch? Przepisy są naprawdę liczne!

Fot. 123RF/Picsel

 

Z tego artykułu dowiesz się:

- Jakie właściwości mają karczochy?

- Jak gotować karczochy?

- Jak zrobić karczochy z piekarnika?

- W jaki sposób grillować karczochy?

- Co można zrobić z karczochów?

 

Karczoch to roślina, która ceniona była już w czasach starożytnych i to nie tylko za atrakcyjny smak, ale przede wszystkim za prozdrowotne właściwości. Uprawia się go w wielu krajach na świecie, w tym w Polsce, choć nie cieszy się w tutejszej kuchni zbyt dużą popularnością. Na szczęście zaczyna się to stopniowo zmieniać i coraz częściej można natknąć się na niego w sklepach. Jak przygotować dania, w których główną rolę gra karczoch? Przepisy są tak liczne, że z pewnością znajdziesz coś dla siebie!

Karczoch - właściwości odżywcze

Właściwości odżywcze tego warzywa są naprawdę imponujące. Przede wszystkim warto podkreślić, że stanowi on obfite źródło antyoksydantów, które hamują namnażanie się wolnych rodników, niwelują skutki stresu oksydacyjnego, a także zmniejszają ryzyko występowania niektórych nowotworów.

Jednym z najcenniejszych antyoksydantów zawartych w karczochu jest cynaryna, która korzystnie wpływa na wątrobę - zwiększa wydzielanie żółci i przeciwdziała jej stłuszczeniu. Ponadto reguluje poziom cukru we krwi, zmniejsza poziom „złego" cholesterolu, usprawnia funkcjonowanie układu pokarmowego, a także przyspiesza metabolizm.

Innym ważnym związkiem ukrytym w karczochu jest inulina, która - dzięki zdolności wiązania dużej ilości wody - czyni to warzywo bardziej sycącym. Uważana jest ona za naturalny prebiotyk, który sprzyja namnażaniu się dobrych bakterii jelitowych. Jej dodatkowym atutem jest korzystny wpływ na przyswajanie substancji odżywczych z pożywienia.

Karczoch to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów, których na próżno szukać w innych produktach z tej grupy. Obfituje on w witaminy z grupy B, witaminę C, K i E, a także potas, żelazo, magnez, cynk oraz wapń. Dietetycy i ich pacjenci cenią go również za jego niską kaloryczność - 100 g surowego i gotowanego karczocha to zaledwie 47/54 kcal.

Czym jeszcze może poszczycić się karczoch? Właściwości odżywcze tej rośliny zostały docenione nawet przez producentów suplementów diety i kosmetyków. Produkty z jego zawartością świetnie sprawdzają się w pielęgnacji skóry trądzikowej oraz w łagodzeniu objawów niektórych schorzeń, w tym egzemy, pokrzywki i łuszczycy.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na słodkie, karnawałowe przekąski

W jaki sposób gotować karczochy?

Karczoch gotowany to idealna przekąska zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Jego przygotowanie jest banalnie proste i wymaga użycia zaledwie kilku składników. Możesz spożyć go samodzielnie lub podać z chrupiącym pieczywem.

Do przyrządzenia karczocha w tej wersji przyda ci się masło, sól, cytryna, natka pietruszki oraz bagietka. Realizację przepisu rozpocznij od obrania karczocha. Natrzyj go cytryną, aby nie ściemniał. Zagotuj w garnku wodę, dodaj sól i cytrynę, a następnie warzywo - ważne, aby znajdowało się całkowicie pod powierzchnią wody.

Przykryj garnek pokrywką i gotuj jego zawartość przez ok. 30 minut. W tym czasie możesz przygotować bagietkę z masłem wymieszanym z czosnkiem, natką pietruszki oraz sokiem z cytryny. Danie świetnie sprawdzi się na śniadanie, podwieczorek i kolację.

 

Karczoch pieczony

W wersji z piekarnika karczochy to uniwersalna przekąska, którą można przygotować na kilka różnych sposobów i podawać z rozmaitymi dodatkami. Dość popularną i jednocześnie bardzo smaczną wersją jest karczoch z czosnkiem, który zachwyca swoim aromatem.

Do wyczarowania potrawy w tej formie potrzebujesz czosnku, oliwy z oliwek, cytryny, tymianku oraz karczochów. Pierwszym krokiem jest rozgrzanie piekarnika do 180 stopni i obranie warzywa. Koniecznie nasmaruj je sokiem z cytryny, aby nie ściemniało.

Pokrój karczocha i przełóż go do naczynia żaroodpornego. Dodaj do niego tymianek, skórkę z cytryny oraz pokrojony w plasterki czosnek. Całość piecz przez ok. 40 minut. Gotowego karczocha możesz polać oliwą i podać ze świeżą bagietką.

Zobacz też: Czym jest kuloodporna kawa i jak wpływa na nasz organizm?

Grillowany karczoch - jak go zrobić?

Wystarczy zaledwie kilka podstawowych dodatków, aby przy pomocy grilla wyczarować z karczochów niebanalną przekąskę. Jedną z najsmaczniejszych wersji jest niewątpliwie ta z cytryną i solą morską.

Planujesz zaserwować karczocha z grilla? Poza głównym warzywem, na twojej zakupowej liście powinna znaleźć się cytryna, sól oraz oliwa z oliwek. W razie potrzeby możesz dorzucić zioła i przyprawy, które najbardziej odpowiadają twoim kulinarnym gustom.

Obierz karczocha, natrzyj go sokiem z cytryny, a następnie pokrój. Skrop jego kawałki oliwą z oliwek i umieść je na rozgrzanym grillu lub patelni grillowej. Smaż warzywo z każdej strony do momentu, aż stanie się miękkie. Gotowy przysmak oprósz solą i polej oliwą oraz sokiem z cytryny.

 

Karczoch - przepisy na dania z jego wykorzystaniem

Karczoch to warzywo, które można spożywać nie tylko solo lub z pieczywem. Równie dobrze możesz dodawać go do innych potraw, w tym sałatek, makaronów, zup, a nawet pizzy. Zastanawiasz się, jak wykorzystać tę roślinę w kuchni? Poniżej znajdziesz kilka ciekawych propozycji.

Sałatka

Fot. Prosta i bardzo zdrowa sałatka z karczoachmi / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Masz ochotę na szybką i zdrową przekąskę? Zatem postaw na sałatkę z karczochem gotowanym, pieczonym lub grillowanym. Poza głównym składnikiem warto dodać do niej pomidorki koktajlowe, świeżą bazylię, pieczarki, dowolną sałatę, awokado oraz ser feta. Całość możesz polać oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia.

Makaron

Fot. Tak przygotowany makaron to idealny pomysł na obiad / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Makaron z karczochem i czosnkiem to idealna opcja na obiad lub kolację z drugą połówką. Aby go zaserwować, musisz zaopatrzyć się w oliwę z oliwek, dowolny makaron, ostrą papryczkę, natkę pietruszki, grillowanego karczocha oraz sól i pieprz.

Zapiekanka

Do przyrządzenia zapiekanki z karczochem i jarmużem potrzebujesz kilku podstawowych składników i trochę wolnego czasu. Poza wyżej wspomnianymi produktami przyda ci się parmezan, ser ricotta, jajka, oliwa z oliwek, zielona cebulka oraz sól i pieprz.

Pizza

Fot. Prosta i smaczna pizza dla fanów niecodziennych smaków / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Pizza z karczochami to doskonały przysmak dla małych i dużych smakoszy. W przepisie możesz uwzględnić swoje ulubione dodatki - świetnie sprawdzą się tutaj czarne oliwki, salami, suszone oregano, pomidorki koktajlowe oraz mozzarella.

Risotto

Risotto z karczochem to znakomita opcja na wykwintną kolację. Poza kluczowym warzywem w jego skład wchodzi ryż, bulion warzywny, cebula, parmezan, białe wytrawne wino, oliwa z oliwek, pietruszka, cytryna oraz pieprz i sól. Palce lizać!

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

 

Zobacz także:

Placki z gotowanych ziemniaków: Idealne na słono, jak i na słodko »

Błędy podczas przygotowania owsianki. Czego lepiej unikać? »

Kawa z koglem-moglem to kulinarny hit roku »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5
Desery Muffinkowe babeczki z dżemem

Babeczki upiekłam na majówkę, przepis bardzo prosty i szybki , a babeczki sma...

Odsłon: 218

30 min
8
30 min
9
15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

1
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

3
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17