Ewa_Gotuje

Jedno z najzdrowszych warzyw na świecie - reguluje cukier, korzystnie wpływa na serce. Jak korzystać z czerwonej cebuli w kuchni?

Czy warto jeść czerwoną cebulę? To naturalny antybiotyk i prebiotyk, który zawiera cenne witaminy i minerały. Popularne w Polsce warzywo nie tylko wzmacnia organizm, ale też reguluje procesy trawienne i chroni przed chorobami. Odkryj, jak wykorzystać czerwoną cebulę w kuchni.

Jakie właściwości zdrowotne ma czerwona cebula? To źródło błonnika, przeciwutleniaczy i witamin | Fot. Canva Pro

Spis treści:

Cebula to jedno z ulubionych warzyw w polskiej kuchni. Dodaje smaku zupom, zagęszcza sosy, a na kanapkach przyjemnie chrupie. Zastanawiasz się, czy warto jeść czerwoną cebulę, a nie tylko popularną złotą czy białą odmianę? Nie masz pomysłu, jak wykorzystać w kuchni to warzywo? Odkryj pyszne przepisy z czerwoną cebulą w roli głównej, które wypróbowali nasi użytkownicy.

Sprawdź także: Nazywany jest „królem przypraw”. Smocze ziele nie pasuje tylko do deserów

Czerwona cebula - składniki odżywcze i witaminy

Czerwona cebula to skarbnica błonnika pokarmowego i przeciwutleniaczy, które pomagają w profilaktyce wielu chorób cywilizacyjnych. Do składników odżywczych czerwonej cebuli zaliczyć można też fruktany, które uznaje się za naturalny prebiotyk oraz adenozynę, która ma pozytywny wpływ na układ krążenia.

W 100 gramach warzywa kryje się ok. 40 kcal, ale również masa witamin i minerałów. To źródło m.in. witaminy A, C, E i K oraz tych z grupy B, a także mikroelementów, takich jak siarka, magnez, cynk, potas, żelazo, wapń i krzem.

Jakie właściwości zdrowotne ma czerwona cebula?

Ze względu na bogactwo składników odżywczych, regularne spożywanie warzywa może wpłynąć korzystnie na cały organizm. Jakie właściwości ma czerwona cebula? Przede wszystkim, jako źródło mocnych antyoksydantów, świetnie chroni przed chorobami - nowotworami, zawałami serca, miażdżycą czy cukrzycą. Co więcej, opóźnia procesy starzenia się komórek wywołane stresem oksydacyjnym.

Dzięki zawartości błonnika pokarmowego i fruktanów nie tylko obniża cholesterol, ale również przyspiesza przemianę materii, usprawnia perystaltykę jelit i wzmacnia mikroflorę jelitową. Wskazana jest jako dodatek do ciężkostrawnych dań, aby ułatwić proces trawienia.

Warzywo to także znany domowy specyfik na przeziębienia i spadek odporności - również czerwona cebula, nie tylko ta biała czy złota, nazywana jest naturalnym antybiotykiem, ponieważ wpływa korzystnie na układ immunologiczny. Składniki odżywcze czerwonej cebuli rozrzedzają krew, zapobiegając sklejaniu się płytek krwi i powstawaniu niebezpiecznych zakrzepów.

Sprawdź także: Jak zrobić konfiturę z czerwonej cebuli?

Czy warto jeść czerwoną cebulę?

Wiele osób w sklepie sięga po najpopularniejszą, białą lub złotą, cebulę. To w końcu bardzo znany produkt, uniwersalny w kuchni i od lat używany choćby do niedzielnego rosołu. Właściwości czerwonej odmiany tego warzywa powinny jednak przekonać wszystkich niezdecydowanych do podjęcia kulinarnej próby. Czy warto jeść czerwoną cebulę? Oczywiście, bo działa pozytywnie na organizm - to naturalny antybiotyk i prebiotyk, który wspiera odporność, reguluje działanie układu pokarmowego i dba o dobre krążenie krwi. 

Pamiętaj jednak, że jak w przypadku wielu produktów spożywczych, ten również ma przeciwwskazania. Czerwona cebula nie jest zalecana osobom z chorobami wątroby, woreczka żółciowego, nerek oraz z niewydolnością serca. Szczególną ostrożność powinny natomiast zachować osoby z wrażliwymi jelitami, ponieważ warzywo, podane w większych porcjach, może u nich spowodować wzdęcia, a nawet biegunkę. 

Jak wykorzystać czerwoną cebulę w kuchni?

Czerwona cebula może bardzo pozytywnie oddziaływać na ludzki organizm. Warto jednak też pamiętać, że to po prostu pyszny składnik, który nada się do wielu potraw. W porównaniu z białą odmianą ma łagodniejszy, nieco słodkawy, smak. Dzięki zawartości olejków eterycznych wciąż pozostaje lekko pikantna. Doskonale wydobywa także słodki aromat z innych produktów, dlatego wspaniale nada się do słodko-kwaśnych i subtelnych kompozycji. 

Jak wykorzystać czerwoną cebulę w kuchni? Możesz podać ją na surowo, do kanapek i sałatek - będzie przyjemnie chrupiąca, świeża i bardzo zdrowa. Po obróbce termicznej też będzie rewelacyjnym składnikiem - w takiej formie użyj jej do sosów (dobrze je zagęści), zup, mięs czy warzyw.

Fanom przetworów przypadnie do gustu przepis na kiszoną czerwoną cebulę czy leczniczy macerat. Zainspiruj się recepturami, które przetestowali nasi użytkownicy:

1. Konfitura z czerwonej cebuli

 Konfitura z czerwonej cebuli Zobacz przepis

Konfitura z czerwonej cebuli / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Kremowy serek z roszponką, czerwoną cebulą i cayenne, do chleba

 Kremowy serek z roszponką, czerwoną cebulą i cayenne, do chleba Zobacz przepis

Kremowy serek z czerwoną cebulą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Sałatka śledziowa z marynowaną papryką i czerwoną cebulą

 Sałatka śledziowa z marynowaną papryką i czerwoną cebulą Zobacz przepis

Sałatka z czerwoną cebulą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Kaczka pieczona z porzeczkami i czerwoną cebulą

 Kaczka pieczona z porzeczkami i czerwoną cebulą Zobacz przepis

Kaczka pieczona z porzeczkami i czerwoną cebulą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Marynowana czerwona cebula

 Marynowana czerwona cebula Zobacz przepis

Marynowana czerwona cebula / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Śledzie w czerwonej cebuli

 Śledzie w czerwonej cebuli Zobacz przepis

Śledzie w czerwonej cebuli / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Chutney ze śliwek i czerwonej cebuli

 Chutney ze śliwek i czerwonej cebuli Zobacz przepis

Chutney z czerwonej cebuli / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Surówka z białej rzodkwi z czerwoną cebulą i papryką pepperoni

 Surówka z białej rzodkwi z czerwoną cebulą i papryką pepperoni Zobacz przepis

Surówka z czerwoną cebulą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie



Źródło: wszystkoojedzeniu.pl, bonavita.pl, cefarm24.pl, opracowanie własne

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także: 

Ciasto "styropian". Internet oszalał na punkcie serników bez sera »

Ustalono, ile kroków dziennie robić, żeby chudnąć. Mniej niż myślisz »

Ogórki małosolne - przepis babci. Ile soli powinniśmy do nich dodać? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
1
Ciasta Krem pomarańczowy z mascarpone i kremówki

Prosty krem z sera mascarpone i kremówki o pomarańczowym smaku. Można nim prz...

Odsłon: 37

15 min
1
Dania główne Gołąbki siostry Anieli

Gołąbki siostry Anieli to ciekawa alternatywa dla klasycznej wersji tego dani...

Odsłon: 88296

60 min
61
15 min
4

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0