Ewa_Gotuje

Jeden z najzdrowszych owoców lata. Oryginalne i sprawdzone przepisy na czarną porzeczkę

Nie od dziś wiadomo, że warto jeść sezonowe owoce i warzywa. Dlatego latem koniecznie skorzystaj z dobrodziejstw natury i zadbaj, by w twojej diecie nie zabrakło bogatych w witaminę C czarnych porzeczek. Sprawdź, jakie przepisy z porzeczką w roli głównej możesz wyczarować w swojej kuchni.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Czarne porzeczki to owoce, które bardzo często rosną w polskich ogródkach. Ich kwaśny, charakterystyczny smak świetnie sprawdzi się w wielu daniach, deserach i przetworach. Co więcej, czarna porzeczka posiada także wiele właściwości korzystnych dla zdrowia.

 Zobacz także: Cukinia przepisy dietetyczne. Jakie proste dania możesz zrobić z cukinii?

Czarna porzeczka właściwości

 Czy wiesz, że czarna porzeczka to prawdziwa bomba witaminowa? Zamiast sięgać po sklepowe preparaty z witaminą C, wybierz te pyszne owoce. Wystarczy, że do codziennej owsianki lub jogurtu z musli wrzucisz 100 g czarnej porzeczki. Taka ilość pokrywa niemal 300 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C!

Czarna porzeczka to również źródło witamin z grupy B, witaminy A oraz żelaza, wapnia, magnezu i potasu. Czarna porzeczka wykazuje także działanie bakteriobójcze, przeciwnowotworowe oraz przeciwzapalne. Korzystnie wpływa na funkcjonowanie dróg moczowych, układu krążenia oraz układu pokarmowego. Ponadto regularne jedzenie czarnych porzeczek pomaga obniżyć poziom cholesterolu oraz reguluje poziom glukozy we krwi.

Czarna porzeczka zastosowanie

Jak wykorzystać czarną porzeczkę? Owoce te możesz spożywać bezpośrednio po zerwaniu, będą miały wówczas najwięcej wartości odżywczych. Oczywiście świetnie sprawdzą się również do produkcji kompotów, soków i wszelakich przetworów. Czarna porzeczka może wystąpić także w wersji dla dorosłych w postaci pysznej nalewki oraz wina.

Kwaśny smak czarnej porzeczki będzie idealnie pasował do słodkich ciast, lodów czy deserów. Możesz dodać ją do owsianki, smoothie, czy sałatek owocowych. Ciekawą propozycją będzie użycie czarnej porzeczki do mięs, np. w postaci owocowego sosu.

Z nasion czarnej porzeczki wytwarza się również olej. Ma wiele cennych wartości odżywczych, zawiera: witaminę E, sterole, fitosterole, flawonoidy i karotenoidy. Poleca się go w profilaktyce leczenia chorób układu krążenia. Olej z czarnej porzeczki działa przeciwzapalnie, przeciwmiażdżycowo oraz antyoksydacyjnie.

Przepisy na przetwory z czarnej porzeczki

Nie każdy lubi jeść czarną porzeczkę na surowo. W tym wypadku najlepiej zrobić z niej domowe przetwory. Świetnie sprawdzą się szczególnie zimą, kiedy nie mamy dostępu do świeżych owoców.

Dżem z czarnej porzeczki

Do przygotowania najprostszego dżemu z czarnej porzeczki, będzie ci potrzebne: około dwóch kilogramów owoców oraz kilogram cukru.

Porzeczki umyj i dokładnie oczyść, warto je również obrać. Owoce przełóż do garnka, zasyp cukrem, a następnie gotuj przez około godzinę na małym ogniu, co kilka minut mieszając. Dżem będzie gotowy, kiedy z owoców wyparuje sok, a masa zgęstnieje. Na koniec wlej dżem do słoików, odstaw je do góry dnem. Jeśli chcesz zrobić przetwory na zimę, możesz poddać dżemy procesowi pasteryzacji.

Nalewka z czarnej porzeczki

Jak zrobić nalewkę z czarnej porzeczki? Będziesz potrzebować kilograma owoców, pół litra spirytusu, pół litra czystej wódki oraz pół kilograma cukru.

Dokładnie umyj i oczyść owoce z ogonków, a następnie włóż do dużego słoja lub szklanego naczynia, o minimalnej pojemności trzech litrów. Do owoców wlej wódkę, a następnie spirytus, możesz lekko potrząsnąć słojem, tak by równomiernie rozprowadzić alkohol. Odłóż miksturę, najlepiej w nasłonecznione miejsce.

Maceruj owoce w alkoholu przez około miesiąc. Po tym czasie zlej alkohol do osobnego słoika, który zakręcisz. Owoce zasyp cukrem, przemieszaj i pozostaw w zakręconym słoiku na około pięć dni, aż cukier się rozpuści. Możesz w międzyczasie kilka razy przemieszać całość.

Owoce dokładnie odsącz z płynu, możesz użyć do tego gazy. Uzyskany sok wlej do naczynia, do którego zlałeś nalewkę. Całość możesz jeszcze przefiltrować. Nalewkę przelej do mniejszych słoików, karafki lub butelek.

Desery z czarną porzeczką

Czarna porzeczka idealnie pasuje również do deserów. Będzie świetnie smakować z bitą śmietaną, serkiem mascarpone oraz w połączeniu z czekoladą.

Dietetyczny deser z czarną porzeczką

Doskonała propozycja na upały. Pyszny, kremowy deser z kwaśną czarną porzeczką, który możesz zrobić również na lekkie śniadanie. Do jego przygotowania będziesz potrzebować: dwóch szklanek porzeczek, 400 g jogurtu naturalnego, greckiego lub skyra, ulubiony słodzik (miód, erytryrol, cukier), granolę i płatki migdałów.

Podziel jogurt na pół, jedną część zmiksuj z owocami i słodzikiem. Do drugiej części jogurtu dodaj sam słodzik. Przygotuj pucharki, miseczki lub szklanki. Wyłóż owocową masę, a następnie nałóż na nią masę jogurtową. Na wierzch deserków wyłóż granolę, płatki migdałów oraz kilka porzeczek. Całość udekoruj listkiem mięty.

Delikatne ciasto jogurtowe z czarną porzeczką

Puszyste ciasto jogurtowe z czarnymi porzeczkami, które zasmakuje całej rodzinie. Do jego przygotowania będziesz potrzebować: około pół kilograma czarnych porzeczek, dwie i pół szklanki mąki, szklankę cukru, 400 g jogurtu naturalnego typu greckiego, 4 średnie jajka, ¾ szklanki oleju, łyżeczkę proszku do pieczenia oraz łyżeczkę sody.

Przygotuj dużą miskę, do której przesiejesz mąkę. Następnie dodaj sodę oraz proszek do pieczenia. Wbij jajka, dodaj cukier, jogurt oraz olej. Wszystko dokładnie wymieszaj.

Blaszkę wysmaruj masłem lub włóż papierem do pieczenia. Przelej masę do formy, a na wierzch równomiernie wysyp owoce. Piecz przez około pół godziny w 180 stopniach z termoobiegiem. Po wystudzeniu posyp wierzch ciasta cukrem pudrem.

Szukasz więcej inspiracji na dania z czarną porzeczką? Zajrzyj do przepisów naszych użytkowników. 

1. Dżem z czarnych porzeczek

 Dżem z czarnych porzeczek Zobacz przepis

Dżem z czarnych porzeczek / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Deser z czarnymi porzeczkami

 Deser z czarnymi porzeczkami Zobacz przepis

Deser z czarnymi porzeczkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Tort z czarną porzeczką

 Tort z czarną porzeczką Zobacz przepis

Tort z czarną porzeczką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Buraczki z czarną porzeczką

 Buraczki z czarną porzeczką Zobacz przepis

Buraczki z czarną porzeczką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Jogurtowiec z czarną porzeczką

 Jogurtowiec z czarną porzeczką Zobacz przepis

Jogurtowiec z czarną porzeczką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Frużelina z czarnej porzeczki

 Frużelina z czarnej porzeczki Zobacz przepis

Frużelina z czarnej porzeczki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Koktajl z czarnej porzeczki

 Koktajl z czarnej porzeczki Zobacz przepis

Koktajl z czarnej porzeczki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Nalewka z czarnej porzeczki

 Nalewka z czarnej porzeczki Zobacz przepis

Nalewka z czarnej porzeczki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Torcik z czarną porzeczką

 Torcik z czarną porzeczką Zobacz przepis

Torcik z czarną porzeczką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Drożdżówki z czarna porzeczką

 Drożdżówki z czarna porzeczką Zobacz przepis

Drożdżówki z czarna porzeczką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Wojna o barszcz ukraiński. Nowy wymiar konfliktu »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto drożdżowe.

Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.

Odsłon: 103

30 min
3
Ciasta Szarlotka (jabłecznik) na kruszonce

Niezwykle prosty i smakowity, dla nas rewelka, bo kocham wszelkie jabłkowe wy...

Odsłon: 29831

60 min
66
Sałatki Sałatka ziemniaczana z sosem greckim

Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...

Odsłon: 209

30 min
7

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

0
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0