Grill - temat specjalny

Jak zrobić perfekcyjne dutch baby?

Sprawdza się zarówno w roli śniadania, jak i pysznego deseru dla całej rodziny. Jest banalnie prosty i niezwykle uniwersalny. Doskonale komponuje się ze świeżymi owocami oraz wytrawnymi dodatkami. Skąd pochodzi ten przysmak i jak się zabrać za jego przygotowanie?

Fot. 123RF/Picsel

Przepis na ten cymes ma już ponad 100 lat. Jedna z legend głosi, że przywędrował on do naszego kraju z Seattle ze Stanów Zjednoczonych, a dokładniej z restauracji Manca's Cafe, której wówczas właścicielem był pochodzący z Niemiec Victor Manca. Znany restaurator podczas robienia tradycyjnych naleśników wpadł na pomysł, aby zamiast smażyć, upiec ciasto naleśnikowe w piekarniku.

Na początku XX wieku dutch baby był przygotowywany wyłącznie z dodatkiem bekonu lub kiełbasy. Słodka wersja tego naleśnika pojawiła się znacznie później i zyskała popularność na całym świecie.

Jak zrobić dutch baby?

Pieczone naleśniki przyrządzamy z wykorzystaniem piekarnika oraz patelni żeliwnej, która doskonale przewodzi ciepło i rozprowadza je równomiernie po całej powierzchni. Jeśli nie posiadacie odpowiedniej patelni, nic straconego. Możecie zastąpić ją zwykłą z odłączoną rączką lub naczyniem żaroodpornym, przystosowanym do wysokich temperatur.

Cały proces przyrządzania pieczonych naleśników zaczynamy od nagrzania piekarnika do 200 stopni Celsjusza. Następnie przystępujemy do wyrobienia ciasta. Wszystkie składniki potrzebne do zrobienia dutch baby warto wyjąć z odpowiednim wyprzedzeniem, tak aby osiągnęły one temperaturę pokojową. Do ciasta naleśnikowego będziemy potrzebowali około pół szklanki mleka, jajka, szczyptę soli i cukru oraz mąkę przesianą przez sito - taki zabieg sprawi, że nasze danie uzyska odpowiednią puszystość bez konieczności dodawania proszku do pieczenia. Kiedy wszystkie produkty są już gotowe, zabieramy się za ich połączenie. Najlepiej wykorzystać do tego celu rózgę kuchenną, która umożliwi nam pozbycie się wszelkich grudek. Przygotowane ciasto możemy przelać od razu na rozgrzaną patelnię lub odstawić na około pół godziny, aby odpoczęło i nabrało odpowiedniej gęstości.

Dla urozmaicenia smaku warto zadbać o ciekawe dodatki. W przypadku słodkich naleśników do naszego ciasta możemy dodać kawałek otartej skórki z cytryny bądź pomarańczy lub wykorzystać ulubione przyprawy tj. kardamon, wanilia, cynamon, a nawet czekoladę mleczną bądź deserową. W wersji naleśników na słodko mogą to być wszelkiego rodzaju zioła oraz pikantne przyprawy.

Weź udział w naszym konkursie i wygraj atrakcyjne nagrody pieniężne!

Sposób serwowania

Po 20 minutach spędzonych w piekarniku gotowe danie wystarczy oprószyć cukrem pudrem i podawać z dodatkiem świeżych owoców, bitej śmietany, miodu lub dżemu. W wersji wytrawnej najlepiej smakują z usmażonym bekonem, pomidorkami koktajlowymi, jajkiem sadzonym i żółtym serem.

Pamiętajcie, że dutch baby najlepiej jeść jeszcze ciepłe. Po kilku godzinach upieczone ciasto opada i staje się nieco gumowate.

Stosując się do powyższych zasad, jesteście skazani na sukces. Tak przygotowanym naleśnikom nikt się nie oprze. Jeśli szukacie inspiracji na podanie dutch baby, skorzystajcie z przepisów naszych użytkowników. Poniżej przedstawiamy kilka najciekawszych propozycji.

 

1. Dutch baby z łososiem

Fot. kalina11 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Dutch baby z jogurtem i owocami

Fot. opietruszka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Dutch baby orkiszowy z serem i owocami

Fot. SprytnaChochla na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Dutch baby ze śliwkami

Fot. SprytnaChochla na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Dutch baby ze szpinakiem i fetą

Fot. SprytnaChochla na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5
Desery Muffinkowe babeczki z dżemem

Babeczki upiekłam na majówkę, przepis bardzo prosty i szybki , a babeczki sma...

Odsłon: 224

30 min
8
30 min
9
15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

1
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

3
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17