Jak zrobić domową musztardę? Zapomnisz o tych ze sklepu

Bez niektórych przypraw i dodatków nie wyobrażamy sobie różnych doskonałych dań. Zrazy, kiełbaski, mięsa z grilla – czy bez musztardy byłyby tak smaczne? Szczerze w to wątpimy. A jednak sama musztarda niejedno ma imię i wybranie tej odpowiedniej, o idealnym smaku, wcale nie jest proste.

Fot.123RF/Picsel

Z tego artykułu dowiesz się:

Najlepszym sposobem na wybranie idealnej musztardy jest… zrobienie jej w domu, samodzielnie! Zapomnijcie o sklepowych wersjach tego produktu. Gdy raz posmakujecie domowej musztardy, zakochacie się w niej po pierwszym kęsie. Mamy dla was kilka przepisów, jak zrobić pyszną musztardę o niebanalnym smaku. 

Sprawdź także: Jaki sos podać do dań z grilla? To on podkreśla smak mięsa i warzyw

Domowa musztarda – jakie przyprawy będą potrzebne? 

Musztarda to sos przygotowywany z nasion gorczycy. W zależności od tego, jaką gorczycę wybierzecie, smak będzie inny. Co ciekawe – sama nazwa „musztarda” pochodzi od łacińskiego wyrażenia mustrum ardens, czyli „płonący moszcz”. To zdradza nam dwie rzeczy: że gorczyca jest ostra, a musztardę możemy otrzymać, łącząc ją z moszczem, a zatem sokiem z winnych winogron. Tak przynajmniej było kiedyś.

Obecnie musztardę otrzymuje się, łącząc nasiona gorczycy nie z moszczem, a z octem i winem. Musztarda dawniej używana była nie tylko jako dodatek do posiłków, ale także jako środek leczniczy. Warto podkreślić także, że nasiona gorczycy są bogate w błonnik, magnez oraz selen, co sprawia, że sama musztarda jest zdrowym dodatkiem do potraw. Tym bardziej że znajdziemy w niej także kwasy tłuszczowe omega-3.

Najlepsza jest oczywiście domowa musztarda. Jakie przyprawy powinny się w niej znaleźć? Przede wszystkim wspomniana gorczyca – najczęściej mieszanka jasnej i ciemnej – pieprz i sól oraz ocet winny i białe wino (które można zastąpić wodą). To podstawowe składniki musztardy. Oczywiście można dodać do nich masę innych rzeczy, tworząc musztardę idealną dla naszych kubków smakowych. Jak zrobić to krok po kroku? 

Zobacz: Sałatka z ziemniaków z musztardowym vinegret

Jak zrobić domową musztardę krok po kroku? 

Pewnie zastanawiacie się, jak zrobić domową musztardę krok po kroku. Wbrew pozorom to wcale nie tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Jeśli do tej pory wybieraliście wyłącznie kupną musztardę, teraz czas to zmienić.

Najprostszy przepis na musztardę wymaga tylko kilku składników: sześciu łyżek ciemnej gorczycy oraz sześciu jasnej, dwóch łyżek octu winnego, sześciu łyżek białego wytrawnego wina (które można zastąpić wodą), soli i pieprzu do smaku. Domowa musztarda bez cukru jest najlepsza, jednak jeśli chcecie odrobinę złagodzić smak gorczycy i dodać do musztardy trochę słodyczy, możecie dodać cukier. Co dalej?

Kolejnym krokiem jest utarcie obu rodzajów gorczycy na proszek – najlepiej w młynku do pieprzu bądź moździerzu. Jeśli chcecie, by gorczyca miała łagodniejszy smak, możecie uprażyć ją przed mieleniem na patelni. Teraz wystarczy przełożyć gorczycę do słoika lub miseczki i zalać ją płynem, dodając także odrobinę soli i pieprzu (dosłownie odrobinę). Niektórzy zalewają gorczycę gorącym płynem – zagotowanym winem i octem. Jednak nie jest to konieczne.

Słoik odłóżcie w chłodne miejsce – warto przykryć go folią spożywczą. Po 12 godzinach gorczyca powinna już wchłonąć płyn, tworząc gęstą masę. Aby musztarda była bardziej gładka, wystarczy otrzymaną musztardę zblendować za pomocą blendera ręcznego lub kielichowego. I to wszystko. Tak przygotowaną musztardę należy przechowywać w lodówce.  

Sprawdź także: Kurczę pieczone, czyli kurczak pieczony w całości na 6 sposobów

Domowa musztarda francuska 

Domowa musztarda francuska składa się z białej i ciemnej gorczycy – w jej składzie znajdziecie także cukier, dlatego odrobinę różni się ona od tej musztardy, której przepis podaliśmy powyżej. Dodatkowo zamiast wina używa się do jej przygotowania octu winnego. Jednak metoda krok po kroku będzie dokładnie taka sama. Musztarda francuska charakteryzuje się niezwykle łagodnym smakiem, dlatego warto pamiętać o tym, by przed mieleniem uprażyć oba rodzaje gorczycy na patelni.  

Domowa musztarda sarepska 

Domowa musztarda sarepska składa się, w przeciwieństwie do musztardy francuskiej, wyłącznie z nasion gorczycy sarepskiej lub czarnej. Jest wyrazistsza i ostrzejsza od francuskiej, dlatego lepiej nie prażyć nasion, które mają być wykorzystane do jej przygotowania.

Gorczyca powinna być wyczuwalna, dość pikantna, a także gorzka. Do musztardy sarepskiej używa się również cukru. Dlatego podczas przygotowywania zalewy warto dodać do niej szczyptę cukru, najlepiej brązowego. Bez niego, musztarda będzie bardziej gorzka, co oczywiście może odpowiadać niektórym osobom. Idealnie sprawdzi się nie tylko do kanapek, ale także do dań mięsnych, w których królować powinien wyrazisty smak – na przykład zrazów czy kurczaka w zalewie musztardowej.  

Domowa musztarda miodowa 

Domowa musztarda miodowa to pyszna alternatywa dla innych musztard, które są dużo bardziej ostre. Ta jest lekko słodka, a jednocześnie zachowuje swoją specyficzną goryczkę. Przygotowanie musztardy miodowej przebiega podobnie jak w przypadku innych musztard. Nie używajcie do niej jednak cukru – to niewielka ilość miodu (około łyżeczki) ma zapewnić słodki posmak.

Co więcej, miód należy dodać na samym końcu. Nie gotujcie go razem z octem i wodą, gdyż straci on swoje właściwości. Dlatego do zrobienia domowej musztardy miodowej warto wybrać płynny miód, który dobrze połączy się z pozostałymi składnikami. Po wyciągnięciu prawie gotowej musztardy z lodówki pozwólcie jej się ogrzać w temperaturze pokojowej, a następnie dodajcie miód i wymieszajcie całość tak, by wszystkie składniki się połączyły. Dopiero po tym należy włożyć musztardę do lodówki.  

Domowa musztarda gorzka 

Domowa musztarda gorzka może być przygotowana z gorczycy jasnej, jak i ciemnej. Dzięki temu jej smak będzie zrównoważony. Jeśli jednak zależy wam na bardziej gorzkim smaku, nie zaś ostrym, to białej gorczycy powinno być odrobinę więcej. Nie przesadzajcie z nią jednak, gdyż biała gorczyca wymaga więcej czasu, by dobrze się przemacerować. Z całą pewnością jednak warto zrobić taką musztardę bez dodatku cukru – jedynie na occie i wodzie.  

Domowa musztarda bez cukru 

Domowa musztarda bez cukru to nic nadzwyczajnego. Cukier nie jest koniecznym dodatkiem, by musztarda była smaczna. Pamiętajcie jednak, że bez tego dodatku będzie bardziej ostra

Sprawdź także: 9 najlepszych sałatek na grilla

Domowa musztarda z octem jabłkowym 

Domowa musztarda z octem jabłkowym to produkt, który robi się dokładnie tak samo, jak inne musztardy, a jednak posiada wyczuwalnie inny smak. Wszystko za sprawą octu jabłkowego, który jest lekko słodki, kwaśny i wyraziście jabłkowy. 

Domowa musztarda jabłkowa powinna zachwycić wszystkich, którzy lubią eksperymentować w kuchni i cieszą ich smaki trochę inne od tradycyjnych. W tym przepisie wystarczy, że zmienicie jedną rzecz – zamiast octu winnego dodajcie jabłkowy. To tyle.  

Domowa musztarda Dijon 

Musztarda Dijon uznawana jest za najzdrowszą ze wszystkich musztard. Dlaczego? Ponieważ nie zawiera cukru, a zamiast octu winnego dodaje się do niej białe wino lub moszcz. Domowa musztarda Dijon także musi być zrobiona z tych składników. Jeśli nie macie świeżego moszczu, nic nie szkodzi – możecie użyć wytrawnego białego wina.  

Domowa musztarda rosyjska 

Domowa musztarda rosyjska składa się głównie z bardzo ostrych ziaren czarnej gorczycy. Białe ziarna można dodać jedynie dla przeciwwagi, w niewielkiej ilości.  

Tyle sposobów na zrobienie musztardy, tak wiele możliwości, a tak niewiele składników. Mamy nadzieję, że przekonaliście się, jak łatwo można zrobić domową musztardę. Teraz już żaden kupny sos nie będzie wam smakować tak, jak ten domowy. Podpatrzcie sprawdzone sposoby naszych użytkowników i wybierzcie przepis na domową musztardę, który najbardziej wam odpowiada!

1. Domowa musztarda – przepis podstawowy

 Domowa musztarda – przepis podstawowy Zobacz przepis

Jak zrobić domową musztardę? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Domowa musztarda piwno-chrzanowa

 Domowa musztarda piwno-chrzanowa Zobacz przepis

Domowa musztarda piwno-chrzanowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Musztarda miodowa

 Musztarda miodowa Zobacz przepis

Musztarda miodowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Musztarda domowa

 Musztarda domowa Zobacz przepis

Jak zrobić musztardę? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Domowa musztarda

 Domowa musztarda Zobacz przepis

Domowa musztarda na grilla / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Musztarda swojska, domowa

 Musztarda swojska, domowa Zobacz przepis

Musztarda domowa - jak zrobić? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Najnowsze badania pokazują, że jedzenie smakuje lepiej, gdy jest spożywane rękami »

Będzie nas 11 miliardów. Skąd weźmiemy jedzenie? Z... farm rosnących pionowo! »

Czy Polska poradzi sobie bez rosyjskiego gazu? »

Ukraiński Burger w menu McDonald’s. Nietypowa nowość w menu giganta »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
6
Sałatki Sałatka wiosenna rzodkiewkowa

Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...

Odsłon: 383

15 min
4
Ciasta Ciasto drożdżowe.

Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.

Odsłon: 24

30 min
2
60 min
3

Polecane artykuły

Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0
Informacje 5 grillowanych potraw mięsnych, którym trudno się oprzeć

W tym sezonie grillowym warto poeksperymentować ze smakami. Karkówka i kiełbaski? Jak najbardziej, ale może w kanapce i w towarzystwie warzyw? Podp...

0