Domowa musztarda – przepis podstawowy

Domowa musztarda – przepis podstawowy
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
Rzeczy zrobione w domu, cieszą stokroć bardziej, niż te kupione w sklepie. Uwielbiam musztardę, używam jej często, choć koneserem nie jestem. Najczęściej używam musztard delikatnych w smaku, z pełnymi niezmielonymi ziarnami gorczycy.

Składniki

  • 3 łyżki białej gorczycy
  • 3 łyżki czarnej gorczycy
  • 4-5 łyżek octu winnego
  • 7-8 łyżek wody
  • szczypta soli
  • szczypta brązowego cukru
  • opcjonalnie miód

Przygotowanie

  1. Ziarnka gorczycy zalewamy wodą i ocetem. Pod przykryciem odstawiamy w chłodne miejsce na 16-18 godzin, aż wchłoną wodę.

  2. Po tym czasie gorczycę wkładamy do blendera i miksujemy, aż uzyskamy pożądaną konsystencję, dodając w trakcie miksowania wodę (dodawać należy stopniowo, aby musztarda nie była zbyt wodnista).

  3. Następnie do smaku dodajemy sól i cukier.

  4. Tak przygotowaną musztardę przechowujemy w lodówce 7-9 dni.

  5. Z podanej ilości składników wychodzi musztarda dość ostra w smaku, złamać ostrość można poprzez dodanie do blendera 1-2 łyżek miodu.

Komentarze do przepisu (1)

wmk 06 lutego
Super przepis, dziękuję.
Składniki
  • 3 łyżki białej gorczycy
  • 3 łyżki czarnej gorczycy
  • 4-5 łyżek octu winnego
  • 7-8 łyżek wody
  • szczypta soli
  • szczypta brązowego cukru
  • opcjonalnie miód
Składniki