Grill - temat specjalny

Jak rozpoznać prawdziwe masło?

Stojąc przed sklepową półką, na której znajdują się masła, można się bardzo mocno zdziwić. Znajdziemy tam wiele produktów różniących się niewielkimi szczegółami. Jak rozpoznać prawdziwe masło i na co zwracać uwagę w czasie zakupów?

Fot. 123RF/Picsel

Spis treści:

Uniknięcie zakupu podrobionego masła nie jest trudne, jednak wymaga od nas wzmożonej uwagi podczas zakupów. Zapomnijcie o bezmyślnym wrzucaniu produktów do sklepowego koszyka lub o kierowaniu się tylko i wyłącznie ceną. Czasami warto jest zapłacić trochę więcej, by mieć pewność, że masło, które kupujemy, faktycznie nim jest.

Jak rozpoznać prawdziwe masło: zwróć uwagę na nazwę

Szukajmy na sklepowych półkach produktów, które faktycznie zawierają tę nazwę. Zgodnie z prawem mogą ją wykorzystywać tylko producenci wytwarzający masło z wykorzystaniem tłuszczu mlecznego. Musimy jednak uważać na pułapki.

Jeśli na etykiecie nie znajdziecie słowa "masło", a w zamian pojawiają się takie nazwy, jak "masełko", "tłuszcz mleczny" lub "miks do smarowania", zrezygnujcie z zakupu tego produktu.

Wbrew powszechnemu przekonaniu nawet nazwa "osełka" nie gwarantuje zakupu prawdziwego masła, gdyż odnosi się ona jedynie do kształtu produktu, a nie jego składu. Tylko uważne czytanie etykiet może uchronić nas przed kupieniem podróbki.

Zobacz też: Jak ugotować ziemniaki w 5 minut?

Sprawdź, czy masło zawiera odpowiednią ilość tłuszczu

Warto zapamiętać, że prawdziwe masło powinno zawierać co najmniej 82% tłuszczu mlecznego. I bardzo istotne jest słowo „mlecznego", gdyż samo określenie „tłuszcz" nie daje jeszcze pewności co do jego pochodzenia. Może się okazać, że mamy do czynienia z maskowaniem obecności w produkcie tłuszczu roślinnego (np. szkodliwego tłuszczu palmowego).

Wyjątkiem od tej zasady jest jedynie "masło śmietankowe" lub "masło stołowe", które mogą zawierać ok. 73% tłuszczu. Są one produktem nieco gorszej jakości, który produkuje się z nieukwaszonej śmietanki. Jednak nie powinno nas to przerażać. Mniejsza ilość tłuszczu mlecznego jest i tak lepsza niż jego mieszanka z tłuszczem roślinnym.

Pamiętajcie również, że producenci bywają niezwykle pomysłowi. W jednym ze sklepów spotkaliśmy "masło" zawierające zaledwie 60% tłuszczu, co miało oznaczać, że jest ono dietetyczne. Niestety, nic takiego nie istnieje, dlatego też nie dajcie się wywieść w pole.

Zobacz też: Jak kisić kapustę? Domowy sposób krok po kroku

Ile kalorii ma prawdziwe masło?

Jeśli dokładnie zbadaliśmy etykietę, a mimo to wciąż nie wiemy, czy mamy do czynienia z oryginalnym produktem, warto spojrzeć na tabelę kalorii.

Prawdziwe masło, zawierające 82% tłuszczu mlecznego, powinno mieć w 100 gramach 731 kcal. W przypadku masła śmietankowego (72%) kaloryczność powinna wynosić 670 kcal na 100 gramów. Jeśli w waszym maśle te liczby wyglądają inaczej, jest to sygnał, że poza tłuszczem mlecznym znajdują się w nim także inne tłuszcze.

Zobacz też: Jak zrobić domowe masło?

Wygląd i zapach prawdziwego masła

Podczas poszukiwań prawdziwego masła zawsze możemy zdać się na nasze zmysły. Oryginalny produkt powinien mieć blady, niemalże biały kolor oraz charakterystyczny mleczny zapach. Miksy, ze względu na dodatek tłuszczy roślinnych i barwników, są żółte i pachną podobnie do margaryny.

Pamiętajmy też, że prawdziwe masło po wyjęciu z lodówki będzie bardzo twarde i trudne do rozsmarowania. Po naciśnięciu powinno się kruszyć, a nie gnieść. Oryginalny produkt podczas roztapiania wytwarza charakterystyczną białą pianę, po zebraniu której otrzymamy masło klarowane.

Zobacz też: Jak zrobić gęsi smalec?

Ile powinno kosztować prawdziwe masło

Jeśli sądziliście, że wysoka cena i charakterystyczne opakowanie zagwarantują wam zakup prawdziwego masła, jesteście w błędzie. Oczywiście, oryginalny produkt musi kosztować więcej i raczej nie kupicie go za 2-3 złote. Cena nie może być jednak jedyną wskazówką, gdyż niektórzy z producentów celowo podnoszą ceny swoich produktów, aby wywołać w nas wrażenie, że kupujemy lepszy towar.

Podobnie wygląda sprawa z opakowaniami, które są do siebie łudząco podobne lub też stylizowane na masło „prosto od gospodarza". Nie dajcie się zwieść, bo w ładnym opakowaniu może kryć się niezbyt dobrej jakości produkt.

Zobacz także:

Pij szklankę tego soku na czczo. Oczyści jelita i przyniesie ulgę »

Te triki musi znać każdy szef kuchni. Jak obrać paprykę ze skóry? »

Tym grożą nieleczone infekcje. Powikłania dotyczą serca, płuc, uszu lub zatok »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5
Desery Muffinkowe babeczki z dżemem

Babeczki upiekłam na majówkę, przepis bardzo prosty i szybki , a babeczki sma...

Odsłon: 217

30 min
8
30 min
9
15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

1
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

3
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17