Grill - temat specjalny

Jak domowym sposobem nadziać pączki? Jest na to aż 6 sposobów

Jedni jedzą je przez cały rok, inny wyczekują z utęsknieniem na tłusty czwartek, aby skusić się na wypełnionego nadzieniem pączka. Najlepsze będą oczywiście te domowe, wymagają one jednak sporego nakładu pracy oraz niezbędnej wiedzy. Zastanawiasz się, kiedy nadziewać pączki – przed czy po smażeniu, oraz jak zrobić to szybko i precyzyjnie? Podpowiadamy.

Jak najlepiej nadziać pączki? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści: 

Niezależnie od tego, czy planujesz przygotować pączki z ulubionym dżemem, konfiturą z róży lub kremem czekoladowym, nie ominie cię etap, w którym będziesz musiał nadziać pączki. Istnieją dwie szkoły wypełniania pączków nadzieniem, niektóre gospodynie robią to przed smażeniem, inne za pomocą specjalnego narzędzia dopiero wtedy, gdy pączki są już usmażone. Sprawdź, jak domowym sposobem nadziać pączki, oraz która metoda najlepiej sprawdzi się dla ciebie. 

Sprawdź także: Na czym smażyć pączki? Nie każdy olej się do tego nadaje

Kiedy nadziewać pączki – przed smażeniem czy po?

Tak naprawdę odpowiedni moment nadziewania pączków zależy od twoich indywidualnych preferencji. Jeżeli obawiasz się, że podczas smażenia nadzienie może wypłynąć z pączka, możesz zrobić to po usmażeniu i wystygnięciu. Pierwszym sposobem będzie posłużenie się szprycą, za jej pomocą zrobisz w pączku niewielką dziurkę, a następnie wypełnisz pączek konfiturą lub innym nadzieniem. Prawda, że proste? 

Nadziewanie pączków przed smażeniem nie jest trudnym zadanie. Drugim sposobem, aby tego dokonać, będzie wycięcie kółek z ciasta, a następnie nałożenie łyżką odpowiedniej porcji nadzienia, zawinięcie na kształt kulek i dokładnie sklejenie ich w taki sposób, aby dżem lub konfitura znalazły się w środku pączka. Aby ułatwić sobie to zadanie, pączkowe kółeczko możesz ułożyć na małej miseczce lub foremce do babeczek, tworząc swego rodzaju wgłębienie na nadzienie.

Trzecią metodą będzie wycięcie dwóch kółek z ciasta, na jednym z nich nałóż porcję nadzienia, a następnie przykryj je drugim i dokładnie sklej. Możesz pocisnąć je na przykład szklanką, która posłużyła ci do wykrawania okręgów. 

Jak domowym sposobem nadziać pączki?

Powyższe domowe sposoby nadziewania pączków idealnie sprawdzą się do wszystkich dżemów, powideł oraz konfitur. Jak jednak umieścić w pączku czekoladę? Czwartym rozwiązaniem, które chcemy wam zaproponować, będzie ułożenie kostki (lub dwóch) swojej ulubionej czekolady na okrągłym kawałku ciasta, a następnie sklejenie go w taki sposób, aby dokładnie ją zakryć. Możesz także włożyć ją pomiędzy dwa okręgi i dokładnie skleić. 

Piątym sposobem będzie użycie rękawa cukierniczego, możesz go wykorzystać na przykład do przygotowania pączków z budyniem lub kremem. Ostatnie, szóste rozwiązanie zachwyci z pewnością wszystkie dzieci pomagające rodzicom lub dziadkom w kuchni, mowa tu o nadziewanie pączków za pomocą dużej strzykawki. Dobrawa zabawa gwarantowana. 

Źródło: smaker.pl

Autor: Redakcja Smaker.pl 

Zobacz także:

Lepsza wersja śliwek. Regulują pracę jelit, obniżają ciśnienie, hamują apetyt »

Pij o poranku przez trzy tygodnie. Różnicę odczują nie tylko jelita »

Tycie na twarzy i obrzęk wokół oczu to pierwsze objawy. Choruje ważny narząd »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Dania główne Kluski kładzione z czosnkiem niedźwiedzim

Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...

Odsłon: 3541

30 min
15
Dania główne Kurczak ze szparagami

Kurzak ze szparagami to propozycja na obiad, która świetnie sprawdzi się na c...

Odsłon: 101

15 min
1
15 min
43
Dania główne Kotlety z groszku

Czy kotlety z groszku muszą być nudne i bezsmakowe? Oczywiście, że nie! Ten p...

Odsłon: 14879

30 min
8

Polecane artykuły

Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

2
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

4
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17