Grill - temat specjalny

Hybryda gorzkiej pomarańczy i cytryny zbija cukier i cholesterol. Kto powinien jeść bergamotkę?

Bergamotka to niepopularny owoc, który znany jest przede wszystkim z charakterystycznego zapachu kojarzonego z herbatą Earl Grey. Ze względu na swój wygląd - często mylona z limonką i cytryną. Bergamotka ma specyficzny smak, jednak warto ją wykorzystywać w kuchni ze względu na właściwości zdrowotne.

Co to jest bergamotka? Owoc często myli się z limonką lub cytryną | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Co to jest bergamotka?

Bergamotka to jedna z odmian pomarańczy. Jej owoce wyglądem przypominają bardziej limonkę czy cytrynę. Jej skórka jest gładka i ma żółtawozielonkawy kolor. Miąższ bergamotki jest barwy jasnozielonej. Jego smak wyróżnia się szczególnie, gdyż jest gorzko-kwaśny. 

Z tego powodu bergamotka nie jest raczej spożywana na surowo. Zazwyczaj uzyskiwane są z niej olejki eteryczne. Owocu dodaje się także do herbat czy aromatów. Mimo to bergamotka zawiera bardzo dużo witamin i właściwości, które poprawiają działanie organizmu. 

Jakie właściwości ma bergamotka?

Bergamotka zawiera takie składniki jak:

  • sód;
  • wapń;
  • potas;
  • cynk;
  • żelazo;
  • witamina A;
  • witamina C;
  • witaminy z grupy B.

Taki skład sprawia, że owoc pozytywnie wpływa na organizm. Między innymi bergamotka ma właściwości przeciwutleniające dzięki zawartości witaminy C. Składnik pozwala ochronić organizm przed działaniem wolnych rodników i przedwczesnym starzeniem. Poprawi także działanie układu immunologicznego i wesprze produkcję kolagenu.

Bergamotka ma właściwości przeciwzapalne, więc sprawdzi się podczas przeziębienia lub grypy. Załagodzi istniejące i zapobiegnie rozwojowi kolejnych stanów zapalnych. Takie działanie owocu może też pozytywnie wpływać na zdrowie układu sercowo-naczyniowego.

Bergamotka ma także właściwości wspierające pracę układu nerwowego. Owoc poprawia działanie mózgu, koncentrację i nastrój. Pomoże też ochronić wzrok i polepszyć jakość widzenia.

Co również istotne, właściwości bergamotki pozwalają na regulowanie poziomu złego cholesterolu. Skorzystać mogą z niej osoby o wysokim poziomie glukozy we krwi. Owoc skutecznie zbija cukier. Dzięki temu bergamotka uchroni m.in. od chorób układu krążenia.

Co można zrobić z bergamotki w kuchni?

Bergamotka to jeden z głównych składników herbaty Earl Grey, którą można przygotować samodzielnie w domu. Wystarczy zaparzyć razem połączenie czarnej herbaty ze świeżymi liśćmi owocu. W ten sposób otrzymamy domową esencjonalną herbatę. 

Domowy Earl Grey można otrzymać także, wykorzystując olejek bergamotowy. Do zaparzonej czarnej herbaty wystarczy dodać kilka kropli tego składnika z bergamotki. Dzięki niemu napój będzie nie tylko pyszny, ale także pełen cennych właściwości zdrowotnych. 

W kuchni bergamotkę można jeszcze użyć, wyciskając z niej sok. Ma on specyficzny smak, który podkręci aromat mięsnych sosów, nada się również do ryb i owoców morza. Esencję z miąższu owocu wykorzystać można też do dressingów sałatkowych. W tym celu sok z bergamotki wystarczy wymieszać z oliwą z oliwek. To bardzo zdrowe połączenie, które doda potrawie właściwości leczniczych.

Zobacz także:

Ekspresowy pomysł na sycący obiad: Aromatyczne i chrupiące placki z cukinią i ziemniakami »

Jedz dla zdrowia serca, odporności i dobrego wzroku. Unikaj przy problemach z tarczycą »

Nigdy nie łącz tego z ziemniakami. Może dojść do fermentacji w żołądku »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Dania główne Kluski kładzione z czosnkiem niedźwiedzim

Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...

Odsłon: 3518

30 min
14
Dania główne Kurczak ze szparagami

Kurzak ze szparagami to propozycja na obiad, która świetnie sprawdzi się na c...

Odsłon: 81

15 min
1
15 min
43
Dania główne Kotlety z groszku

Czy kotlety z groszku muszą być nudne i bezsmakowe? Oczywiście, że nie! Ten p...

Odsłon: 14818

30 min
8

Polecane artykuły

Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

2
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

4
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17