Grill - temat specjalny

Hit sezonu – orzech włoski!

Zima w pełni – temperatury nieubłagalnie spadają, kolory za oknem zmieniają się z żółtych i brązowych w bardziej białe, a my rozpoczynamy śledzenie jesienno-zimowych trendów. Nie tylko tych modowych, ale także żywieniowych.

Rozglądamy się po sklepowych półkach, straganach, a na nich między innymi hit zimowego sezonu, obowiązkowe na zimowym, a często także świątecznym stole - orzechy włoskie! Najczęściej w codziennym jadłospisie wykorzystywane jako przekąska, coś do pochrupania podczas zimowego leniuchowania. Okazuje się jednak, że można zastosować je w bardziej fantazyjny, a co najważniejsze smaczny sposób.

Orzechy włoskie zawierają stosunkowo dużą ilość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Ułatwiają obniżenie stanu złego cholesterolu, a dodatkowo obecne w tych orzechach sterole roślinne pomagają regulować jego poziom. Ponadto regularne spożywanie orzechów dostarcza organizmowi energię, której tak bardzo potrzebujemy jesienią.

Alternatywą dla tych, którzy nie lubią chrupiących przekąsek jest olej z orzechów włoskich, mający takie same właściwości, a dużo szersze zastosowanie. Charakteryzuje się on orzechowym posmakiem, z delikatną słodką nutą karmelu. Stosowany jest raczej do sosów, dressingów, sałatek, rzadko do smażenia, ponieważ przy wysokich temperaturach traci charakterystyczny smak i gorzknieje. Niestety, w naszym kraju to produkt rzadko spotykany i stosunkowo drogi. Dlatego korzystnym rozwiązaniem są produkty, w składzie których znajduje się ten drogocenny olej - jak nowa Rama z olejem z orzechów włoskich.

Warto sięgnąć po inspiracje, które pokażą jak wykorzystać orzechy włoskie nie tylko jako przekąskę, ale jako wspaniały dodatek do kanapek.

Słodkie witaminy

Orzechy włoskie uwielbiają połączenie z owocami. Ich lekko gorzkawy smak doskonale komponuje się z tymi owocami, które są z natury bardzo słodkie. Na kanapce idealnie sprawdzą się gruszki, dostępne teraz w swoich najsłodszych odmianach. Z dodatkiem miodu i orzechów, zagwarantują pyszne i pożywne śniadanie czy podwieczorek. Takie połączenie to prawdziwa moc witamin.

Kanapka z gruszką i miodem

  • 3 kromki pieczywa pełnoziarnistego
  • Rama z olejem kokosowym
  • 1 gruszka
  • 1 łyżeczka miodu
  • garść orzechów włoskich

Przygotowanie:

1. Przygotowane kromki pieczywa pełnoziarnistego posmaruj Ramą z olejem kokosowym.
2. Umyj i pokrój gruszkę w plastry, a następnie ułóż ją na pieczywie.
3. Całość polej miodem i udekoruj uprażonymi na suchej patelni orzechami włoskimi.

Prosto z jesiennego sadu

Owoce, których jesienią pod dostatkiem w różnych odmianach i gatunkach to oczywiście jabłka. Na kanapce wspaniale komponować będą się z twarożkiem i orzechami włoskimi. To uzupełnienie smaków, które przywoła na myśl wakacyjne wspomnienia z górskich wypraw, a do tego napełni energią potrzebną na jesienne dni.
Kanapka z twarogiem, jabłkiem i kiełkami

  • 4 kromki chleba pszennego z rodzynkami
  • Rama z olejem z orzechów włoskich
  • 1 jabłko
  • 100 g serka twarogowego
  • 1 szklanka kiełków
  • garść orzechów włoskich (uprażonych)

Przygotowanie:

1. Ukrój 4 kromki chleba pszennego z rodzynkami. Następnie opiecz w tosterze. Opieczone kromki posmaruj Ramą z olejem z orzechów włoskich.
2. Umyj i pokrój jabłko na cienkie plasterki.

3. Dwie kromki chleba pszennego posmaruj serkiem twarogowym (wcześniej przyprawionym wedle uznania). Nałóż na kromki plasterki jabłka.
4. Całość posyp garścią uprażonych orzechów włoskich i kiełkami. Na koniec przykryj kanapki pozostałymi dwoma kromkami.

Z burakiem za pan brat

Takie połączenia zaskakują, ale pozostają w domowym jadłospisie już na zawsze. Pieczone buraki z kozim serem na kanapce, w dodatku w towarzystwie orzechów włoskich, to wytrawna i bardzo elegancka propozycja. Do tego korzystna dla zdrowia!

Kanapka z kozim serem, burakiem i orzechami włoskimi

  • 2 kromki chleba na zakwasie
  • Rama z olejem z orzechów włoskich
  • 1/2 upieczonego buraka
  • 2-3 plasterki koziego sera
  • garść orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka miodu Miód - 1 łyżeczka

 

Przygotowanie:
1. Ukrój 2 kromki chleba na zakwasie. Posmaruj Ramą z olejem z orzechów włoskich.
2. Upiecz na miękko buraka w 180 stopniach. Obierz i pokrój go na cienkie plasterki. Ułóż na kanapce.
3. Dodaj 2-3 plasterki koziego sera, polej jedną łyżeczką miodu i posyp garścią prażonych orzechów włoskich. Na koniec przykryj drugą kromką.

Nie tylko na zupę krem!

Dynia - to kolejny obok orzechów włoskich hit sezonu jesiennego. Dlatego stanowią tak zgrany duet. Okazuje się, że dynia to warzywo nie tylko idealne do zup, kremów i sosów, ale także pyszny dodatek do kanapek! Ponieważ jest zazwyczaj słodka, doskonale uzupełnią jej smak słona feta i lekko gorzkawe orzechy. Całość doprawiona i udekorowana świeżą bazylią będzie stanowiła niezwykle apetyczne połączenie.

Bagietka z dynią, serem feta i orzechami włoskimi

  • bagietka paryska
  • Rama z olejem z orzechów włoskich
  • 250 g dyni
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 15 g sera feta
  • listki świeżej bazylii
  • garść orzechów włoskich
  • pieprz

Przygotowanie:

1. Pokrój bagietkę paryską na kromki. Włóż do piekarnika lub tostera i opiecz z dwóch stron. Każdą z opieczonych kromek posmaruj Ramą z olejem z orzechów włoskich.
2. Obraną i pokrojoną w kostki dynię wymieszaj z 2 łyżkami oliwy z oliwek. Dopraw pieprzem. Następnie rozgrzej piekarnik do 220 stopni, włóż dynię i piecz do momentu, aż będzie miękka.
3. Tak przygotowaną dynię rozłóż na kromkach, następnie dodaj 15 g fety.
4. Na koniec połóż na wierzch listki świeżej bazylii i posyp garścią uprażonych i rozdrobnionych orzechów włoskich.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5
Desery Muffinkowe babeczki z dżemem

Babeczki upiekłam na majówkę, przepis bardzo prosty i szybki , a babeczki sma...

Odsłon: 206

30 min
8
30 min
9
15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

1
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

3
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17