Ewa_Gotuje

„Gotuję, nie marnuję”: Owsianki

Idealny pomysł na śniadanie lub lekki posiłek w ciągu dnia. Są zdrowe, smaczne a ich przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut. Najczęściej przyrządzamy je na słodko, ale warto również pokusić się o wytrawną wersję tego dania. Poznajcie przepisy na owsiankę w trzech wersjach smakowych.

Najlepsze przepisy na owsianki| Fot. 123RF/Picsel

Spis treści:

Owsianka to źródło białka, błonnika, węglowodanów oraz witamin B1i B6. Zaopatruje nasz organizm w porcję żelaza i magnezu.

Spożywanie jej rano pozwala nam na zachowanie dobrej kondycji przez cały dzień. Bez obaw mogą ją spożywać sportowcy oraz osoby będące na diecie redukcyjnej.

Jak zabrać się za przygotowanie owsianki? Do jej zrobienia będziemy potrzebowali odpowiednią porcję płatów owsianych, które gotujemy albo zalewamy wrzątkiem - najczęściej do tego celu wykorzystujemy mleko lub wodę. Można ją przyrządzić na wiele sposobów. Pasują do niej zarówno słone, jak i słodkie dodatki. Jeśli szukacie ciekawego pomysłu na owsiankę, skorzystajcie z przepisów z programu „Gotuję, nie marnuję".

Przepis na owsiankę bez gotowania

Składniki na dwie porcje:

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 szklanka ciepłej przegotowanej wody

Do wyboru w dowolnej ilości:

  • w sezonie zimowym suszone owoce: rodzynki, daktyle, morele, śliwki, żurawina, orzechy i pestki
  • w sezonie letnim świeże owoce: truskawki, borówki, jagody, maliny, a także brzoskwinie, morele, jabłka, gruszki, śliwki
  • przyprawy: kardamon, cynamon, imbir
  • dodatkowo: miód, syrop klonowy do smaku, ale nie koniecznie

    Sposób przygotowania:

    Wieczorem wsyp płatki do słoika i zalej ciepłą wodą.
    Rano dodaj do owsianki ulubione owoce, pokrojone orzechy i pestki.
    Możesz też dodać jogurt naturalny na 1 porcję 1 łyżkę i dosłodzić.
    Wymieszaj i owsianka jest gotowa do zjedzenia zarówno w domu, jak i na wynos.

    Przepis na owsiankę wytrawną

    Składniki na dwie porcje:

    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 szalotka
    • 1 szklanka płatków owsianych górskich/ kaszy jaglanej/ płatków gryczanych
    • 1 ½ szklanki wody
    • łyżka startego parmezanu
    • sól i pieprz do smaku
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • łyżka masła
    • 1 szklanka pieczarek (70g)
    • garść rukoli

      Sposób przygotowania:

      Do rondla wlej oliwę i obsmaż na niej drobno posiekaną szalotkę. Dodaj płatki owsiane lub kaszę jaglaną czy płatki gryczane i wodę. Całość gotuj około 10 minut. Dopraw solą, pieprzem oraz parmezanem. Wymieszaj.
      Na patelni rozpuść masło z oliwą z oliwek i obsmaż na niej ćwiartki pieczarek. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj.
      Do misek przełóż owsiankę. Dodaj świeżą rukolę skropioną pozostałą łyżką oliwy oraz pieczarki.

      Przepis na owsiankę klasyczną na wodzie

      Składniki na dwie porcje:

      • 1 szklanka płatków owsianych
      • 1,5 szklanki wody
      • łyżka masła
      • szczypta soli

          Sposób przygotowania:

          Do garnka wrzuć płatki i wlej wodę. Doprowadź owsiankę do wrzenia.
          Następnie zmniejsz ogień i gotuj owsiankę mieszając od czasu do czasu, aż jej konsystencja stanie się gęsta i kleista.
          W trakcie gotowania owsiankę posól do smaku.
          Pod sam koniec dodaj łyżkę masła, zamieszaj dokładnie i gotowe!

          Owsiankę podaj z ulubionymi dodatkami np. świeżymi owocami, orzechami, miodem lub dżemem.

          Komentarze

          Ostatnio komentowane przepisy

          Przekąski Kanapka Sloppy Joe

          Kanapka Sloppy Joe to popularna amerykańska przekąska typu fast food, wciąż n...

          Odsłon: 682

          60 min
          7
          60 min
          5
          60 min
          10
          15 min
          6

          Polecane artykuły

          Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

          Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

          1
          Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

          Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

          1
          Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

          Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

          0
          Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

          Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

          0