Grill - temat specjalny

Gordon Ramsay: 24 godziny w piekle

Mysz w tosterze, szczur w kuchni, karaluch na ścianie, rozkładające się mięso w chłodni, pokłady brudu w zakamarkach czy kilkuletni pakunek o tajemniczej zawartości w zamrażarce…

Fot. materiały prasowe

To tylko niektóre z szokujących odkryć, jakich słynny szef kuchni dokonuje w amerykańskich restauracjach w programie „Gordon Ramsay: 24 godziny w piekle", na którego polską premierę w telewizji ogólnodostępnej już 10 lipca zaprasza Czwórka.

Przebojową produkcję, która wkrótce po debiucie w Stanach Zjednoczonych stała się najlepiej oglądanym kulinarnym show, w Czwórce będzie można oglądać w piątki o godz. 13.

Gordon Ramsay przemierza Amerykę wielką ciężarówką, zwaną Piekłem na Kółkach, odwiedzając restauracje na skraju bankructwa, by tchnąć w nie nowe życie i pomóc ocalić je od katastrofy. Każdy przypadek to prawdziwe wyzwanie, tym większe, że na metamorfozę Ramsay i jego zespół mają tylko 24 godziny. Czy w tak krótkim czasie da się je uratować? Gwarancji nie ma ale jedno jest pewne - determinacja jest ogromna: "Jeśli zobaczę szansę, pójdę nawet do piekła" - mówi Gordon Ramsay, wkraczając do akcji.

Nim jednak prawdziwe piekło się rozpęta, mistrz kuchni, przeprowadza „zwiad" pod przykrywką, by osobiście przekonać się, co czeka na miejscu - i najwyraźniej zniechęca - zwykłych klientów. Pojawia się w pełnym kamuflażu i w niewzbudzającym podejrzeń towarzystwie, a po zakosztowaniu dań i atmosfery lokalu zrzuca przebranie i - rozpoznany przez personel i gości - zdradza cel swoich odwiedzin oraz prezentuje zebranym materiał z ukrytych kamer zamontowanych wcześniej w restauracji.

Ramsay zamyka lokal, zaszokowanych klientów zaprasza ponownie za 24 godziny, a właścicieli i pracowników zabiera na poważną rozmowę, podczas której wszyscy będą musieli stawić czoła przykrej prawdzie. Padają zarzuty, czasem wzajemne oskarżenia i pretensje, pojawiają się łzy, ale też słowa szczerości, jakie niektórzy powinni usłyszeć już dawno i wreszcie poczucie, że wspólnie warto dać sobie jeszcze jedną szansę z pomocą Gordona Ramsaya i jego mistrzowskiej ekipy.

W ciągu następnej doby Ramsay musi dokonać nieraz istnej rewolucji, począwszy od urządzenia na nowo lokalu oraz radykalnych reform w kuchni i menu, po poprawę jakości obsługi i zmianę nastawienia właścicieli. Wszyscy stają więc do walki z czasem, zaniedbaniami, złymi nawykami i coraz większym zmęczeniem, by firmie zmierzającej wprost ku katastrofie nadać nowy kurs.

Zaczyna się od gruntownej czystki w kuchni, gdzie stan rzeczy potrafi doprowadzić Gordona do szału, rozpaczy i mdłości zarazem, a nierzadko konieczna jest także dezynsekcja a nawet deratyzacja. Następnie, gdy kucharze pod kierunkiem najlepszych ludzi Ramsaya trenują w Piekle na Kółkach perfekcyjne opanowanie ulepszonego menu, reszta pracuje przy błyskawicznym remoncie i zmianie wystroju wnętrz.

Nad wszystkim czuwa Gordon Ramsay, który nierzadko musi odbyć kilka kolejnych trudnych rozmów z właścicielami, kierownikami i pracownikami lokalu, by uświadomić im, na czym polegają ich błędy i co muszą zmienić. Niektórzy z nich wydają się niereformowalni, ale wielu mogło naprawdę osiągnąć sukces, lecz z powodu różnych życiowych sytuacji straciło wiarę w siebie i po prostu się poddało, pozwalając coraz bardziej podupadać firmie. Gordon przypomina im, że kiedyś kochali to co robią, mając nadzieję, że odzyskają zapał i radość, jaką daje gotowanie i prowadzenie restauracji.

W pierwszym odcinku Gordon odwiedza tradycyjną włoską restaurację Bella Gianna's w Congress w stanie Nowy Jork. Współwłaściciel, Vinny, niegdyś prowadził ją z mężem siostry, ale po śmierci szwagra interes szedł coraz gorzej. Vinny popadał w coraz większą frustrację i zgorzknienie z powodu poczucia winy, że nie potrafi sprostać prowadzeniu firmy oraz przekonania, że rozczarowuje ojca. Przez to stał się cierpki i wybuchowy wobec najbliższych i pracowników, co przełożyło się na atmosferę w zespole i w całym lokalu, gdzie goście miewają okazję słyszeć odgłosy awantur na zapleczu i oglądać skwaszone miny personelu.

Przynosząca ciągłe straty restauracja jest przyczyną nieustannego niepokoju, zmartwień i kłótni, przez co wydaje się niszczyć całą kochającą się rodzinę. Czy w ciągu jednej doby uda się przywrócić na właściwe tory firmę i relacje bliskich sobie ludzi?

Źródło: mareriały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Dania główne Kluski kładzione z czosnkiem niedźwiedzim

Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...

Odsłon: 3472

30 min
13
Dania główne Kurczak ze szparagami

Kurzak ze szparagami to propozycja na obiad, która świetnie sprawdzi się na c...

Odsłon: 64

15 min
1
15 min
43
Dania główne Kotlety z groszku

Czy kotlety z groszku muszą być nudne i bezsmakowe? Oczywiście, że nie! Ten p...

Odsłon: 14759

30 min
8

Polecane artykuły

Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

2
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

4
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17