Grill - temat specjalny

Gdzie wyrzucać kości, ości? Prawidłowa segregacja odpadów

Uważa się, że ryby i drób należą do jednych z najlepszych źródeł białka. Dlatego powinny pojawiać się w naszym codziennym jadłospisie. Jednak po skończonym posiłku na naszych talerzach zazwyczaj pozostają resztki, które należy odpowiednio zutylizować. Czy wiesz, gdzie wyrzucić kości i ości? Odpowiadamy.

Segregowanie odpadów kuchennycg Fot.123RF/Picsel

Wiemy, do jakiego pojemnika wyrzucać szkło, papier, czy plastik. Problem pojawia się jednak podczas przygotowywania posiłków. Oczywiście resztki z obiadu nie mogą wylądować w żadnym z nich. Dlatego, jeżeli chcesz zadbać o prawidłową segregację śmieci, warto sprawdzić, gdzie wyrzucać kości i ości, które pozostały po zjedzeniu ryby, czy kurczaka. 

Sprawdź także: Gdzie wyrzucać kartony z soków, mleka i inne opakowania wielomateriałowe?

Gdzie wyrzucać kości, ości? 

Jeśli chodzi o segregację odpadów, istnieje cały wachlarz produktów spożywczych, z którymi wiele osób nie potrafi poprawnie postępować. Przykładem takich resztek są kości i ości. Twoja intuicja podpowiada ci, że powinny one trafić do pojemnika na bioodpady? Otóż okazuje się, że jest to jeden z często popełnianych błędów przy pozbywaniu się pozostałości po posiłkach, na przykład tych na bazie udek z kurczaka czy pieczonej ryby.

Gdzie zatem powinny wylądować kości i ości? Odpowiedź jest prosta – w pojemniku na odpady zmieszane. Dlaczego nie można ich wyrzucić do brązowego kontenera przeznaczonego na bioodpady? Ponieważ są one używane do wytwarzania kompostu, a przez to podlegają ściśle określonym regułom. Nie mogą one zawierać takich komponentów jak m.in. tłuszcz, nabiał, surowe mięso, ryby oraz owoce morza. Jeśli nie jesteś do końca pewny, gdzie umieścić określone resztki jedzenia, pamiętaj, że możesz udać się do punktu PSZOK, czyli Punktu Selektywnej Zbiórki Odpadów Komunalnych. Na miejscu znajdują się specjalne pojemniki na śmieci przeznaczone dla odpadów niebezpiecznych i problemowych. Ich pracownicy chętnie odpowiedzą również na wszystkie twoje pytania dotyczące codziennej segregacji śmieci

Źródło: Smaker.pl 

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Trzy mikstury na niedobory. Szybko uzupełnisz braki w organizmie »

Najzdrowszy rodzaj ziemniaka. Pomoże na nadciśnienie i uchroni przed rakiem »

W lasach jest ich teraz dużo. Jak rozpoznać opieńki jadalne i jak nie zatruć się tym grzybem? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Jabłecznik na biszkoptach

Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...

Odsłon: 11013

30 min
20
Desery Ciasto cytrynowe bez pieczenia

Ciasto przygotowane z przepisu Moje domowe jedzenie. oto link do przepisu; h...

Odsłon: 5887

60 min
62
Desery Muffinkowe babeczki z dżemem

Babeczki upiekłam na majówkę, przepis bardzo prosty i szybki , a babeczki sma...

Odsłon: 295

30 min
8

Polecane artykuły

Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

2
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

3
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17