Frytki na 10 sposobów

Idealne frytki powinny być złociste, chrupiące z wierzchu i delikatne w środku. W jaki sposób je przygotować? Odpowiedź na to pytanie znają nasi użytkownicy.

Fot.123RF/Picsel

Spór o to kto wynalazł frytki toczy się między Belgami a Francuzami już od setek lat i nic nie zapowiada, aby kiedykolwiek miał zostać zakończony. Obie nacje przekonane są o tym, iż przysmak, którym obecnie zajada się niemal cały świat, został wymyślony przez ich rodaka.

Francuzi twierdzą, iż ojcem frytek jest Honore Julien - kucharz znad Loary, który gotował dla samego Tomasza Jeffersona. To właśnie on miał wpaść na pomysł pokrojenia ziemniaków w cienkie paski, które następnie usmażono.

Innego zdania są Belgowie, którzy są przekonani, iż Honore Julien mógł co najwyżej podkraść pomysł mieszkańcom doliny rzeki Meuse, zajadających się frytkami jeszcze w XV wieku. Co więcej, na korzyść Belgów przemawia fakt, że to właśnie tam, w 1857 roku, powstał pierwszy bar serwujący wyłączenie frytki.

Bez względu na to z jakiego kraju pochodzi ta przekąska, faktem jest, iż współcześnie zajada się nią niemal w każdym zakątku świata.

Ideał - frytki belgijskie

Miłośnicy frytek dosyć zgodnie uznają, iż najlepiej smakują, gdy są one przygotowane na modłę belgijską. Metoda ta zakłada dwukrotne smażenie ziemniaków - najpierw w niższej, a następnie w wyższej temperaturze. To właśnie dzięki niej frytki belgijskie mają miękkie i puszyste wnętrze oraz chrupiącą, złocistą skórkę. Co ciekawe, nietypowy proces smażenia sprawia również, iż frytki belgijskie w mniejszym stopniu nasiąkają tłuszczem.

Warto również wiedzieć, iż zdaniem Belgów frytki powinno się przygotowywać wyłącznie na łoju wołowym, gdyż dzięki niemu zyskują dodatkowe walory smakowe. Ziemniaki smażone na oleju roślinnym są dla nich profanacją.

Jak zrobić pyszne frytki?

Pamiętajmy, że na frytkach belgijskich świat się nie kończy. Francuzi preferują cieniutkie słupki, które usmażono na chrupko z kolei Kanadyjczycy zajadają się poutine, czyli ziemniaczkami polanymi sporą ilośćia sosu pieczeniowego z serem. W Indiach frytki posypuje się mieszanką aromatycznych przypraw, podobną potrawę zjemy również w wielu krajach afrykańskich. Brytyjczycy chwalą się swoimi „fish adn chips" podawanymi razem z octem natomiast Wietnamczycy serwują je z cukrem i roztopionym masłem.

Jak widać, sposobów na przyrządzenie frytek jest co nie miara. Możemy je nie tylko smażyć, ale również piec, dzięki czemu staną się zdecydowanie mniej kaloryczne. Co ważne, nie musimy ograniczać się wyłącznie do przygotowywania ich z ziemniaków. Doskonałe frytki zrobicie także z marchewki, cukinii, selera lub pietruszki. Wybór należy do was.

Jeśli chcecie zrobić naprawdę smaczne frytki, skorzystajcie ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników. Oto niektóre z ich propozycji. 

1. Frytki belgijskie bez frytownicy

 Frytki belgijskie bez frytownicy Zobacz przepis

Frytki belgijskie bez frytownicy/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Pieczone warzywne frytki z dipem z awokado

 Pieczone warzywne frytki z dipem z awokado Zobacz przepis

Pieczone warzywne frytki z dipem z awokado/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Frytki z batatów

 Frytki z batatów Zobacz przepis

Frytki z batatów/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Frytki z parmezanem i chili

 Frytki z parmezanem i chili Zobacz przepis

Frytki z parmezanem i chili/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Parmezanowe frytki cukiniowe z białym sosem

 Parmezanowe frytki cukiniowe z białym sosem Zobacz przepis

Parmezanowe frytki cukiniowe z białym sosem/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Domowe, zdrowe frytki z pieca

 Domowe, zdrowe frytki z pieca Zobacz przepis

Domowe, zdrowe frytki z pieca/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Frytki z kalarepy z sosem rzodkiewkowym

 Frytki z kalarepy z sosem rzodkiewkowym Zobacz przepis

Frytki z kalarepy z sosem rzodkiewkowym/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Domowe odchudzone frytki

 Domowe odchudzone frytki Zobacz przepis

Domowe odchudzone frytki/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Frytki serowe

 Frytki serowe Zobacz przepis

Frytki serowe/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Sernik Anielski Puch

Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...

Odsłon: 44445

60 min
56
30 min
7
Ciasta Drożdżówka z rabarbarem

Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką to prawdziwa uczta dla podniebienia, któr...

Odsłon: 69

60 min
2
30 min
7
Desery Najlepszy krem - śmietankowy z mascarpone

Krem śmietankowy z mascarpone to krem który moja rodzinka uwielbia i lubi naj...

Odsłon: 6501

30 min
23

Polecane artykuły

Informacje Lubczyk w kuchni i dla zdrowia. Afrodyzjak z przydomowego ogródka

Zioła w kuchni sprawiają, że nasze dania są nie tylko pyszniejsze, ale również zdrowsze. Aż chce się zanurzyć nos w talerz, gdy znajduje się na nim...

2
Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

3
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

1
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

5