Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 06-04-2016
Przepyszna alternatywa dla frytek ziemniaczanych. Ich smak was zaskoczy i nie pozwoli oderwać się od nich.
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 87
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 195
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 205
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 87
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 195
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 205
Składniki
Z mąki, jajka, wody mineralnej i soli rozmieszałem gładkie ciasto. Odstawiłem je na godzinę. Jogurt wymieszałem na gładko z sokiem cytrynowym i wodą mineralną. Rzodkiewki umyłem, oczyściłem i pokroiłem w cienkie słupki. Dodałem do jogurtu razem z posiekanym szczypiorkiem. Sos posoliłem i popieprzyłem do smaku. Pestki słonecznika uprażyłem na suchej patelni, posypałem nimi sos. Kalarepę oczyściłem, obrałem. Pokroiłem w słupki grubości palca i długości ok. 5 cm. Rozgrzałem tłuszcz, frytki z kalarepy zanurzałem w cieście i smażyłem w gorącym tłuszczu przez 2-3 minuty, aż się zrumieniły. Osączyłem na papierowym ręczniku. Podałem z sosem rzodkiewkowym.