Frytki z parmezanem i chili

Przepis dnia 2013-08-14
Frytki z parmezanem i chili
> 1-2 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: matylda
Czasami mamy ochotę na coś niezdrowego, co ma wyraźny smak. Ja wtedy robie moje ulubione frytki z parmezanem i chili.

Składniki

  • duże ziemniaki, 8
  • olej, 1 butelka
  • parmezan, 1 opakowanie
  • chili w proszku, szczypta
  • świeża natka pietruszki
  • sól i pieprz

Przygotowanie

  1. Obieramy ziemniaki, kroimy na paseczki i wkładamy do zimnej wody. Wyjmujemy na papier i czekamy aż obciekną z wody. Następnie smażymy na głębokim oleju. Gdy staną sie rumiane wyjmujemy na talerz, posypujemy parmezanem, dodajemy posiekaną pietruszkę, chili, sól i pieprz. Wszystko razem mieszamy tak, aby każda frytka była obtoczona w przyprawach i serze. Danie można podawać do mięsa i sałatki, lub jako zwykłą przekąskę.

Składniki
  • duże ziemniaki, 8
  • olej, 1 butelka
  • parmezan, 1 opakowanie
  • chili w proszku, szczypta
  • świeża natka pietruszki
  • sól i pieprz
Składniki