Grill - temat specjalny

Fit pops - przepisy z "Bake Off Junior"

W siódmym odcinku "Bake Off Junior" Ania zaprezentowała przepis na zdrowe fit pops.

Kulki buraczane

  • 5 ugotowanych i obranych małych buraków
  • 3 jaja
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli morskiej
  • ¼ szklanki kakao
  • 4 łyżki miodu
  • ½ szklanki mąki kokosowej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki rodzynek
  • tabliczka czekolady gorzkiej (min. 70%)

Polewa do kulek buraczanych

  • 1/3 szklanki mleka
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 2 czubate łyżki oleju kokosowego
  • 3-4 łyżki kakao
  • 3 małe bratki jadalne (niebieskie)

Kulki orzechowe

  • ½ szklanki błyskawicznych płatków owsianych
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • ½ łyżki oleju kokosowego
  • ½ łyżki miodu
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka karobu (mączki z chleba świętojańskiego)
  • 1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka nasion chia
  • 1/4 szklanki mleka
  • 3 niepołamane połówki orzechów włoskich do dekoracji

Kulki cytrynowo-migdałowe

  • 200 g masła (temperatura pokojowa)
  • 75 g cukru kokosowego
  • 75 g miodu
  • 4 jaja
  • 2 cytryny
  • 150 g mąki migdałowej
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 30 g płatków migdałowych
  • niesolone, obrane pistacje do dekoracji

Polewa do kulek orzechowych i cytrynowo-migdałowych

  • puszka śmietanki kokosowej
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżeczki kakao

Kulki cytrynowo-malinowe

  • 125 g świeżych malin
  • mąka kukurydziana do obtoczenia malin
  • liofilizowane maliny do dekoracji
  • (wykorzystane zostanie ciasto z przepisu na kulki cytrynowo-migdałowe)

Polewa do kulek cytrynowo-malinowych

  • 3 łyżki wody
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 100 g masła
  • 4 kopiaste łyżki mleka w proszku

Kulki buraczane

Piekarnik nagrzać do 180°C z termoobiegiem, a formę wyłożyć papierem do pieczenia. Buraki, jajka, cynamon, sól, kakao i miód zmiksować na gładką masę. Mąkę kokosową wymieszać z proszkiem do pieczenia, rodzynkami oraz posiekaną czekoladą i dodać do masy buraczanej. Całość dobrze wymieszać i przelać do formy. Piec przez 25 minut.

Polewa do kulek buraczanych
Mleko zagotować z ksylitolem i olejem kokosowym. Dodać przesiane kakao i dokładnie wymieszać. Kulki oblać polewą i udekorować bratkami.

Kulki orzechowe
Wszystkie składniki z wyjątkiem mleka i orzechów połączyć ze sobą na gładką masę. Mleko wlewać stopniowo, aż masa stanie się plastyczna. Na koniec wrzucić posiekane orzechy i nasiona chia. Uformować kulki, oblać polewą i ozdobić połówkami orzechów.

Kulki cytrynowo-migdałowe i cytrynowo-malinowe
Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Masło, cukier i miód podgrzać. Gdy płyn ostygnie, przelać do miksera. Dodać jajka oraz skórkę i sok z dwóch cytryn. Przesiać mąkę migdałową, kukurydzianą i ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia. Masę wymieszać, podzielić na dwie części. Do jednej dodać płatki migdałów, do drugiej maliny obtoczone w mące kukurydzianej. Piec 30 minut w temperaturze 180°C. Kulki oblać odpowiednimi polewami, następnie cytrynowo-migdałowe ozdobić pistacjami, a cytrynowo-malinowe - liofilizowanymi malinami.

Polewa do kulek orzechowych i cytrynowo-migdałowych
Śmietankę zagotować z miodem. Dodać przesiane kakao i dokładnie wymieszać.

Polewa do kulek cytrynowo-malinowych
Wodę zagotować z ksylitolem i dodać masło. Po połączeniu składników zdjąć z ognia i dodać mleko w proszku. Dokładnie wymieszać.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5
Desery Muffinkowe babeczki z dżemem

Babeczki upiekłam na majówkę, przepis bardzo prosty i szybki , a babeczki sma...

Odsłon: 216

30 min
8
30 min
9
15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

1
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

3
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17