Ewa Wachowicz zalewa siemię lniane tylko takim sokiem. Figury można pozazdrościć

O siemieniu lnianym pisaliśmy już niejednokrotnie, można wykorzystać je na wiele sposobów. Dziś przyjrzymy się bliżej połączeniu nasion lnu z sokiem żurawinowym, czyli napojowi, którym lubi raczyć się Ewa Wachowicz, producentka, dziennikarka oraz Miss Polonia. Czy właśnie połączeniu tych dwóch składników zawdzięcza swoja świetną kondycję i młodzieńczy wygląd?

Żurawinowy napój z siemieniem | Fot.123RF/Picsel/ Pawel Wodzynski/East News

Spis treści:

Inspirowanie się urodowymi poradami gwiazd nie jest niczym nowym. Z chęcią podglądamy znane ze szklanego ekranu osoby, wyławiając informację dotyczące ich diety, czy stylu życia. Warto czerpać informacje od doświadczonych ekspertów, a Ewa Wachowicz, z pewnością należy do osób, z których warto brać przykład. Pomimo 53 lat wygląda świetnie, cieszy się zgrabną sylwetkę oraz promienną skórą. Zasługą tego z pewnością są nie tylko geny, czy zabiegi kosmetyczne, ale i zdrowa dieta. W jednym z wywiadów Miss Polonia miała przyznać się do regularnego picia soku żurawinowego z siemieniem lnianym. Jakie właściwości kryją w sobie te składniki i dlaczego warto włączyć je do codziennego jadłospisu? Podpowiadamy.

Sprawdź także: Zmiel i wsyp do maślanki. Ten koktajl powstrzymuje apetyt i pomaga schudnąć

Z czym można łączyć siemię lniane? Przepis Ewy Wachowicz

Jakie właściwości ma siemię lniane? Ma ono działanie przeciwzapalne i antynowotworowe. Nasiona lnu genialnie wpływają na pracę układu pokarmowego, obecny w nich błonnik wspiera prawidłowe trawienie, dba o jelita, zapobiegając zaparciom i gazom. Co więcej, składnik ten pomaga obniżyć zbyt wysoki poziom "złego" cholesterolu i cukru we krwi. Dodatkowo produkty bogate w błonnik świetnie sprawdzą się podczas diety odchudzającej, sprawiają, że po posiłku dłużej czujemy się syci, a także przyspieszają przemianę materii. Obecne w siemieniu nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 korzystnie oddziałują na układ krążenia, dbają o serce, chroniąc je przed chorobami, działają przeciwmiażdżycowo oraz obniżają zbyt wysokie ciśnienie krwi. Dodatkowo siemię lniane korzystnie wpływa na urodę, wspiera kondycję skóry, wzmacnia włosy i paznokcie. 

Jak zrobić żurawinowy koktajl z siemieniem lnianym? Przepis jest banalnie prosty, będziesz potrzebować: 250 ml soku żurawinowego oraz 15 g siemienia lnianego. Ziarna dobrze zblenduj, rób to przed samym dodaniem ich do soku. Oba składniki dokładnie wymieszaj. Taki koktajl świetnie sprawdzi się w porze śniadania, możesz pić go także na czczo. Oczywiście należy wybierać niesłodzony sok żurawinowy, można także przygotować go w domu, korzystając na przykład z wyciskarki wolnoobrotowej. 

Jakie właściwości ma sok z żurawiny?

Sok z żurawiny wykazuje działanie bakteriobójcze i przeciwgrzybicze, warto pić go, aby chronić się przed infekcjami. Przede wszystkim znany jest ze swojego działania wspierającego układ moczowy, polecany jest między innymi przy zapaleniu pęcherza i dróg moczowych. Spożywanie soku z żurawiny pozytywnie wpływa także na układ krążenia, w tym pracę serca, działa przeciwmiażdżycowo oraz pomaga zadbać o prawidłowy poziom cholesterolu we krwi. Ma również działanie wspierające pracę wątroby i nerek. Żurawina pomaga również zadbać o wzrok, ma działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne, a także opóźnia procesy starzenia. Obecne są tu witamina C, te z grupy B oraz E, a także minerały: wapń, potas, miedź, magnez, jod, czy żelazo. Taka kompozycja składników odżywczych pomaga także wzmocnić organizm, zadbać o odporność oraz kondycję skóry. 

Źródło: medonet.pl, smaker.pl

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także:

Lepsza wersja śliwek. Regulują pracę jelit, obniżają ciśnienie, hamują apetyt »

Pij o poranku przez trzy tygodnie. Różnicę odczują nie tylko jelita »

Tycie na twarzy i obrzęk wokół oczu to pierwsze objawy. Choruje ważny narząd »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Murzynek z truskawkami

Upieczemy ciasto bardzo popularne, czyli murzynka, ale dodamy do niego truska...

Odsłon: 29

30 min
3
Ciasta Ciasto drożdżowe.

Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.

Odsłon: 45

30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0
Informacje 5 grillowanych potraw mięsnych, którym trudno się oprzeć

W tym sezonie grillowym warto poeksperymentować ze smakami. Karkówka i kiełbaski? Jak najbardziej, ale może w kanapce i w towarzystwie warzyw? Podp...

0