Ewa_Gotuje

Eliksir na długowieczność, witalność i bóle stawów. Wystarczy zjeść łyżkę dziennie

Potrzeba tylko pięciu składników i około 20 minut, żeby przygotować mieszankę na długowieczność. Jak działa i jakie jest jej zastosowanie? Wpływa na zdrowie serca, wzmacnia budowę kości i reguluje zbyt wysoki poziom cholesterolu. To niejedyne zalety domowej kuracji. Odkryj przepis i przekonaj się, dlaczego warto stosować specyfik.

Mieszanka na długowieczność - przepis, który odmłodzi ciało, mózg i serce | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Na urodziny zwyczajowo życzy się stu lat albo i więcej. W domyśle oczywiście chodzi o starość w dobrej kondycji i jak najlepszym zdrowiu. W celu zapewnienia godziwej przyszłości w ramach prezentu powinniśmy podarować solenizantowi mieszankę na długowieczność. Przepis nie jest skomplikowany, za to zbawiennie wpływa na cały organizm. Przekonaj się, jakie jest zastosowanie mikstury i jak działa.

Sprawdź także: Czerwony koktajl na odchudzanie - pogromca boczków. Czego nie dodawać do koktajli odchudzających?

Jak działa mieszanka na długowieczność?

Zastosowanie mieszanki na długowieczność jest naprawdę różnorodne. Mikstura, dzięki dużej zawartości wapnia i białka, pomaga przede wszystkim we wzmocnieniu kości, stawów i mięśni. Co więcej, reguluje poziom cholesterolu, dbając o naczynia krwionośne i ciśnienie krwi. Poprawia odporność i działa korzystnie na pracę układu pokarmowego. Na te właściwości mają wpływ wartości odżywcze poszczególnych składników. Są to:

  • rodzynki - zawierają błonnik pokarmowy, potas, żelazo, witaminę C i te z grupy B oraz antyoksydanty. Usprawniają pracę serca i mózgu, obniżają ciśnienie, chronią przed demencją i nowotworami, zmniejszają stany zapalne, opóźniają starzenie się organizmu i wspierają układ odpornościowy. Dzięki błonnikowi dodatkowo przyspieszają metabolizm i regulują pracę jelit (eliminując zaparcia),
  • orzechy włoskie - dostarczają organizmowi zdrowe kwasy tłuszczowe (omega-3 i omega-6), białko, witaminy z grupy B oraz wiele minerałów (potas, fosfor, magnez, cynk, jod). Poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci. Polepszają koncentrację, korzystnie oddziałują na układ nerwowy i wzmacniają odporność. Chronią układ krążenia, łagodzą dolegliwości żołądkowe i łagodzą stany zapalne,
  • migdały - są źródłem witamin A, E i tych z grupy B oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Właśnie dlatego odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie narządu wzroku, szybszą regenerację skóry i wzmocnienie odporności. Migdały uelastyczniają naczynia krwionośne, obniżają ciśnienie krwi, poprawiają samopoczucie,
  • pomarańcza - świetnie nawadnia organizm (w 80 proc. składa się z wody) i uzupełnia niedobory witamin A, C i P. Owoc jest skarbnicą minerałów, w tym: wapnia, magnezu, miedzi, selenu, potasu, żelaza, fosforu i cynku. Wykazuje działanie przeciwutleniające - niweluje objawy stresu oksydacyjnego, opóźnia starzenie komórek, ma pozytywny wpływ na pracę serca i uelastycznia naczynia krwionośne, a także poprawia odporność.

Mieszanka na długowieczność - przepis i zastosowanie

Domowy specyfik poprawiający zdrowie i witalność organizmu przygotujesz samodzielnie tylko z pięciu składników. Do jego przyrządzenia przyda ci się też blender kielichowy i głębsza miska. Jak zrobić mieszankę na długowieczność? Przepis, jak krok po kroku wykonać leczniczą miksturę, znajdziesz poniżej:

Składniki

  • garść rodzynek,
  • 2 garście orzechów włoskich.
  • garść migdałów,
  • pomarańcza,
  • 50 ml wody (1/5 szklanki) + woda do zalania bakalii.

Do głębokiej miski wrzuć rodzynki, orzechy włoskie (bez łupinki, ale w skórce) i garść migdałów. Posyp je łyżką sody oczyszczonej i zalej wodą (do pełnej objętości miski). Dokładnie przemieszaj (aby soda oczyszczona połączyła się z wodą) i odstaw na ok. 15 minut. 

Umyj i obierz pomarańczę ze skórki, a następnie pokrój na mniejsze kawałki. Przygotowane owoce przełóż do kielicha blendera. Bakalie, które się moczyły, odcedź przez sitko i przepłucz dokładnie pod bieżącą wodą. Orzechy, migdały i rodzynki dodaj do pomarańczy. Wlej jeszcze 50 ml wody i zmiksuj wszystkie składniki na gęstą pulpę.

Przełóż mieszankę na długowieczność do szklanego słoika i przechowuj w lodówce. Jak stosować domowy specyfik? Jedz łyżkę mikstury codziennie rano na pół godziny przed śniadaniem. Kurację stosuj przez 30 dni. 

Mieszanka na długowieczność - przeciwwskazania

Choć mieszanka na długowieczność działa bardzo korzystnie na organizm, usprawniając pracę serca i układu pokarmowego, poprawiając odporność oraz wzmacniając układ mięśniowo-szkieletowy, to wciąż nie wszyscy powinni ją stosować. Należy pamiętać o ograniczeniach wynikających ze spożywania każdego składnika z osobna.

Jakie są przeciwwskazania do jedzenia prozdrowotnej mieszanki? Przede wszystkim będzie to alergia na orzechy, migdały lub cytrusy - jeśli po spożyciu mikstury pojawi się wysypka, duszności lub łzawienie, lepiej odstaw produkt i udaj się do lekarza na testy uczuleniowe.

Osoby chorujące na zespół jelita drażliwego lub wrzody nie mogą z kolei jeść rodzynek. Nie powinny po nie sięgać też wszyscy regularnie zmagający się z migreną - tyramina, czyli substancja znajdująca się w suszonych winogronach, może zaostrzać ból głowy. Pomarańcza w składzie domowego specyfiku zaszkodzi z kolei wszystkim chorującym na SIBO lub zespół jelita drażliwego. 

Co więcej, po mieszankę na długowieczność (ze względu na zawartość orzechów włoskich i migdałów) nie powinny też sięgać osoby z kamicą nerkową, zapaleniem trzustki, uchyłkami jelit i po operacji woreczka żółciowego

Źródła: Smaker.pl, wapteka.pl, zywienie.medonet.pl, youtube.com/@wie man kocht

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Całe lato należy do tego dania. Kania w panierce nie ma sobie równych »

8 sygnałów od ciała, że brakuje ci żelaza. Zmiany nawet w zachowaniu »

Ciasto krówka na biszkopcie. Wypróbuj ten znakomity przepis »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
20

Polecane artykuły

Informacje Kiedy obierać szparagi? Oszczędź sobie pracy, bo nie zawsze jest to potrzebne

Sezon na szparagi trwa dosyć krótko, dlatego warto w pełni go wykorzystać. W sklepach znajdziemy różne rodzaje, zielone, białe, a czasem nawet fiol...

1
Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0