Grill - temat specjalny

Ekskluzywna karpatka Anny

Słodkie ciasto przełamane kwaskowatą frużeliną z jeżyn.

Ciasto
400 ml wody
250 g masła
300 g mąki pszennej
szczypta soli
9-10 jaj

Krem
1 l mleka 3,2%
3 jaja
4 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 laska wanilii
250 g masła
2-3 łyżki kakao

Złożenie
1 słoik frużeliny jeżynowej
1 tabliczka gorzkiej czekolady
2 garście prażonych orzechów włoskich

Ciasto
Zagotować wodę z masłem, dodać mąkę i sól. Podgrzewać na małym ogniu przez około dwie minuty, energicznie mieszając. Wystudzić. Piekarnik nagrzać do 200-220°C z termoobiegiem. Do chłodnej masy wbić jajka i miksować na najwyższych obrotach przez pięć minut. Ciasto podzielić na dwie części i piec przez 20 minut. Zmniejszyć temperaturę do 130°C i suszyć ciasto przez kolejne 20 minut. Blaty wyjąć i pozostawić do ostygnięcia.

Krem
W ¼ l mleka roztrzepać jajka, mąkę ziemniaczaną i pszenną. Resztę mleka zagotować z cukrem i laską wanilii. Gotować do uzyskania budyniu. Masło utrzeć, a następnie dodać do niego przestudzony budyń oraz kakao.

Złożenie
Na wystudzony placek wyłożyć frużelinę jeżynową, krem czekoladowy oraz budyń. Przykryć drugim plackiem. Całość schłodzić. Tabliczkę czekolady rozpuścić i polać nią ciasto, następnie posypać pokruszonymi orzechami włoskimi.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
40
15 min
52

Polecane artykuły

Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

0
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

0
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

2
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17