Ewa_Gotuje

Dziadunio zawsze robił ją na święta. Rozgrzewała i pomagała w trawieniu

Nalewka z suszonych owoców to prawdziwy przysmak, którym warto się delektować w małych ilościach. Pomoże nie tylko na zaparcia i ociężałość, ale też rozgrzeje, gdy mocno przemarzniesz. Poznaj sprawdzony przepis krok po kroku na nalewkę z suszonych owoców.

Nalewka z suszonych owoców - przepis krok po kroku | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Chcesz przygotować bożonarodzeniowy specjał, który podarujesz bliskim pod choinkę? Poniżej znajdziesz aż trzy przepisy na nalewkę z suszonych owoców. Trunek, spożywany w małych ilościach, pomaga na trawienie i świetnie rozgrzewa. Pamiętaj, aby alkohol spożywać odpowiedzialnie i sporadycznie oraz nie wręczać go jako prezent osobom uzależnionym.

Sprawdź także: 6 polskich lokali w prestiżowym rankingu La Liste 2024. To najlepsze restauracje na świecie

Nalewka z suszonych owoców - przepis krok po kroku

Chcesz przygotować nalewkę, którą uraczysz się już w nowym roku? Podpowiadamy, jak zrobić nalewkę z suszonych owoców. Przepisy krok po kroku pokażą, jak prosty jest cały proces. Poniżej znajdziesz bardziej i mniej skomplikowane receptury. Najbogatszą w smaku jest zdecydowanie bożonarodzeniowa nalewka.

1) Najprostsza nalewka z suszonych owoców

Składniki

  • kilogram suszonych owoców (mieszanka jabłek, gruszek i bezpestkowych śliwek),
  • litr wódki,
  • 200 ml spirytusu.

Dokładnie umyj wszystkie suszone owoce, pozbywając się zanieczyszczeń. Osusz i pokrój owoce na małe kawałeczki. Przełóż wszystkie owoce do trzylitrowego gąsiorka lub słoja - tak, aby zajmowały ok. 1/4 jego objętości. Zalej suszki wódką i spirytusem, zakorkuj lub zakręć naczynie i mocno wstrząśnij. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. dwa tygodnie. 

Po upływie tego czasu płyn przefiltruj przez sitko z gazą lub sączek filtracyjny, a owoce odciśnij przez gazę, aby oddały cały aromat. Odciśnięty nalew przełóż z powrotem do gąsiora i odstaw na ok. trzy dni. Po tym czasie ponownie przefiltruj, rozlej do sterylnie czystych, szklanych butelek, zakręć je i odstaw w chłodne miejsce na trzy miesiące.

2) Bożonarodzeniowa nalewka z suszonych owoców

Składniki

  • 0,5 litra wódki,
  • 0,2 litra spirytusu,
  • 0,5 litra rumu,
  • pomarańcza (nieobrana, ale z dokładnie wyszorowaną skórką),
  • 100 g fig,
  • 100 g daktyli,
  • 100 g rodzynek,
  • 100 g żurawiny,
  • 100 g orzechów włoskich,
  • 100 g suszonych śliwek (bez pestek),
  • 100 g suszonych moreli,
  • goździki, 
  • kora cynamonu (o długości od 3 do 4 cm),
  • 100 g cukru.

Jak zrobić nalewkę z suszonych owoców? Bożonarodzeniowy specjał jest bogaty w wiele smaków i składników. Na początku wlej do małego garnka pół szklanki wódki i wsyp cukier. Podgrzej na bardzo małym ogniu do rozpuszczenia kryształków (pamiętaj, że jeśli ustawisz miksturę na zbyt mocnym palniku, cały alkohol wyparuje). Następnie odstaw do wystudzenia, a w międzyczasie zajmij się przygotowaniem owoców.

Do trzylitrowego, czystego słoika włóż warstwowo wszystkie owoce (nie krój daktyli, rodzynek i fig, żeby nalewka nie zmętniała). Na wierzchu umieść plastry pomarańczy i dodaj jeszcze korę cynamonu i kilka goździków. Tak przygotowane składniki zalej wódką (pozostałą oraz tą z cukrem), rumem i spirytusem. Zakręć słój i odstaw w ciepłe miejsce na ok. sześć tygodni. Pamiętaj, żeby co kilka dni wstrząsnąć naczyniem i wymieszać tworzącą się nalewkę.

Po tym czasie przefiltruj płyn (przez gazę lub sączek filtracyjny), odciskając również sok z owoców, do czystych, szklanych butelek. Zakręć je lub zakorkuj i wynieś do ciemnego i chłodnego miejsca. Nalewka z suszonych owoców najlepiej smakuje po upływie minimum pół roku. 

3) Nalewka z suszonych śliwek

Składniki

  • 300 g suszonych śliwek (bez pestek),
  • litr wódki,
  • 0,25 l spirytusu,
  • 0,25 l wody.

Suszone śliwki umyj pod bieżącą wodą, aby pozbyć się ewentualnych zanieczyszczeń. Dokładnie osusz i pokrój je na drobne kawałki (ewentualnie usuwając pestki). Skrojone owoce przełóż na dno wyparzonego i czystego słoja, zalej wódką i spirytusem. Zakręć naczynie i odstaw w miejsce o temperaturze pokojowej. Maceracja powinna trwać od czterech do sześciu tygodni. Pamiętaj, aby co kilka dni wstrząsnąć słojem, by śliwki wypuściły więcej aromatu.

Po upływie wskazanego czasu przefiltruj (przez sączki filtracyjne lub sitko wyściełane gazą jałową) płyn do osobnego - szklanego i czystego - słoiczka. Pozostałe w słoju owoce zalej wodą i po dwóch dniach ponownie odcedź płyn, przelewając go do słoja z nalewem. Przemieszaj i zakręć. Odstaw na cztery tygodnie, a następnie ponownie przefiltruj i rozlej do czystych, szklanych butelek. Nalewkę umieść w zacienionym i chłodnym miejscu na około sześć miesięcy, aby osiągnęła pyszny, głęboki aromat.

Suszone owoce dobre na trawienie

Pewnie wiesz, że suszone owoce są najlepszym naturalnym środkiem na zaparcia. Gdy chcesz zwiększyć częstotliwość wypróżnień, zjedz po prostu kilka suszonych śliwek czy gruszek - od razu poczujesz, że perystaltyka jelit się poprawiła. 

W ich składzie znajduje się dużo witamin, minerałów, błonnika pokarmowego i cennych antyoksydantów. To wszystko sprawia, że suszone owoce są dobre na trawienie. Nie tylko hamują apetyt i napady głodu czy sycą na dłużej, ale również wspierają dietę redukcyjną (są źródłem dobrych kalorii i nie zawierają tłuszczu).

Co więcej, błonnik pokarmowy poprawia procesy trawienne, wymiata niestrawione resztki pokarmu, pozbywa się toksyn z organizmu i obniża zbyt wysoki poziom cholesterolu. Spożycie suszonych owoców może złagodzić niestrawność i podrażnienie żołądka oraz jelit.

Źródło: Smaker.pl, doradcasmaku.pl, twojenalewki.blogspot.com, alkohol-domowy.com, krukam.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Trzy mikstury na niedobory. Szybko uzupełnisz braki w organizmie »

Najzdrowszy rodzaj ziemniaka. Pomoże na nadciśnienie i uchroni przed rakiem »

W lasach jest ich teraz dużo. Jak rozpoznać opieńki jadalne i jak nie zatruć się tym grzybem? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
20

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0