Grill - temat specjalny

Dwie gwiazdki Michelin, czyli zdumiewający sukces krakowskiej restauracji

Trudno wyobrazić sobie większe wyróżnienie dla restauracji, niż dwukrotne zdobycie prestiżowego wyróżnienia, jakim jest gwiazdka Michelin. Sukces sprzed trzech lat, udało się powtórzyć szefowi kuchni Przemysławowi Klimie z Bottiglieria 1881 również w tym roku. Sprawdź, czym wyróżnia się mistrzowska kuchnia lokalu oraz jakie wartości stoją za tym wyjątkowym miejscem.

Dwie gwiazdki Michelin dla restauracji Bottiglieria 1881 | Fot. Materiały prasowe PLAY KRAKÓW

Spis treści:

Miłośnicy kulinariów oraz znawcy dobrego jedzenia z dumą mogą podziwiać ostatnie osiągnięcia krakowskiej restauracji Bottiglieria 1881. Pierwszą gwiazdkę Michelin lokal otrzymał w 2020 roku, w czerwcu tego roku ponownie przyznano mu to prestiżowe wyróżnienie. Za sukcesem stoi oczywiście szef kuchni Przemysław Klima wraz ze swoim utalentowanym zespołem. Restauracja, jako pierwsza w Polsce otrzymała dwie gwiazdki Michelin, stając się tym samym jednym z najbardziej pożądanych miejsc na kulinarnej mapie Polski. 

Sprawdź także: Wybrano najlepszą restaurację na świecie. Lokale w jakich miastach znalazły się na podium?

Dwie gwiazdki Michelin dla Bottiglieria 1881

Za każdym wielkim sukcesem, kryje się ogromna ilość ciężkiej pracy i poświęceń. Jak wspomina szef kuchni, gastronomiczną scenę Krakowa można przyrównać do Dzikiego Zachodu, który często bywa nieobliczalny, co jednocześnie daje mnóstwo nowych możliwości i smaków do odkrycia. Warto wspomnieć również o tym, że Paweł Klima jest najmłodszym polskich szefem kuchni, który zdobył gwiazdkę Michelin, co więcej udało mu się to zrobić w niezwykle krótkim czasie, po objęciu tego stanowiska. To ogromne osiągnięcie wiązało się dla niego i całego zespołu z ogromnym zaskoczeniem: 

– Pamiętam to dokładnie. Była pogoda jak dzisiaj – było dżdżysto, ciepło. 19 czerwca koło południa. Były emocje, śmiechy, szał… Niesamowicie, nikt się tego nie spodziewał, nikt o nas nie myślał w tej kategorii, a tu takie wydarzenie. Naprawdę fajnie być pierwszym, ale nie był to mój cel. Ja po prostu chciałem być dobrym szefem kuchni, prowadzić świetny zespół i cieszyć się z tego, jak pracuję, co robię, jak się spełniam. Ta nagroda przyszła nie przez szczęście, tylko ciężką pracę całego zespołu i moją. Każda osoba – począwszy od kuchni, sali, zmywaka i dostawcy – jest bardzo ważna. Bez tej ekipy ja jestem tylko szefem kuchni. Razem tworzymy wielki kolektyw, drużynę, która może zdobywać duże gwiazdki…

Źródło cytatu: PLAY KRAKÓW

Bottiglieria 1881 stawia na lokalne produkty

Przeglądając menu Bottiglieria 1881, bez trudu można zauważyć, że idea szef kuchni Przemysław Klima z pewnością jest opozycją dla znanego przysłowia  "Cudze chwalicie, swego nie znacie". W jego autorskim menu znajdziemy przede wszystkim dania oparte na najlepszych składnikach znanych z kuchni polskiej, zdobywanych u lokalnych dostawców. Nie brakuje tu wędzonych ryb, dziczyzny, a nawet czosnku niedźwiedziego, szczawiu czy kaszanki. Szef kuchni podkreśla, że w lokalu zawsze musi znaleźć się przynajmniej kilka gatunków lokalnych serów.  

Kreatywność łączy się tu z ponadczasową prostotą i autentycznością, co daje fenomenalny efekt. Szef kuchni dba o korzystanie z sezonowych warzyw i owoców, w menu restauracji na bieżąco można znaleźć dary natury, które w danym okresie jest najsmaczniejsze i najświeższe. Co ciekawe, Przemysław Klima sam dba o to, co znajduje się na talerzach gości, dlatego wycieczki po najlepsze produkty, które własnoręcznie wybiera, są dla niego codziennością. Szef kuchni podkreśla, że polskie produkty kryją w sobie niezwykły potencjał:  

– Jestem bardzo zadowolony, że tworzymy tę historię w moim Krakowie, który jest tak nieobliczalny, jeśli chodzi o gastronomię. I też nieodkryty. Przyjeżdżając tu 3-4 lata temu, mówiłem, że to jest taki Dziki Zachód – mamy świetne restauracje, piękne zaplecze, blisko góry, lasy, rzeka, mamy produkt najwyższej klasy… Trzeba złapać ten produkt, wydobyć go i wydać na talerzu jak najbardziej prawdziwie. Bo jedzenie łączy ludzi i pokazuje prawdziwość.

Źródło cytatu: PLAY KRAKÓW

Gotowanie od najmłodszych lat było dla Przemysława Klimy pomysłem na życie, w którym postanowił realizować się na sto procent. Więcej o niezwykłej kuchni Bottiglieria 1881 oraz drodze do zdobycia dwóch gwiazdek Michelin możesz usłyszeć w poniższym wywiadzie: 

Źródła: PLAY KRAKÓW

Zobacz także:

Zielony koktajl od Ewy Wachowicz. Pomoże „wymieść” toksyny z organizmu i wspomoże odchudzanie »

Przejadły ci się lody? Spróbuj tego chłodnego deseru, który je zastąpi »

Nie obieraj, a jeśli obierzesz, nie wyrzucaj. Zaskakujące właściwości skórek z ziemniaków »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5
Desery Muffinkowe babeczki z dżemem

Babeczki upiekłam na majówkę, przepis bardzo prosty i szybki , a babeczki sma...

Odsłon: 220

30 min
8
30 min
9
15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

1
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

3
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17