Grill - temat specjalny

Domowe śniadanie Julci

Drożdżówki z serem, sałatka owocowa i fit ciasteczka, to znakomity pomysł na słodkie śniadanie.

Drożdżówki z serem
340 g mąki pszennej
25 g świeżych drożdży
saszetka cukru waniliowego
½ szklanki mleka
szczypta soli
4 łyżki oleju
2 żółtka (białek nie wyrzucać, będą potrzebne do posmarowania bułeczek)
olej do wysmarowania miski
250 g twarogu półtłustego
1 jajko
2 łyżki waniliowego proszku budyniowego
saszetka cukru waniliowego
2 łyżki cukru
mąka do podsypania blatu
½ szklanki cukru pudru
sok z cytryny
kandyzowana skórka pomarańczy do posypania drożdżówek

Ciastka FIT
2 szklanki płatków owsianych (280 g)
1 szklanka łuskanego słonecznika (180 g)
pół szklanki mąki owsianej
2 średnie jajka
½ kostki masła w temperaturze pokojowej (100 g)
3 łyżki cukru lub miodu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
miska z wodą do moczenia dłoni

Sałatka
2 grejpfruty
2 pomarańcze
1 cytryna
250 g borówek amerykańskich
1 łyżeczka świeżego imbiru
kilka listków natki pietruszki
10 orzechów laskowych
3 łyżeczki miodu
1 łyżka oliwy z oliwek
mielone chili do smaku
liście pietruszki do dekoracji

Sok
4 pomarańcze
1 grejpfrut
1 cytryna
1 limonka
kilka listków mięty

Montaż
mały słoiczek konfitury malinowej

Drożdżówki z serem
Mąkę przesiać do miski. Do małej miseczki wkruszyć drożdże i wsypać cukier waniliowy, a następnie zalać połową mleka i dodać 3 łyżki mąki z drugiej miski. Całość wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 10-15 minut.

Do pozostałej mąki dodać szczyptę soli, wlać resztę ciepłego mleka, olej, wrzucić żółtka oraz wlać wyrośnięty zaczyn. Wszystko ręcznie zagnieść. Ciasto powinno być elastyczne i odchodzić od misy. Wyjąć ciasto, miskę posmarować olejem, następnie włożyć wyrobione ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Gdy ciasto rośnie, przygotować masę serową. Do miseczki wrzucić: ser biały, jajko, proszek budyniowy, cukier waniliowy, cukier. Wszystko zblendować.

Po wyrośnięciu ciasto walnąć pięścią i wyjąć na delikatnie podsypany mąką blat. Rozwałkować na prostokąt wielkości około 30 na 55 cm i rozsmarować na środku ciasta masę serową. Następnie złożyć dłuższy bok do środka, nałożyć na masę serową i przykryć pozostałą 1/3 ciasta. Pokroić w poprzek na 10 pasków. Każdy pasek skręcić w połowie długości, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i każdą smarować białkiem za pomocą pędzelka. Tak przygotowane drożdżówki odstawić do napuszenia na kilka minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 20-25 minut do uzyskania odpowiedniego koloru. Lekko przestudzone polukrować: cukier puder przesiać przez sitko i stopniowo wlać sok z cytryny, ucierając do uzyskania odpowiedniej, gęstej konsystencji. Posypać kandyzowaną skórką pomarańczy.

Ciasteczka FIT
Wszystkie składniki dodać do miski i dokładnie wymieszać.Obok ciasta postawić miseczkę z zimną wodą i czyste dłonie nawilżyć w wodzie. Łyżką nabrać porcję ciasta wielkości orzecha włoskiego i uformować kształt. Ciastka powinny być dość grube i lekko spłaszczone do średnicy 6 cm. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Blaszkę z ciastkami umieść w piekarniku nagrzanym do 180 ºC na środkowej półce. Piec około 25 minut.

Sałatka
Grejpfrut i pomarańcze pokroić na mniejsze cząstki (w kostkę lub prostokąty) i polać sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Wsypać borówki. Imbir, pietruszkę i orzechy posiekać i dodać do owoców.

Sałatkę polać 3 łyżeczkami miodu, 1 łyżką oliwą z oliwek i posypać odrobiną chili do smaku. Przełożyć do miseczki i udekroować listkami pietruszki.

Sok
Wycisnąć owoce, doprawić sokiem z limonki i przelać do szklanki wraz z miąższem (bez pestek) i dodać ugniecioną w rękach. Ozdobić gałązkami mięty. Sok schować do lodówki.

Montaż
Do małej miseczki przełożyć konfiturę ze słoika i zabrać się za układanie. Na talerzyku wyłożyć ciastka i miseczkę z sałatką, do słoiczków wlać sok, do wiklinowego koszyczka włożyć drożdżówki.

 

 

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5
Desery Muffinkowe babeczki z dżemem

Babeczki upiekłam na majówkę, przepis bardzo prosty i szybki , a babeczki sma...

Odsłon: 219

30 min
8
30 min
9
15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

1
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

3
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17