Grill - temat specjalny

Dobrze zbija wysoki cholesterol, ale trzeba uważać z ilością. Jakie właściwości ma olej z pestek winogron i do czego go używać?

Pestki winogron to składnik rzadko używany w polskiej kuchni. Najczęściej trafiają do kosza, a tymczasem cechują się wieloma cennymi właściwościami. Jednym ze sposobów ich wykorzystania, jest przygotowanie oleju z pestek winogron. Dowiedz się, do czego go stosować, czy może zaszkodzić i jakie ma wartości odżywcze.

Czy olej z pestek winogron może zachodzić? Tak, jeśli jest stosowany w nadmiarze | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Jasnożółty, niemal przeźroczysty olej z pestek winogron nie zawiera osadów i charakteryzuje się delikatnym, prawie niewyczuwalnym smakiem i zapachem. Ma prozdrowotne właściwości i bogaty skład. Do czego stosować olej z pestek winogron i czy może komuś zaszkodzić?

Sprawdź także: Wymiotą toksyny z organizmu, ustabilizują cukier. Owoc dla cukrzyków i osób na diecie

Olej z pestek winogron - wartość odżywcza

Wartości odżywcze oleju z pestek winogron wynikają oczywiście z bazowego składnika. W ok. 100 ml tego produktu kryje się ok. 880 kcal, co nie odbiega normą od pozostałych olejów roślinnych. W nasionach winogron znajdują się liczne witaminy i minerały.

Olej z pestek winogron posiada dużo witaminy E, nazywanej witaminą młodości i uważanej za jeden z najsilniejszych antyoksydantów. W skład wchodzą także inne przeciwutleniacze, w tym flawonoidy, oraz kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-9, m.in. oleinowy czy linolowy (którego organizm nie jest w stanie samodzielnie wytworzyć, więc powinien być suplementowany w codziennej diecie).  

Olej z pestek winogron - właściwości

Wartości odżywcze oleju z pestek winogron mają wpływ na jego właściwości. Te z kolei wykorzystywane są od lat w medycynie naturalnej i konwencjonalnej. Na co pomaga spożywanie tego produktu?

Ze względu na obecność licznych antyoksydantów, działa przeciwnowotworowo i opóźnia starzenie się organizmu. Co więcej, chroni ciało przed szkodliwymi konsekwencjami stresu oksydacyjnego, usprawnia krążenie krwi i ujędrnia skórę. Właśnie dlatego olej z pestek winogron to częsty składnik kosmetyków przeciwzmarszczkowych i przeznaczonych dla kobiet powyżej 50. roku życia. Do właściwości oleju z pestek winogron można zaliczyć też wzmacniane włosów i nawilżanie skóry głowy

Co więcej, to naturalne remedium na alergie i infekcje wirusowe. Wzmacnia układ odpornościowy, detoksykuje organizm, obniża zbyt wysoki cholesterol, wykazuje działanie przeciwwrzodowe i przeciwzapalne. Poprawia także funkcjonowanie narządu wzroku, nawilżając gałkę oczną i dbając o kondycję znajdujących się w niej naczyń krwionośnych. W ten sposób hamuje procesy chorobotwórcze, zmniejsza ryzyko wystąpienia jaskry czy zespołu suchego oka.

Spożywanie produktu spowalnia obumieranie neuronów, wspiera układ nerwowy, poprawia pamięć i koncentrację. Kolejną właściwością oleju z pestek winogron jest minimalizowanie szans na rozwój chorób Parkinsona czy Alzheimera. W jego składzie znajduje się też melatonina. Hormon ten uważany jest za jeden z najważniejszych w ludzkim ciele - ze względu na regulację rytmu dobowego. Spożywanie oleju może przyczynić się do lepszej higieny snu - głębszego relaksu i szybszego zasypiania.

Olej z pestek winogron a winogrona

Czy olej z pestek winogron jest równie zdrowy, co same owoce? Niestety niekoniecznie. Najwięcej wartościowych składników odżywczych znajduje się w miąższu, zaraz pod skórką. Zajadanie surowych winogron dostarczy więcej cennych minerałów niż w przypadku przetworzonego produktu.

Co więcej, coraz więcej mówi się o niekorzystnej proporcji kwasów tłuszczowych omega-6 do omega-3 w oleju z pestek winogron, która uniemożliwia wprowadzenie produktu do zbilansowanej diety. W oleju znajduje się znacznie więcej kwasów omega-6, dostarczanego także w wielu innych produktach. W konsekwencji w codziennym menu brakuje kwasów omega-3, przy nadmiarze tych omega-6. Aby nie doprowadzić do niedoborów omega-3 w organizmie, należy zmniejszyć porcje drugiego z kwasów, który rywalizuje o te same szlaki metaboliczne.

Czy olej z pestek winogron może zaszkodzić?

Wiedząc o niekorzystnej proporcji kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 zastanawiasz się pewnie, czy olej z pestek winogron może zaszkodzić? Niestety, jeśli nie traktujesz go jako dodatku do sałatki czy w celu uzupełnienia niedoboru witaminy E i używasz do większości dań, mogą spotkać cię negatywne zdrowotne konsekwencje.

Co ciekawe, objawy związane z nadmiernym spożyciem oleju, dokładnie zaprzeczają jego podstawowym właściwościom. Jeśli zachwiejesz równowagą pomiędzy kwasami omega-6 i omega-3, mogą wystąpić: nasilenie procesów zapalnych, osłabienie układu odpornościowego, wzrost poziomu cholesterolu (a więc też ryzyka chorób serca), a nawet zaburzenia hormonalne czy w pracy tarczycy.

Do czego stosować olej z pestek winogron?

To pytanie, które często pojawia się w głowach osób dbających o codzienną dietę. Do czego stosować olej z pestek winogron, ale tak, aby sobie nie zaszkodzić? Pamiętaj, że wykazuje on najkorzystniejsze działanie w temperaturze pokojowej. Właśnie dlatego najlepiej używać go w surówkach, zimnych przekąskach, sałatkach oraz domowych majonezach i dipach.

Innym sposobem na zastosowanie w kuchni oleju z pestek winogron jest dolewanie małych porcji do potraw, których temperatura nie przekracza 100 stopni, czyli lekko schłodzonych sosów, zup oraz kremów. W tej formie olej doskonale podkreśli smak i aromat wielu dań. 

Źródło: Smaker.pl, fit.poradnikzdrowie.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Sok z buraka to prawdziwy eliksir dla zdrowia. Pij codziennie jedną szklankę »

Jak przyspieszyć dojrzewanie pomidorów, by nie zbierać niewielkich i słabo wybarwionych okazów? »

Nigdy nie dodawaj ich do grzybów. Stracisz cały smak »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Jabłecznik na biszkoptach

Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...

Odsłon: 11002

30 min
20
Desery Ciasto cytrynowe bez pieczenia

Ciasto przygotowane z przepisu Moje domowe jedzenie. oto link do przepisu; h...

Odsłon: 5858

60 min
62
Desery Muffinkowe babeczki z dżemem

Babeczki upiekłam na majówkę, przepis bardzo prosty i szybki , a babeczki sma...

Odsłon: 287

30 min
8

Polecane artykuły

Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

2
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

3
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17