Grill - temat specjalny

Dlaczego warto pić sok z mięty?

Sok z mięty świetnie sprawdza się jako dodatek do wody, herbaty lub drinków. Niesamowicie orzeźwia i gasi pragnienie. Poza walorami smakowymi posiada szereg właściwości zdrowotnych. Dlaczego warto pić sok z mięty i jak go przygotować krok po kroku? Skorzystajcie z naszego poradnika!

Fot. 123RF/Picsel

Lato to idealna pora na przygotowywanie przetworów. Oprócz owoców i warzyw warto wziąć pod lupę również zioła, w tym miętę, która charakteryzuje się niezwykłym aromatem i orzeźwiającym smakiem. Sok z mięty idealnie nadaje się do przyrządzania lemoniad. Można wykorzystać go także do deserów, lodów, a nawet dodać do marynaty. Doskonale podkreśli smak każdego dania. Warto po niego sięgać również w okresie jesienno-zimowym. Posiada on bowiem sporą dawkę witaminy C i A. Jest bogaty w żelazo, kwas foliowy, magnez oraz wapń.

Na co pomaga sok z mięty?

  • Można stosować go jako lek ziołowy na ból brzucha i dolegliwości trawienne.
  • Działa przeciwwymiotnie, dlatego często jest podawany przy nudnościach i niestrawnościach.
  • Wspiera metabolizm i pomaga w oczyszczeniu organizmu.
  • Napar z liści mięty działa wykrztuśnie, stosowany podczas przeziębienia wspomaga udrożnianie dróg oddechowych.
  • Łagodzi bóle głowy i migreny.

Sok z mięty – przepis krok po kroku

Do przygotowania soku z mięty będziecie potrzebowali zaledwie czterech składników.

Składniki

  • 50 gałązek świeżej mięty
  • 2 cytryny
  • 2 l wody
  • 2 kg cukru

Gałązki mięty płuczemy i osuszamy.

Wyciskamy sok z dwóch cytryn.

Do garnka przelewamy dwa litry wody, dodajemy cukier, sok z cytryny. Wszystko razem gotujemy, mieszamy do rozpuszczenia składników. Na koniec do garnka dodajemy gałązki mięty. Zagotowany sok z mięty przykrywamy i odstawiamy do wystudzenia. Następnie wkładamy do lodówki.

Na drugi dzień wyciągamy gałązki mięty z garnka, wywar zagotowujemy i przelewamy do czystych słoików. Sok pasteryzujemy i znosimy do spiżarni lub wstawiamy do lodówki i zużywamy na bieżąco według potrzeb.

Jak pić sok z mięty?

Łyżeczka soku z mięty w połączeniu z wodą, lodem, plastrami cytryny i limonki może latem tworzyć pyszną orzeźwiającą lemoniadę. Zimą najlepiej sprawdzi się jako dodatek do gorącej herbaty, a nawet kawy.

Można go stosować również w innych, kulinarnych celach. Po rozcieńczeniu z wodą zamieni się w aromatyczny poncz do nasączenia biszkoptu. Razem z owocami stworzy świetny dodatek do słodkich naleśników i gofrów. Dodając go do sosu lub marynaty, podkreślimy smak mięsa.

Zobacz także:

10 pomysłów na domowe soki »

Domowy syrop z buraka – na co pomaga i jak go zrobić? »

Nalewka aloesowa – zastosowanie i właściwości »

Jak zrobić przetwory bez cukru? Dżem bez cukru też jest pyszny! »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Dania główne Kluski kładzione z czosnkiem niedźwiedzim

Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...

Odsłon: 3524

30 min
14
Dania główne Kurczak ze szparagami

Kurzak ze szparagami to propozycja na obiad, która świetnie sprawdzi się na c...

Odsłon: 88

15 min
1
15 min
43
Dania główne Kotlety z groszku

Czy kotlety z groszku muszą być nudne i bezsmakowe? Oczywiście, że nie! Ten p...

Odsłon: 14830

30 min
8

Polecane artykuły

Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

2
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

4
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17