Grill - temat specjalny

Desery na święta, które pokochają twoi bliscy

Boże Narodzenie to magiczny czas, który kojarzy się nie tylko z ciepłą, rodzinną atmosferą, ale również z przyjemnym aromatem świątecznych potraw. Poza tradycyjnymi daniami na wigilijnym stole nie może zabraknąć oczywiście słodkości. Jakie desery na święta przygotować, żeby zaskoczyć swoich bliskich?

Fot. 123RF/Picsel

 

Z tego artykułu dowiesz się:

 

- Jak zrobić pomarańczowy suflet?

Jak zrobić deser z makiem w szklankach?

- Jak zrobić duński świąteczny deser?

Jak zrobić orzechowy deser na święta?

- Jaki deser zrobić na święta?

- Jak zrobić deser na święta? (przepisy)

 

Święta Bożego Narodzenia to czas, na który większość osób czeka niecierpliwie przez cały rok. Jest to doskonała okazja do spotkań z bliskimi, wielogodzinnych rozmów przy stole, obdarowywania się prezentami i snucia planów na najbliższe miesiące.

Świąteczne dni poprzedzone są intensywnymi przygotowaniami, na które składają się wielkie zakupy oraz przyrządzanie wigilijnych potraw i słodkości. Dzieci wraz z rodzicami ozdabiają pierniczki, a z piekarników ulatnia się zapach sernika, makowca i wypełnionego bakaliami keksu.

Należysz do osób, które nie trzymają się sztywnych ram i lubią zaszaleć w kuchni nawet w okresie świątecznym? Nic nie stoi na przeszkodzie, aby dać się ponieść wyobraźni i wymyślić coś niebanalnego. Mogą być to np. nietypowe desery na wigilię, którymi zaskoczysz swoich gości.

Sprawdź najlepsze przepisy na świąteczne ciasta. Kliknij!

Świąteczny deser pomarańczowy w formie sufletu

Pomarańcza to owoc, który - tuż obok mandarynek - mocno kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia. Jej plasterki lądują w rozgrzewającej herbacie, a skórka przyozdabia wypieki, nadając im niesamowitego smaku i aromatu.

Jeśli lubisz słodkości, w których dominuje powyższy cytrus, koniecznie postaw na świąteczny deser pomarańczowy w formie sufletu. Jego przyrządzenie jest bardzo proste, więc z pewnością poradzą sobie z nim nawet najmniej doświadczeni kucharze.

Do upieczenia sufletu potrzebujesz zaledwie kilku składników, w tym mąki pszennej lub ziemniaczanej, jajek, migdałów, soku z cytryny, cukru pudru i oczywiście pomarańczy. Deser możesz podać w zwykłych foremkach lub wydrążonych skórkach cytrusa, co z pewnością oczaruje każdego smakosza.

Realizację przepisu rozpocznij od umycia owoców. Następie odetnij ich piętki i usuń z ich wnętrza miąższ za pomocą noża. Utrzyj żółtka z cukrem, żeby utworzyły puszystą masę. Dodaj do nich mąkę, odrobinę soku z cytryny i pomarańczy oraz drobno posiekane migdały. Całość dokładnie wymieszaj.

Ubij białka na sztywną pianę i dodaj je do masy, bardzo delikatnie mieszając. Gdy masa będzie gotowa, przełóż ją do pozbawionych miąższu skórek. Piecz je w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut. Na koniec oprósz je cukrem pudrem i podawaj zaraz po pieczeniu.

Przepis na cynamonowy deser bożonarodzeniowy na INTERIA.TV.

Świąteczny deser z makiem, czyli makowiec w szklankach

Desery na święta bez maku? Trudno to sobie wyobrazić! Jeśli nie jesteś fanem klasycznego ciasta, możesz zaserwować je... w szklankach! Makowiec w tym wydaniu nie wymaga pieczenia, a do tego doskonale smakuje i świetne prezentuje się na stole.

Świąteczny deser z makiem wyczarujesz z takich składników, jak woda, mielony mak, płatki migdałowe, pomarańcza, olej, syrop klonowy, orzechy włoskie, wiśnie (lub inne kwaśne owoce), herbatniki oraz aromat migdałowy.

Pierwszym krokiem w przepisie jest wsypanie maku do garnka wraz z płatkami migdałowymi i pokrojoną skórką pomarańczy. Całość zalej wodą i gotuj do momentu, aż mak niemal całkowicie wchłonie płyn.

Dodaj nieco soku z pomarańczy, olej, aromat migdałowy oraz syrop klonowy i dokładnie wymieszaj. Gdy masa osiągnie odpowiednią konsystencję, zdejmij ją z palnika i ostudź. Po wystygnięciu usuń z niej skórki pomarańczy.

Orzechy włoskie należy uprażyć na suchej patelni i wymieszać z odrobiną syropu klonowego. Następnie przełóż je na papier do pieczenia i pozostaw do ostygnięcia. W tym czasie możesz przygotować szklanki i wyłożyć ich dna kruszonymi herbatnikami.

W kolejnym kroku zacznij układać warstwy słodkiego przysmaku. Na herbatniki nałóż porcję masy makowej, wybrane owoce oraz orzechy. Jeśli twój świąteczny deser z makiem nie jest podawany od razu, przechowuj go w lodówce.

Zobacz: Kokosowe kulki

 

Risalamande - duński świąteczny deser

Risalamande to specjał, bez którego Duńczycy nie wyobrażają sobie udanych świąt. Dosłownie oznacza „ryż z migdałami" i w rzeczywistości jest puddingiem ryżowym podawanym z orzechami i ciepłym wiśniowym sosem.

Z deserem łączy się ciekawy, praktykowany od wielu lat zwyczaj. Duńczycy dodają do swoich przysmaków jeden cały migdał i osoba, która go znajdzie, otrzymuje nagrodę - przeważnie są to marcepanowe słodkości.

Duński świąteczny deser wyczarujesz z ryżu, mleka, wanilii, wody, soli, śmietany kremówki, cukru oraz płatków migdałowych. Do przyrządzenia sosu możesz użyć konfitury wiśniowej, kompotu lub mrożonych owoców.

Wlej mleko i wodę wraz z nasionami wanilii do garnka i doprowadź je do wrzenia. Następnie zacznij dosypywać ryż, cały czas mieszając. Całość gotuj pod przykrywką do momentu, aż ryż wchłonie mleko. Po obróbce termicznej pozostaw masę do ostygnięcia.

Gdy zawartość garnka wystygnie, dodaj do niego cukier, migdały oraz śmietanę kremówkę ubitą na sztywną pianę. Włóż naczynie do lodówki i w tym czasie zacznij przygotowywać sos, podgrzewając wiśnie w rondelku. Aby nadać mu gęstości, możesz wsypać odrobinę mąki ziemniaczanej.

Wyjmij wcześniej przyrządzony ryż z lodówki. Umieść go w miseczkach lub pucharkach, polej jeszcze ciepłym sosem i posyp płatkami migdałów. Możesz być pewny, że desery na święta w tym wydaniu oczarują swoim smakiem i wyglądem wszystkich przybyłych!

Prosty deser na święta? Orzechowe kulki w białej czekoladzie!

Jeśli szukasz prostych i szybkich kulinarnych rozwiązań, świąteczny deser z czterech składników jest idealną opcją dla ciebie. Przepis jest na tyle prosty, że z pewnością wykonasz go samodzielnie, a nawet możesz zaangażować do jego realizacji najmłodszych domowników.

Jak sama nazwa wskazuje, deser powstaje z zaledwie czterech produktów, tj. masła orzechowego, cukru pudru, zwykłego masła oraz białej czekolady. Jeśli masz pod ręką posypkę do dekoracji wypieków, również możesz jej użyć, aby nadać swoim przekąskom jeszcze ładniejszego wyglądu.

Wymieszaj roztopione masło, cukier puder oraz masło orzechowe w jednym naczyniu. Z gotowej masy uformuj kulki i wstaw je do lodówki na około 30 minut. Gdy nieco stężeją, zamocz je w roztopionej białej czekoladzie i udekoruj posypką, jeśli takową dysponujesz. Przysmak należy ponownie schłodzić w lodówce.

Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!

Inne desery na wigilię, którymi oczarujesz swoich gości

Święta Bożego Narodzenia to czas, w którym ludzie mocno trzymają się tradycji i wieloletnich przyzwyczajeń. Jeśli nie należysz do tej grupy, nie bój się zaszaleć i ponieść własnej wyobraźni! Możesz przygotować autorskie desery na wigilię lub zainspirować się przepisami dostępnymi w sieci. Do dyspozycji masz mnóstwo ciekawych opcji, w tym:

  • sernik na zimno w pucharkach,
  • piernikowe babeczki z powidłami,
  • czerwone makaroniki,
  • pomarańczowe galaretki w lampkach do wina,
  • seromakowce w szklankach,
  • mus czekoladowy,
  • sernik z zielonej herbaty.

Zainspiruj się przepisami naszych Użytkowników na wyjątkowe, świąteczne desery:

1. Sernik na zimno w pucharkach

Sernik na zimno w pucharkach

Sernik w pucharkach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

2. Drożdżówki zwijane z makiem

Drożdżówki z makiem

Jak zrobić drożdżówki z makiem? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

3. Piernikowe muffinki

Piernikowe muffinki

Piernikowe muffinki przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

4. Piernikowa rolada z pomarańczą

Piernikowa rolada z pomarańczą

Rolada na święta / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

5. Pomarańcze z cynamonem

Pomarańcze z cynamonem

Pomarańcze z cynamonem przepis / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

6. Czekoladowy mus z awokado

Czekoladowy mus z awokado

Jak zrobić czekoladowy mus? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

7. Piernikowa czekolada na gorąco

Piernikowa czekolada na gorąco

Jak zrobić czekoladę na gorąco?  / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz także:

Domowy pasztet na święta: jakie mięso wybrać? »

Jak zrobić schab, aby był soczysty? »

Do czego wykorzystać skórkę pomarańczy? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5
Desery Muffinkowe babeczki z dżemem

Babeczki upiekłam na majówkę, przepis bardzo prosty i szybki , a babeczki sma...

Odsłon: 229

30 min
8
30 min
9
15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

1
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

3
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17