Grill - temat specjalny

Czym zastąpić mięso, czyli wegetariańskie opcje w kuchni

Uwielbiasz potrawy oparte na mięsie, ale chciałbyś spróbować nowych bezmięsnych opcji? A może niedawno przeszedłeś na wegetarianizm i szukasz zdrowych źródeł białka w diecie? My mamy na to sposób! Sprawdź, czym zastąpić mięso w swoich potrawach, aby nadal zachwycały swoim smakiem.

Fot. 123RF/Picsel

Mięso to jeden z tych składników dań, które dostarczają organizmowi wiele cennych witamin i minerałów. Uważane za źródło witamin z grupy B, odpowiada za szereg ważnych procesów w ludzkim ciele, w tym odpowiednie funkcjonowanie układu nerwowego.

Zwolennicy mięsa w diecie chętnie sięgają po nie ze względu na łatwo przyswajalne białko, które sprzyja odchudzaniu i budowaniu masy mięśniowej. Z jednej strony bogate jest w nasycone kwasy tłuszczowe, które - jedzone w nadmiarze - przyczyniają się do miażdżycy czy choroby niedokrwiennej serca. Z drugiej strony natomiast obfituje w szereg minerałów, w tym żelazo, wapń, fosfor, cynk oraz miedź.

Zastanawiasz się, czy istnieją jakiekolwiek zamienniki mięsa, które z powodzeniem wypełnią pustkę po tym tradycyjnym składniku posiłków? Czy na rynku dostępne jest wegetariańskie mięso? Sprawdźmy!

Najpopularniejsze zamienniki mięsa

Znalezienie produktów stanowiących alternatywę dla mięsa, które nie tylko wypełniłyby lukę żywieniową w diecie, ale również wzbogaciły smak i aromat potraw, jest dla wielu osób nie lada wyzwaniem. Czym się kierować, wybierając wegetariańskie mięso?

Postaw na produkty, które wypełnione są po brzegi białkiem roślinnym. Idealnie, gdyby twoja dieta była zróżnicowana, a warzywa strączkowe łączyły się z produktami mlecznymi. Aby dostarczyć swojemu organizmowi wszystkie niezbędne mikroelementy, warto sięgać po produkty bogate w zdrowe tłuszcze, zwłaszcza pestki, nasiona, orzechy, a także oliwę z oliwek. Bądź pewien, że twoje ciało podziękuje ci za solidną porcję cynku, żelaza i selenu!

Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!

Roślinne zamienniki mięsa

Lista roślinnych źródeł białka jest bardzo długa, a jej różnorodność potrafi pozytywnie zaskoczyć. Produktem, który najczęściej przychodzi na myśl jako pierwszy, jest z pewnością tofu. Czym charakteryzuje się ten przysmak i jakie inne roślinne zamienniki mięsa warto uwzględnić w diecie wegetariańskiej?

Tofu

Zacznijmy od najprostszej opcji. Dlaczego warto postawić na tofu, szukając zamienników mięsa? Ten przypominający twaróg produkt doskonale sprawdza się zarówno na diecie wegańskiej, jak i wegetariańskiej. Otrzymywany z mleka sojowego, stanowi doskonały dodatek do wielu dań. Nie dość, że jest bardzo prosty w obróbce termicznej, to jeszcze świetnie nadaje się do panierowania i marynowania. Spróbuj wyczarować z niego pyszne nuggetsy, a prawdopodobnie już nigdy nie wrócisz do tych drobiowych!

Soczewica

Spożywanie soczewicy to dobry sposób na dostarczenie twojemu organizmowi błonnika pokarmowego, a także takich minerałów, jak potas, magnez, fosfor oraz wapń. Uwielbiasz wołowe burgery? Wiedz, że odpowiednio doprawione wegetariańskie mięso smakuje równie pysznie! Możesz przyrządzić burgera z soczewicy, a jeśli to nie twoja bajka, spróbuj gulaszu, pulpetów lub tacos na bazie tego roślinnego składnika.

Fasola

Jeśli twoim priorytetem jest wysoka podaż białka w diecie i zastanawiasz się, czym zastąpić mięso, aby nie brakowało tego makroskładnika w twoim codziennym jadłospisie, koniecznie postaw na fasolę. Ta roślina strączkowa nie tylko obniża poziom „złego" cholesterolu we krwi, ale również uchodzi za wartościowe źródło żelaza oraz witamin z grupy B. Jesteś fanem smalcu? Nic nie stoi na przeszkodzie, aby przyrządzić go właśnie z fasoli!

Boczniaki

Boczniaki to książkowe wegetariańskie mięso, które świetnie nadaje się do obróbki termicznej. Ich ogromnym atutem jest nie tylko atrakcyjny smak, ale również wszechstronne zastosowanie w kuchni. Możesz przyrządzić z nich m.in. wegetariańskie kotlety schabowe, a nawet dodać je do leczo, flaków lub różnorodnych dań azjatyckich. Dorzuć je do tajskiej zupy, a nawet najwięksi miłośnicy wołowiny będą zachwyceni jej smakiem!

Bakłażan

Jeśli stosujesz dietę bezmięsną i chcesz wzbogacić swoje posiłki o magnez, żelazo i wapń, powinieneś sięgnąć po bakłażana. Ten zazwyczaj serwowany jest ze smacznym farszem lub w formie kremowej pasty. Bez problemu wyczarujesz z niego bardziej wykwintne przekąski - jeśli nadasz mu odpowiedni kształt i właściwie go doprawisz, możesz zastąpić nim nawet owoce morza czy ślimaki.

Seitan

Uwielbiasz drób, wołowinę czy wieprzowinę i nie wierzysz, że jakiekolwiek roślinne zamienniki mięsa mogą stanowić dla nich smaczną alternatywę? Koniecznie wypróbuj seitan zwany chińskim mięsem. Produkt ten pozyskiwany jest z glutenu pszennego i stanowi obfite źródło białka. Czym zastąpić mięso? Właśnie seitanem! Przyrządź z niego zrazy, kotlety lub gulasz i zaskocz swoich znajomych.

Amarantus

Jeśli cierpisz na celiakię i seitan nie jest odpowiednią opcją dla ciebie, możesz wykorzystać w swoich przepisach amarantus, który również należy do roślinnych zamienników mięsa. Jest to zboże bezglutenowe, które stanowi bogate źródło białka i żelaza, co szczególnie cenią sobie osoby zmagające się z anemią. Amarantus to idealny dodatek do owsianek i sałatek w różnych wersjach.

Spirulina

Spirulina to jeden z najlepszych zamienników mięsa dla osób, które borykają się z niedoborem witamin z grupy B. Z hukiem wdarła się rynek suplementów diety, zyskując ogromne rzesze fanów. Algi morskie dostępne są w formie tabletek lub proszku, który możesz dodawać do jogurtów, sałatek, owsianek, kasz i wielu innych przekąsek. Lubisz owocowe lub warzywne koktajle? Dorzucaj do nich łyżkę spiruliny i ciesz się dobrym zdrowiem!

Zobacz: Bakłażan zapiekany z kaszą jaglaną

Jak wyeliminować mięso z diety? Najważniejsze zasady

Zastanawiasz się, jak wyeliminować mięso z diety i wykonać ten trudny dla ciebie krok? Wystarczy, że będziesz trzymać się kilku prostych zasad, a szybko osiągniesz swój cel. Od czego zacząć, żeby się nie zniechęcić?

Najważniejszą zasadą jest urozmaicanie swojego jadłospisu. Pamiętaj, że wraz z mięsem odstawiasz wiele składników odżywczych, które warto zastąpić produktami roślinnymi. Na twoje liście niezbędnych produktów powinien znaleźć się nabiał oraz tłuszcze roślinne. Jeśli najdzie cię ochota na szybką i zdrową przekąskę, sięgnij po orzechy i pestki lub napij się ulubionego koktajlu z nasionami chia.

Często zdarza się, że osoby eliminujące mięso ze swojej diety przez pewien czas odczuwają wzmożony głód. Aby tego uniknąć, staraj się wybierać produkty zbożowe z pełnego przemiału.

Jeśli szukasz sposobu na to, jak wyeliminować mięso z diety, możesz wspomóc się gotowymi produktami, dostępnymi w wielu sklepach. Takie dania nie zawsze odbiegają smakiem i jakością od tych przyrządzanych w domu - większość z nich obfituje w białko i niewiele różni się od mięsnych przysmaków. Ich dodatkowym atutem jest ogromna różnorodność - gulasz, kotleciki, pulpety, falafel, a nawet gyros. Do wyboru, do koloru!

Należysz do osób, które mają problem z komponowaniem posiłków z uwzględnieniem zapotrzebowania na mikroelementy i witaminy? Rozważ dodatkową suplementację. Szczególnie polecane są suplementy z witaminą B12, której często brakuje w diecie pozbawionej mięsa.

Zainspiruj się świetnymi przepisami naszych użytkowników na pyszne, wegetariańskie dania:

1. Frytki z marchewki

Frytki z marchewki

Fot. Iwona2305 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Dania wegetariańskie: Frytki z marchewki

 

2. Kotlety z kalafiora

Kotlety z kalafiora

Fot. Smacznebodomowe na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Dania wegetariańskie: Kotlety z kalafiorem

 

3. Krokiety z tortilli z soczewicą, płatkami jaglanymi i suszonymi pomidorami

Krokiety z tortilli z soczewicą, płatkami jaglanymi i suszonymi pomidorami

Fot. Ewaeu na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Dania wegetariańskie: Wegetariańskie krokiety

 

4. Kotlety jajeczne z pieczarkami

Kotlety jajeczne z pieczarkami

Fot. Blog_Mydlo_i_Powidlo na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Dania wegetariańskie: Kotlety jajeczne z pieczarkami

 

5. Wegetariańskie nuggetsy

Wegetariańskie nuggetsy

Fot. Hajduczek-naturalnie na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Dania wegetariańskie: Wegetariańskie nuggetsy

 

6. Kaszotto z grzybami i fasolką

Kaszotto z grzybami i fasolką

Fot. Micgad na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Dania wegetariańskie: Kaszotto z grzybami i fasolką

 

7. Szybkie placki z dyni

Szybkie placki z dyni

Fot. KasiaSar na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Dania wegetariańskie: Placki z dyni

 

8. Dynia faszerowana ryżem

Dynia faszerowana ryżem

Fot. Gotowaniepomojemu na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Dania wegetariańskie: Dynia faszerowana ryżem

 

9. Zapiekany ryż z jabłkami

Zapiekany ryż z jabłkami

Fot. Majala na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Dania wegetariańskie: Zapiekany ryż z jabłkami

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Dania główne Kluski kładzione z czosnkiem niedźwiedzim

Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...

Odsłon: 3543

30 min
15
Dania główne Kurczak ze szparagami

Kurzak ze szparagami to propozycja na obiad, która świetnie sprawdzi się na c...

Odsłon: 113

15 min
1
15 min
43
Dania główne Kotlety z groszku

Czy kotlety z groszku muszą być nudne i bezsmakowe? Oczywiście, że nie! Ten p...

Odsłon: 14888

30 min
8

Polecane artykuły

Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

2
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

4
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17