Czy napoje z lodem są dobre na upały?

Wiele osób uważa, że najlepszym sposobem na ochłodę w ciepłe dni jest sięgnięcie po napoje z lodem. Czy jednak jest to korzystne dla zdrowia? Co dzieje się z organizmem, kiedy w upale spożywamy bardzo zimne płyny. W poniższym artykule znajdziesz odpowiedź na te i inne pytania.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Lody, owoce z lodówki, napoje gazowane z kostkami lodu, a może zimne piwko? To nieodłączne elementy letniego odpoczynku. Gdy żar leje się z nieba trudno odmówić sobie czegoś pysznego na ochłodę. Czy wiesz jednak, jak na takie przyjemności reaguje twój organizm?

Sprawdź także: Co jeść latem, żeby schudnąć? Po tych produktach waga zacznie spadać

Co dzieje się z organizmem, gdy w upale pijemy zimne napoje?

Kiedy temperatura sięga 30 stopni, z chęcią wybieramy zimne napoje, koniecznie z lodem. Mimo początkowej ulgi, którą daje taka metoda ochładzania, wcale nie jest ona korzystna dla zdrowia. Ludzkie ciało naturalnie dąży do utrzymania temperatury 36,6 stopni, podczas gdy napój z lodówki może mieć zaledwie kilka stopni. Kiedy spożywamy bardzo zimne płyny, organizm, który podczas upałów i tak jest już osłabiony, musi zużyć dodatkową energię, na ogrzanie zimnego picia, czy jedzenia, które trafia do naszego brzucha. Po chwilowej ochłodzie ponownie zrobi ci się gorąco, a dodatkowo będziesz czuł się gorzej, niż wtedy, gdyby spożyte pożywienie miało temperaturę pokojową.

Wypicie lodowatego napoju, podczas gdy przebywałeś długo w upale na słońcu, może skutkować nawet szokiem termicznym. Najbardziej na takie wypadki narażone są osoby, które długo się opalały, biegały, ćwiczyły lub pracowały w pełnym słońcu. W grupie ryzyka są także osoby starsze oraz dzieci. Pierwszymi objawami szoku termicznego może być kłujący ból zatok, gęsia skórka, czy uczucie dyskomfortu w żołądku. W poważniejszych przypadkach może dojść do krwotoku z nosa, zaburzeń rytmu serca, a nawet zawału.

Co jeść i pić w czasie upałów?

W takim razie, jakie napoje i dania wybierać, kiedy na dworze jest gorąco? Warto wówczas postawić na lekkie posiłki w temperaturze pokojowej. Świetnie sprawdzą się wszelkie chłodniki, zupy takie jak hiszpańskie gaspacho i sałatki z dużą ilością warzyw, możesz dorzucić również owoce. Taka potrawa będzie nie tylko odżywcza, ale i dodatkowo cię nawodni oraz dostarczy niezbędnych witamin i minerałów.

Warto korzystać również z sezonowych warzyw i owoców. Latem królują między innymi świeże pomidory, ogórki, cukinia, truskawki, czereśnie, borówki i maliny. Dlatego w upały postaw na to, by na twoim talerzu zagościła tęcza. Zadbaj również o odpowiednią podaż białka w diecie. Jednak zamiast ciężkostrawnych mięs zdecyduj się na ryby, nabiał oraz drób.

Do picia warto wybierać napoje w temperaturze pokojowej. Świetnie sprawdzi się woda z dodatkiem świeżych owoców (cytrusów, truskawek, czy malin) oraz mięty. Warto zrezygnować z bardzo mocnej czarnej kawy i herbaty, które mogą odwadniać, napojów energetycznych oraz alkoholu. Nie zapomnij również o pysznych i zdrowych smoothie. W takich koktajlach możesz przemycić sporo owoców, warzyw oraz białka. To doskonała propozycja na lekkie śniadanie lub deser w upalne dni.  

Przepis na letni koktajl

Do przygotowania wakacyjnego koktajlu będziesz potrzebować: 150 g borówek, jednego banana, garści szpinaku, 2 łyżek płatków owsianych, łyżki nasion chia oraz jogurtu islandzkiego skyr. Opcjonalnie możesz dodać łyżeczkę miodu, wodę lub wodę kokosową.

Banana pokrój w mniejsze części, borówki i liście szpinaku wypłucz pod bieżącą wodą. Owoce, liście szpinaku, płatki owsiane oraz nasiona chia dodaj do naczynia blendera i zmiksuj na gładką masę. Jeżeli koktajl jest zbyt gęsty, możesz rozcieńczyć go wodą lub wodą kokosową, która doskonale cię nawodni. Jeśli lubisz słodkie napoje, możesz dodać łyżeczkę miodu.

Czy w upały warto brać zimne prysznice?

W czasie upałów każdy szuka sposobu, by szybko się ochłodzić. Oczywiście w wakacje najlepszą opcją jest kąpiel w morzu, jeziorze lub basenie. Jeśli jednak nie jest ci dane cieszyć się urlopem, często wybór pada na zimny prysznic. Warto pamiętać, że lodowata woda powoduje zwężenie naczyń krwionośnych. Kiedy tylko wyjdziemy spod prysznica, naczynia ponownie zaczynają się rozszerzać, a organizm próbuje się rozgrzać, co powoduje uczucie ciepła. Efekt ochłodzenia trwa zaledwie chwilę, a finalnie jest nam goręcej niż przed prysznicem. Dlatego, kiedy na dworze panuje skwar, warto stawiać na kąpiele w wodzie zbliżonej do temperatury naszego ciała.

Szukasz pomysłów na dania na upalne dni? Zajrzyj do przepisów naszych użytkowników.

2. Gazpacho

 Gazpacho Zobacz przepis

Gazpacho / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Chłodnik litewski

 Chłodnik litewski Zobacz przepis

Chłodnik litewski / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Lekka sałatka

 Lekka sałatka Zobacz przepis

Lekka sałatka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Chłodnik z awokado

 Chłodnik z awokado Zobacz przepis

Chłodnik z awokado / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Sałatka Grecka

 Sałatka Grecka Zobacz przepis

Sałatka Grecka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Sałatka z bobem i arbuzem

 Sałatka z bobem i arbuzem Zobacz przepis

Sałatka z bobem i arbuzem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Zielony koktajl

 Zielony koktajl Zobacz przepis

Zielony koktajl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Koktajle warzywno-owocowe

 Koktajle warzywno-owocowe Zobacz przepis

Koktajle warzywno-owocowe / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Chłodnik ogórkowy

 Chłodnik ogórkowy Zobacz przepis

Chłodnik ogórkowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Zachwyca smakiem i właściwościami. Nalewka z agrestu »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
3
Sałatki Surówka do obiadu z młodej kapusty

Prosta i szybka surówka z młodej kapusty, którą przygotujesz zaledwie w kilka...

Odsłon: 1321

15 min
25
Dania główne Pieróg tatarski

Będąc na Podlasiu jedliśmy tatarskie pierogi jeczpomaki. Spróbowałam odtworzy...

Odsłon: 9267

30 min
15

Polecane artykuły

Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

2
Informacje Co na obiad w piątek bez mięsa? Proste i szybkie w przygotowaniu przepisy

Piątek to dzień, w którym wiele osób rezygnuje ze spożywania mięsa. Jedni robią to z pobudek religijnych, inni natomiast z przyzwyczajenia i nawyku...

10
Informacje Krówki tailor-made od Cukrówek – nadaj swojej imprezie wyjątkowy charakter

Jak dotrzeć do serc uczestników Twojej imprezy? Przez żołądek! W dobie wszechobecnego nurtu tailor-made – także w branży eventowej – coraz większą...

0