Ewa_Gotuje

Czerwony koktajl na odchudzanie - pogromca boczków. Czego nie dodawać do koktajli odchudzających?

Co pić i jeść, żeby schudnąć? To pytanie pojawia się w głowach wielu osób, które chcą zgubić zbędne kilogramy. Podczas procesu redukcji tkanki tłuszczowej, warto postawić na zbilansowaną dietę bogatą w warzywa i owoce. Na przekąskę lub drugie śniadanie świetnie sprawdzi się między innymi czerwony koktajl na odchudzanie. Podpowiemy ci, jak go zrobić oraz jaki wpływ ma na twoje zdrowie.

Czy warto pić koktajle na diecie? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Dla wielu osób koktajl to jedynie połączenie maślanki lub kefiru z truskawkami i cukrem. Owszem, ten klasyk z dzieciństwa plasuje się na liście ulubionych owocowych przysmaków, warto jednak poeksperymentować z różnymi składnikami tworząc pyszne i zdrowe propozycje. W poniższym artykule podpowiemy ci, jakie koktajle pomogą ci zrzucić zbędny tłuszczyk, co dodawać do koktajli na odchudzanie, oraz jakich kompozycji lepiej unikać. 

Sprawdź także: Zdrowsze od krowiego, pomaga utrzymać wagę w ryzach. Kto powinien pić mleko owsiane, jak wykorzystać je w kuchni?

Koktajli a odchudzanie

Czy koktajle to dobry posiłek na diecie? To zależy. Odpowiednio zbilansowany koktajl może świetnie zastąpić śniadanie czy deser, pod warunkiem że nie dodamy do niego cukru, śmietany lub lodów. Koktajle to również dobra opcja dla osób, którym brakuje czasu na przygotowanie posiłków. W końcu wystarczy jedynie wrzucić składniki do blendera i zmiksować wszystko na gładką masę. Tu jednak pojawia się pewien haczyk, należy także pamiętać, że często jemy oczami. Dla wielu osób zjedzenie porcji owoców i jogurtu bez uprzedniego zblendowania będzie lepszym i bardziej satysfakcjonującym rozwiązaniem niż wypicie szklanki napoju. 

Latem, kiedy jest gorąco, należy także pamiętać o piciu odpowiedniej ilości wody, powinno być to od dwóch do trzech litrów w ciągu dnia. Aby dostarczyć sobie witamin i minerałów oraz dodatkowo się nawodnić, warto włączyć do jadłospisu koktajle owocowo-warzywne do codziennej diety. 

Jeżeli zamiast posiłku, chcesz wypić koktajl, warto zadbać o to, aby znalazły się w nich wszystkie niezbędne makroskładniki. Dodaj do niego źródło chudego białka, kefir, jogurt białkowy, twaróg, czy serek wiejski, dzięki czemu dłużej będziesz czuć się syty. Możesz dorzucić także dwie lub trzy łyżki płatków owsianych, które dostarczą ci węglowodanów.

Pamiętaj, na diecie redukcyjnej najlepiej sprawdzą się niskokaloryczne owoce, świetnym wyborem będą: truskawki, maliny, jagody, borówki czy porzeczki. Dostarczą ci błonnika pokarmowego, witamin i minerałów. Możesz także dorzucić ugotowane lub surowe płatki owsiane, a także ugotowane płatki jaglane lub ryżowe. Nie zapomnij o zdrowych tłuszczach, świetnie sprawdzi się tu: awokado, nasiona chia, siemię lniane, orzechy, masło orzechowe, a nawet oliwa z oliwek.

Czerwony koktajl na odchudzanie – przepis i zastosowanie

Jednym z koktajli odchudzających, które doskonale sprawdzą się na diecie odchudzającej jest ten przygotowany na bazie buraków, selera naciowego oraz marchewki. Do zrobienia czerwonego koktajlu na odchudzanie, będziesz potrzebować: małego surowego buraka, marchewki, jabłka, dwóch łodyg selera naciowego, szklanki wody, szczyptę chili i kurkumy, sok z połówki cytryny. 

Zacznij od dokładnego umycia i obrania składników, następnie pokrój je w mniejsze części i wrzuć do blendera. Wsyp przyprawy. Na koniec wlej wodę oraz sok z cytryny. Zmiksuj wszystko na gładką masę. Koktajl smakuje najlepiej, kiedy jest schłodzony.

Zawarty w koktajlu burak jest źródłem witaminy A, tych grupy B, C, E i K, a także substancji mineralnych: żelaza, magnezu, potasu, fosforu i cynku. Warzywo to jest polecane osobom, które zmagają się z anemią, ponieważ zawiera sporo żelaza. Ponadto obecny w nim potas reguluje ciśnienie krwi, natomiast magnez wpływa pozytywnie na układ nerwowy oraz mięśniowy. Witamina C wspiera odporność organizmu, witamina A dba o prawidłowe widzenie oraz chroni oczy przed chorobami.

Witamina E pozwoli ci zadbać o urodę, wpływa na kondycję skóry, włosów i paznokci. Witamina K dba o pracę układu krążenia. Buraki są niskokaloryczne, w 100 g jest jedynie 43 kcal. Mają również właściwości chroniące organizm przed nowotworami. Spożywanie buraków pomaga obniżyć wysoki poziom "złego" cholesterolu, a także sprzyja utrzymaniu prawidłowej masy ciała. 

Marchew jest świetnym źródłem witaminy A, która pomaga dbać o wzrok, wpływa na piękny kolor skóry oraz wspiera odporność organizmu. Luteina i zeaksantyna obecne w marchewce chronią oczy przed chorobami. Jest także źródłem błonnika pokarmowego, który wpływa na trawienie, reguluje poziom cukru i cholesterolu we krwi. Pomaga także chronić organizm przed chorobą wieńcową, a także ma działanie przeciwnowotworowe. 

Seler naciowy dostarcza witaminy  A, E, C, B2 i K, oraz substancji mineralnych, takich jak: magnez, potas, sód, wapń, i fosfor. Dostarcza błonnika pokarmowego, co jest niezwykle istotne dla osób, które mają problemy z zaparciami. Dodatkowo ma działanie przyspieszające metabolizm, jest niskokaloryczny, dzięki czemu wesprze proces odchudzania. Ma także właściwości redukujące stres, zmniejsza stany zapalne w organizmie, a także zbija wysoki cholesterol. Działa odkwaszająco, przeciwnowotworowo, polecany jest również osobom, które mają problemy z nadciśnieniem. 

Co dodawać do koktajli na odchudzanie?

Koktajle na odchudzanie z reguły kojarzą nam się z zielonymi warzywami i owocami i słusznie, ponieważ nie tylko są niskokaloryczne, ale i dostarczają wielu cennych substancji. Przede wszystkim cenione są ze względu na swoje działanie antyoksydacyjne, pomagają neutralizować wolne rodniki, działają przeciwstarzeniowo i antynowotworowo. Do swojego smoothie bez zastanowienia możesz wrzucić: szpinak, jarmuż, zielony ogórek, seler naciowy, jabłka czy kiwi. 

Kiedy na dworze jest gorąco warto sięgać po niskokaloryczne owoce, które dodatkowo cię nawodnią. Doskonale sprawdzi się na przykład arbuz, który warto połączyć z truskawki, malinami, borówkami lub porzeczkami, na który latem trwa sezon. 

Warto wspomnieć również o tym, że niektóre produkty mają działanie rozgrzewająco, dzięki czemu przyspieszają przemianę materii oraz pomagają spalić tkankę tłuszczową. W ten sposób działa między innymi świeży imbir, kurkuma, pieprz cayenne oraz cynamon. Możesz pokusić się także o dodanie szczypty chili. 

Koktajl na odchudzanie powinien być pełny błonnika pokarmowego, który nie tylko wspiera prawidłową pracę układu pokarmowego, przyspiesza trawienie, ale i obniża wysoki poziom "złego" cholesterolu oraz cukru we krwi. Dostarczysz go nie tylko z pomocą warzyw i owoców, ale i nasion chia czy siemienia lnianego. 

Czego nie dodawać do koktajli?

Pamiętaj, że niekóre owoce, chociaż bardzo zdrowe, zawierają sporo cukru, przez co w dużej ilości mogą powodować tycie. Tyczy się to przede wszystkim: bananów, awokado, mango, winogron, a także owoców suszonych, np. daktyli. 

Koktajl wyszedł zbyt mało słodki? Absolutnie nie dodawaj do niego cukru, lepszą alternatywą będzie sięgnięcie po bezkaloryczne słodziki, np. erytrytol czy stewię. Jeżeli nie chcesz zwiększać kaloryczności swojego koktajlu nie dodawaj do niego pełnotłustego mleka, wybierz to o niższej zawartości tłuszczu, postaw na napój roślinny lub wodę. 

Dobrej jakości masło orzechowe lub migdałowe dostarczy ci zdrowych tłuszczy, pamiętaj jednak, aby dodawać je z głową. Łyżeczka jak najbardziej wystarczy. 

Źródła: fit.poradnikzdrowie.pl, medonet.pl, opracowanie własne

Autor: Anna Hutek

Zobacz także:

„Ognisty cydr”. Badania potwierdziły skuteczność antycznej receptury w zwalczaniu infekcji »

Są niewielkie, ale pełno w nich potasu i witamin. Wspierają metabolizm, usprawniają pracę nerek »

Kasza ze śliwkami? Taki deser to ratunek dla jelit »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Kanapka Sloppy Joe

Kanapka Sloppy Joe to popularna amerykańska przekąska typu fast food, wciąż n...

Odsłon: 682

60 min
7
60 min
5
60 min
10
15 min
6

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0