Ewa_Gotuje

Czerwona kapusta przeżywa renesans w kuchni. Jak przyprawić kapustę czerwoną, czego do niej nie dodawać?

Czerwona kapusta to warzywo, które zwykle traktowane jest po macoszemu, a szkoda, bo ma nam naprawdę wiele do zaoferowania – zarówno pod względem smaku, jak i wartości odżywczych. Co dokładnie się w niej kryje i jak przyprawić kapustę czerwoną, żeby przypadła do gustu nawet najbardziej wymagającym smakoszom?

Do czego wykorzystać kapustę czerwoną? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Czerwona kapusta to warzywo, które gości w polskiej kuchni od wielu lat. Zwykle spożywamy ją w formie surówki, ale równie dobrze można zaserwować ją na ciepło. Ponadto nic nie stoi na przeszkodzie, aby wzbogacić nią sałatkę czy zrobić z niej farsz do drożdżówek. Jedno jest pewne – odpowiednio przyrządzona potrafi wręcz zachwycić swoim smakiem. Jak przyprawić kapustę czerwoną, żeby przypadła do gustu tobie i twoim bliskim? I dlaczego w ogóle warto wprowadzić ją do jadłospisu? Dowiedz się, jakie właściwości ma kapusta czerwona i co wyczarować z niej w kuchni.  

 Sprawdź także: Jak szybko sparzyć kapustę na gołąbki? Koniec ze staniem przy garnku i gotowaniem!

Kapusta czerwona – wartości odżywcze i kalorie 

Jaką wartość energetyczną i cenne składniki posiada kapusta czerwona? Wartości odżywcze i kalorie w 100 g surowego warzywa kształtują się następująco:  

  • Wartość energetyczna: 31 kcal; 
  • Białko: 1,4 g; 
  • Tłuszcz: 0,2 g; 
  • Węglowodany: 7 g; 
  • Błonnik: 2,1 g; 
  • Witamina B1: 0,064 mg; 
  • Witamina B2: 0,069 mg; 
  • Witamina B3: 0,418 mg; 
  • Witamina B5: 0,147 mg; 
  • Witamina B6: 0,209 mg; 
  • Witamina B9: 18 μg; 
  • Witamina B12: 0 μg; 
  • Witamina A: 56 μg; 
  • Witamina E: 0,11 mg; 
  • Witamina K: 38,3 μg; 
  • Witamina C: 57 mg; 
  • Wapń: 45 mg; 
  • Magnez: 16 mg; 
  • Żelazo: 0,8 mg; 
  • Potas: 243 mg; 
  • Fosfor: 30 mg; 
  • Sód: 27 mg; 
  • Miedź: 0,017 mg; 
  • Cynk: 0,22 mg; 
  • Mangan: 0,243 mg; 
  • Selen: 0,6 μg. 

Jakie właściwości ma kapusta czerwona 

Jakie właściwości ma kapusta czerwona? Okazuje się, że są one bardziej liczne, niż powszechnie się uważa. W pierwszej kolejności warto wspomnieć o jej potencjale antyoksydacyjnym – warzywo to stanowi naturalne źródło antocyjanów, czyli silnych antyoksydantów, które rozprawiają się z wolnymi rodnikami, chroniąc nas przed działaniem stresu oksydacyjnego, a co za tym idzie – rozwojem rozmaitych chorób, w tym nowotworów. Co więcej, uchodzi ono za doskonały wybór dla osób pragnących wesprzeć funkcjonowanie swojego narządu wzroku, a to wszystko za sprawą obecnej w nim witaminy A, która zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej.  

Co jeszcze do zaoferowania ma nam czerwona kapusta? Na uwagę zasługuje fakt, że obfituje ona w potas, a to oznacza, że korzystnie oddziałuje na nasze serce. Ponadto niektóre doniesienia ze świata nauki pokazują, że zawarte w niej związki obniżają poziom „złego” cholesterolu we krwi, a więc chronią nas przed rozwojem schorzeń układu sercowo-naczyniowego, włączając w to choroby serca i udar mózgu. Nie sposób nie wspomnieć również o jej korzystnym wpływie na naszą odporność, za którym stoi m.in. witamina C – jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy wśród witamin.  

Jakie właściwości ma kapusta czerwona poza tymi wyżej wymienionymi? Poruszając ten temat, warto nawiązać  do jej działania na skórę – dzięki obecnym w niej witaminom A, E i C nasza skóra nabiera blasku i staje się bardziej sprężysta. Kto jeszcze zyska na wprowadzeniu czerwonej kapusty do codziennego jadłospisu? Na przykład diabetycy – nie dość, że składnik ten charakteryzuje się niską wartością energetyczną, to jeszcze zawiera kilka gramów węglowodanów w 100-gramowej porcji. To oznacza, że świetnie sprawdzi się on także u osób pragnących zrzucić nadprogramowe kilogramy.  

Kapusta czerwona a kapusta biała  

Kapusta czerwona a kapusta biała – jakie są między nimi różnice? Okazuje się, że całkiem spore. Czerwona kapusta zawiera nawet osiem razy więcej antocyjanów i 10 razy więcej witaminy A niż jej biała odmiana. Ponadto jest ona bogatsza w witaminę C i witaminę B6, ale za to uboższa w witaminę K i kwas foliowy. Na uwagę zasługuje również fakt, że w czerwonych liściach znajdziemy więcej minerałów, w tym manganu, selenu, potasu, magnezu oraz żelaza.  

Różnice pomiędzy kapustą czerwoną a kapustą białą można dostrzec nie tylko w ich wartości odżywczej, ale także w konsystencji czy zastosowaniu w kuchni. Czerwona odmiana jest mniejsza i nieco bardziej zbita. Co więcej, jest ona mniej uniwersalna – w końcu to biała kapusta zwykle poddawana jest kiszeniu oraz serwowana na ciepło, na przykład w wersji smażonej, duszonej czy gotowanej. Czerwona kapusta za to częściej trafia do surówek.  

Jak przyprawić kapustę czerwoną 

Jak przyprawić kapustę czerwoną? Możliwości jest co najmniej kilka. Jeśli jesteś fanem klasyki, postaw na podstawowe przyprawy, czyli pieprz i sól. Poza tym duetem możesz dorzucić do niej również chrzan, majeranek, a nawet ocet, który nada jej nieco kwasowości. Preferujesz coś bardziej niebanalnego? Na szczęście czerwona kapusta doskonale komponuje się z wieloma dodatkami, zatem możesz dać się ponieść wyobraźni i sięgnąć na przykład po goździki, cynamon czy suszone śliwki lub morele. Ponadto nic nie stoi na przeszkodzie, aby wzbogacić ją o orzechy, cebulę, a nawet kawałki jabłek i pomarańczy. Co więcej, niektórzy dodają do niej cukier, masło orzechowe oraz ocet balsamiczny.  

Czego nie dodawać do czerwonej kapusty? 

Czego nie dodawać do czerwonej kapusty? Należy przede wszystkim zwrócić uwagę na konkretne połączenia składników. Jeśli planujesz zaserwować ją na słodko, nie przesadzaj z ilością słodkich dodatków – wystarczy, że ograniczysz się do dwóch lub trzech. Ta sama zasada dotyczy kapusty czerwonej podawanej w wytrawnej wersji. Lubisz łączyć ją z rozmaitymi dodatkami? Zatem wyciśnij z niej sok lub dodaj ją do koktajlu – w tej postaci na pewno będzie smakowała wyśmienicie, nawet jeśli w swoim przepisie uwzględnisz szeroką gamę produktów. 

Jak przechowywać czerwoną kapustę?  

Skoro już wiesz, jak przyprawić kapustę czerwoną i jakie są jej najważniejsze właściwości, warto odpowiedzieć sobie na pytanie, w jaki sposób ją przechowywać, aby jak najdłużej nadawała się do spożycia. Otóż najlepiej trzymać ją w chłodnym i ciemnym miejscu, np. w spiżarni lub piwnicy. Gotowe dania z kolei zaleca się przechowywać w lodówce, w zamkniętym pojemniku.  

Co można przyrządzić z czerwonej kapusty?  

Zastanawiasz się, co można przyrządzić z czerwonej kapusty? Wbrew pozorom nie musisz ograniczać się jedynie do surówek, soków i koktajli. Równie dobrze możesz wyczarować z niej pyszną sałatkę, a nawet przygotować z niej bigos lub poddusić ją na patelni razem z jabłkiem i ulubionymi przyprawami. Ponadto doskonale sprawdzi się ona jako dodatek do tacos, drożdżówek, gołąbków, kaszy kuskus czy grillowanych podpłomyków. Dodatkowo możesz ją ukisić, aby mieć pod ręką smaczny dodatek do obiadów oraz cenne źródło probiotyków.  

Sprawdź, jakie przepisy z kapustą czerwoną przygotowali nasi użytkownicy.

1. Śląska modra kapusta

 Śląska modra kapusta Zobacz przepis

Śląska modra kapusta / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Kapusta czerwona z fasolą

 Kapusta czerwona z fasolą Zobacz przepis

Kapusta czerwona z fasolą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Kapusta czerwona zasmażana

 Kapusta czerwona zasmażana Zobacz przepis

Kapusta czerwona zasmażana / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Śledź z kiełkami kapusty czerwonej

 Śledź z kiełkami kapusty czerwonej Zobacz przepis

Śledź z kiełkami kapusty czerwonej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Surówka z kapusty czerwonej, parzona

 Surówka z kapusty czerwonej, parzona Zobacz przepis

Surówka z kapusty czerwonej, parzona / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Surówka z kapusty czerwonej z chrzanem

 Surówka z kapusty czerwonej z chrzanem Zobacz przepis

Surówka z kapusty czerwonej z chrzanem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Kapusta czerwona kwaszona z borówkami do słoików

 Kapusta czerwona kwaszona z borówkami do słoików Zobacz przepis

Kapusta czerwona kwaszona z borówkami do słoików / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie




Źródło: fdc.nal.usda.gov, surojadek.com, krokdozdrowia.com, bonavita.pl, Smaker.pl 

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Trzy mikstury na niedobory. Szybko uzupełnisz braki w organizmie »

Najzdrowszy rodzaj ziemniaka. Pomoże na nadciśnienie i uchroni przed rakiem »

W lasach jest ich teraz dużo. Jak rozpoznać opieńki jadalne i jak nie zatruć się tym grzybem? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Szarlotka (jabłecznik) na kruszonce

Niezwykle prosty i smakowity, dla nas rewelka, bo kocham wszelkie jabłkowe wy...

Odsłon: 29765

60 min
65
Sałatki Sałatka ziemniaczana z sosem greckim

Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...

Odsłon: 171

30 min
6
Desery Sernik na zimno z truskawkami

Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...

Odsłon: 876

30 min
15

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

0
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0