Ewa_Gotuje

Co zjeść na Węgrzech? Tych dań kuchni węgierskiej koniecznie musisz spróbować

Kuchnia węgierska jest aromatyczna i pełna smaku. Jakie dania musisz zjeść Węgrzech? Każdy smakosz, który chociaż raz spróbował tradycyjnych węgierskich potraw, po powrocie z Budapesztu lub znad Balatonu, będzie chciał odtworzyć je we własnej kuchni. Dlatego podczas urlopu pamiętaj o zakupie kulinarnych pamiątek.

Fot.123RF/Picsel

Z tego artykułu dowiesz się:

Oczywiście do najbardziej osławionych potraw Węgier należy gulasz, warto jednak pamiętać, że kuchnia węgierska ma do zaoferowania znacznie więcej. Wybierz się w kulinarną podróż przepełnioną aromatem papryki oraz wybornym smakiem węgierskiego wina.

Sprawdź także: Co zjeść podczas wakacji w Hiszpanii? 

Czym charakteryzuje się kuchnia węgierska?

Z pewnością nie raz słyszałeś przysłowie Polak, Węgier, dwa bratanki… ma ono uzasadnienie zwłaszcza w kontekście kulinariów. Węgierskie dania podbijają kubki smakowe Polaków i nic w tym dziwnego. Nie brakuje tu mięs, cebuli, czosnku i papryki – potrawy są dobrze doprawione, a w chłodne dni potrafią doskonale rozgrzać.

Węgrzy chętnie spożywają także sezonowe warzywa i owoce, dzięki czemu przepisy na dania kuchni węgierskiej są urozmaicone i bardzo smaczne. Warto wspomnieć, że na kształtowanie się kuchni węgierskiej istotny wpływ miało sąsiedztwo krajów takich Słowacja, Austria oraz Rumunia.

Zobacz także: Co zjeść na wakacjach we Francji? 

Gulasz węgierski, langosz, bogracz – klasyka kuchni węgierskiej

Przeglądając menu restauracji serwujących tradycyjne węgierskie dania, na pewno napotkasz się na klasykę gatunku, czyli gulasz węgierski. Potrawa powinna być przygotowywana na bazie mięsa wołowego, niejednokrotnie używa się również wieprzowego, drobiowego lub baraniny. Oczywiście w pörkölt – bo właśnie o tej postaci gęstego, mięsnego dania mowa – nie może zabraknąć czerwonej papryki, cebuli oraz czosnku.

Równie znaną potrawą jest gulyásleves, w Polsce nazywany bograczem – to znana węgierska zupa gulaszowa przygotowywana na smalcu z dodatkiem wołowiny, cebuli, czerwonej papryki i marchwi. Węgrzy chętnie podają ją z ziemniaki lub tradycyjnymi kluseczkami.

Słysząc hasło kuchnia węgierska, od razu na myśl przychodzą Ci placki ziemniaczane po węgiersku? Owszem, Węgrzy mają w swoim menu tradycyjne placki, jednak różnią się one znacznie od tych, które możemy spotkać w polskich restauracjach. Do znanych i lubianych węgierskich przysmaków należy langosz (lángos), czyli placek przygotowywany z ugotowanych ziemniaków, mąki i drożdży, a następnie smażony na głębokim tłuszczu.

Z czym podawane są langosze? Najczęściej można spotkać placki okraszone masłem czosnkowym, z dodatkiem żółtego sera, szynki, warzyw lub w wersji na słodko ze śmietaną i cukrem. Danie to można nazwać mianem węgierskiego fast-fooda – idealna przekąska do zjedzenia w przerwie, podczas zwiedzania Budapesztu.

Sprawdź także: Co jeść na wakacjach w Portugalii? Pamiętaj o tych przysmakach

Węgierskie desery, czyli czas na coś słodkiego

Wszyscy miłośnicy słodyczy, koniecznie powinni spróbować tradycyjnego Tortu Dobosa. Każdy łasuch zachwyci się połączeniem ciasta biszkoptowego z kremem na bazie masła oraz karmelową polewą. Co ciekawe deser stworzony przez słynnego cukiernika Dobos C. Józsefa, podawany był już w 1885 roku.

Na deserowej mapie Węgier nie może zabraknąć również Gundel palacsinta, czyli pysznych naleśników, pochodzących z przepisu budapesztańskiego restauratora Karola Gundela. Naleśniki mogą być serwowane w formie tortu lub pojedynczej porcji, we wnętrzu naleśników znajduje się masa z orzechów i rodzynek. Całość podawana jest z sosem czekoladowym. 

Sprawdź także: Co zjeść podczas wakacji w Grecji?

Olaszrizling, muscat, a może kadarka? Kilka słów o węgierskich winach

Węgrzy kochają wino – co roku produkują ok. dwóch i pół miliona hektolitrów wina, które turystów kusi nie tylko swoim smakiem, ale i przystępną ceną. Co ciekawe trunek ten produkowany jest aż w dwudziestu dwóch regionach – do najpopularniejszych należy między innymi Tokaj. Do innych dobrze znanych węgierskich win, należą m.in.:

  • olaszrizling – wino białe o łagodnym smaku,
  • muscat – aromatyczne białe wino chętnie serwowane latem,
  • kekfrankos – popularne czerwone wino o lekkim owocowym smaku,
  • kadarka – wino czerwone z nutami malin i truskawek, w którym można wyczuć aromaty korzenne.

Węgierskie wina będą doskonałym dopełnieniem tradycyjnych dań i deserów, ich szeroki wybór sprawi, że każdy smakosz znajdzie coś dla siebie. Dania kuchni węgierskiej świetnie sprawdzić mogą się również w twojej kuchni, a aromatyczne, treściwe potrawy – często jednogarnkowe –  to doskonały pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny.

Zobacz także: Jakich dań spróbować w Egipcie?

Jakie przysmaki warto przywieźć z Węgier?

Węgierskie dania słyną przede wszystkim z papryki. Możesz zaopatrzyć się w wersję suszoną oraz tę w formie pasty sprzedawanej najczęściej w słoiku, lub tubce. Erös to papryka pikantna, natomiast Édes jest słodka i łagodna.

Prawdziwą gratką dla mięsożerców będzie oczywiście wytwarzane na Węgrzech salami. Najpopularniejszym gatunkiem jest Pick Szeged. Takie salami dojrzewa w niskiej temperaturze, można rozpoznać je po charakterystycznym białym nalocie.

Jeśli lubisz ziołowe alkohole, koniecznie przywieźć ze sobą Uncjum, czyli popularny, węgierski likier o ziołowo-korzennym smaku. W oryginalnej recepturze tego trunku znajduje się czterdzieści odmian ziół z Niziny Panońskiej.

Oczywiście do najpopularniejszych produktów przywożonych z Węgier należą wina. Jeśli wybierasz się do miast takich jak Eger, czy Tokaj koniecznie musisz zajrzeć do lokalnych winiarni. Gdzie przed zakupem możesz dokonać ich degustacji. Węgierskie wina u producentów będą znacznie tańsze. Mogą być świetnym pomysłem na prezent dla bliskich.

Sprawdź także: Co zjeść podczas wakacji w Turcji? 

 Chcesz przygotować węgierskie dania we własnej kuchni? Zajrzyj do przepisów naszych użytkowników.  

1. Gulasz wołowy węgierski

 Gulasz wołowy węgierski Zobacz przepis

Gulasz wołowy węgierski / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

2. Bogracz czyli gulasz z kociołka

 Bogracz czyli gulasz z kociołka Zobacz przepis

Bogracz czyli gulasz z kociołka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

3. Zupa gulaszowa na kaczce

 Zupa gulaszowa na kaczce Zobacz przepis

Zupa gulaszowa na kaczce / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

4. Węgierski placek Langosz

 Węgierski placek Langosz Zobacz przepis

Węgierski placek Langosz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

5. Bogracz

 Bogracz Zobacz przepis

Bogracz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

6. Placek ziemniaczany po węgiersku

 Placek ziemniaczany po węgiersku Zobacz przepis

Placek ziemniaczany po węgiersku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

7. Langosz

 Langosz Zobacz przepis

Langosz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

8. Tort Dobosza

 Tort Dobosza Zobacz przepis

Tort Dobosza / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

9. Naleśniki a la Gundel

 Naleśniki a la Gundel Zobacz przepis

Naleśniki a la Gundel / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Schab w sosie po węgiersku

 Schab w sosie po węgiersku Zobacz przepis

Schab w sosie po węgiersku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie



Zobacz także:

Wsyp do prania dwie łyżki soli. Prosty trik przyniesie zadziwiające efekty »

Arbuz: Jakie ma właściwości zdrowotne? »

Woda z cytryną - jakie właściwości się jej przypisuje? »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
13
60 min
3

Polecane artykuły

0
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13