Grill - temat specjalny

Co zjeść na Śląsku? Tych potraw musisz spróbować

Śląsk nie jest typowym kierunkiem wybieranym na urlop. Jeśli jednak w te wakacje zdarzy ci się zajrzeć do Katowic lub okolic, koniecznie musisz spróbować tamtejszej tradycyjnej kuchni. Rolada z kluskami i modrą kapustą to danie, w którym rozsmakują się wszyscy miłośnicy wybornych mięs. Sprawdź, jakich innych dań możesz spróbować na Śląsku.

Fot.123RF/Picsel

Śląsk to region często mylnie kojarzony jedynie z przemysłem oraz górnictwem. Ma on jednak wiele do zaoferowania turystom – to właśnie tam znajdują się najpiękniejsze polskie zamki, takie jak te w Ogrodzieńcu, Pszczynie czy Będzinie. Można tam również znaleźć urokliwe trasy spacerowe oraz atrakcje przyrodnicze. Będąc na Śląsku warto zwiedzić Pustynię Błędowską czy Pustynię Siedlecką, przejść chociaż część leżącego na Wyżynie Krakowsko-Częstochowskiej Szlaku Orlich Gniazd czy udać się do Kopalni Srebra w Tarnowskich Górach.

 Sprawdź także: Kuchnia galicyjska, co warto o niej wiedzieć?

Kuchnia śląska – smaki, które warto poznać

Kuchnia śląska słynie z pożywnych, wysokokalorycznych dań, których podstawę stanowią różnego rodzaju mięsa, ziemniaki, kasze i gęste, zawiesiste sosy. Ten rodzaj diety w przeszłości miał dostarczać górnikom siły do ciężkiej pracy, dziś natomiast tworzy jedną z najbardziej charakterystycznych polskich kuchni regionalnych.

Będąc na Śląsku, warto spróbować takich potraw jak:

  • kluski śląskie to okrągłe kluski z dziurką, wykonywane z ugotowanych i zmielonych lub przeciśniętych przez praskę ziemniaków. Można je podawać jako dodatek do mięs lub samodzielnie, okraszone słoniną i podsmażoną cebulą,
  • rolada wołowa potrawa mięsna, powstająca z zawijanych plastrów surowej wołowiny, boczku wędzonego oraz umieszczanych wewnątrz ogórków kiszonych. Roladę smaży się na oleju, a następnie dusi w sosie własnym. Najczęściej podawana jest z kluskami śląskimi,
  • modra kapusta czerwona kapusta przygotowywana z boczkiem i cebulą, często dodaje się również tarte jabłka. To obowiązkowy dodatek do rolady z kluskami. 
  • szpajza śląski deser przygotowywany z jaj i cukru. Najczęściej można się spotkać ze szpajzą o smaku cytrynowym.

Kuchnia śląska – jakie pamiątki kulinarne przywieźć z tego regionu?

Wracając ze Śląska, warto zabrać ze sobą odrobinę tamtejszej kuchni. Jakie produkty spożywcze są popularne dla tego regionu? Z pewnością należą do nich:

  • oblaty z Pszczyny – cienkie i kruche wafle zrobione z ciasta na bazie wody, mąki i oleju o charakterystycznym waniliowym aromacie,
  • smalec ziołowo-owocowy – oprócz tradycyjnej słoniny, zawiera on kawałki jabłka, suszonych śliwek, czosnek, cebulę, tymianek oraz oregano. Jest sprzedawany w lokalnych sklepach spożywczych na wagę lub w słoikach. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba,
  • szkloki – owocowe landrynki, występujące w różnych smakach, np. winogronowo-śliwkowym, rabarbarowym, czy jabłkowo-cynamonowym. 
  • kopalnioki – czarne landrynki o smaku miętowo-anyżowym.

Po więcej inspiracji zajrzyj do przepisów naszych użytkowników. 

1. Rolada śląska

 Rolada śląska Zobacz przepis

Rolada śląska / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Kluski śląskie

 Kluski śląskie Zobacz przepis

Kluski śląskie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Żurek śląski

 Żurek śląski Zobacz przepis

Żurek śląski / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Śląski kołacz z makiem

 Śląski kołacz z makiem Zobacz przepis

Śląski kołacz z makiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Tradycyjny Kołocz Śląski z jabłkami

 Tradycyjny Kołocz Śląski z jabłkami Zobacz przepis

Tradycyjny Kołocz Śląski z jabłkami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Szpajza cytrynowa

 Szpajza cytrynowa Zobacz przepis

Szpajza cytrynowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Jak stosować wywar z cebuli na mszyce? »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Muffinkowe babeczki z dżemem

Babeczki upiekłam na majówkę, przepis bardzo prosty i szybki , a babeczki sma...

Odsłon: 23

30 min
4
30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

0
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

15
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

0
Quizy Gdzie ukryto szparagi? Zagadka na spostrzegawczość

Wielu Polakom maj kojarzy się z rozpoczęciem sezonu grillowego. W tym roku szczególną popularnością na wiosnę cieszą się też szparagi. Postanowiliś...

2