Ewa_Gotuje

Co jeść na wakacjach w Portugalii? Pamiętaj o tych przysmakach

Wybierając się na zagraniczne wakacje, zdecydowanie warto popróbować lokalnej kuchni. Jeśli zaplanowałeś wyjazd do Portugalii, dowiedz się, jakich dań nie możesz pominąć podczas swojej kulinarnej podróży.

Fot.123RF/Picsel

Z tego artykułu dowiesz się:

Co jeść w Portugalii podczas wakacji?

Portugalia to kraj Półwyspu Iberyjskiego z niezwykłymi tradycjami, które da się odczuć również w regionalnej kuchni. Co jeść w Portugalii podczas wakacji? Kraj charakteryzuje spora, kulinarna odmienność, niemniej jednak jednym z głównych składników wielu potraw jest dorsz. Portugalia słynie również z grillowanych sardynek i najsmaczniejszych deserów. Sprawdź więc, co jeść w Portugalii podczas wakacji.

Zobacz także: Co zjeść na wakacjach w Hiszpanii?

Kulinarne spotkanie z kuchnią portugalską warto rozpocząć od zupy caldo verde. Ta delikatna zupa składa się z ziemniaków, oliwy i cienko poszatkowanej kapusty galicyjskiej. Zupa często podawana jest z chlebem kukurydzianym. Na obiad proponujemy portugalskie danie narodowe, czyli bacalhau. To forma przygotowania dorsza, która polega na obfitym osoleniu ryby i ususzeniu przez wiele godzin. Przed przygotowywaniem namaczana jest przez kilkanaście godzin, a następnie przyrządzana na ogniu, w piecu lub gotowana.

Co jeść w Portugalii? Warto skosztować również gotowanych na białym winie małż. To aromatyczna potraw z dodatkiem czosnku, kolendry i ziół. Koniecznie trzeba też spróbować gulaszu portugalskiego. W zależności od regionu ten składa się z wołowiny, wieprzowiny lub drobiu z dodatkiem fasoli, kapusty i ziemniaków. A na deser zasmakujcie w portugalskich babeczkach budyniowych.

Zobacz: Jak zrobić śródziemnomorski gulasz?

Zobacz także: Co zjeść na wakacjach we Francji? 

Percebes. Coś, czego nie chcesz spróbować w Portugalii

Wyglądem przypominają gadzie kończyny, które w żaden sposób nie zachęcają do skosztowania. Percebes to ukwiał, który rośnie na portugalskich wybrzeżach. Dziwny koralowiec to portugalski przysmak, który jest przytwierdzony do skały, dlatego trudno go zdobyć. Obrośnięty skórą, zakończony jest czymś, co wygląda jak pazur. W smaku percebes przypomina ośmiornicę, a je się je, zanurzając ukwiał w soku z cytryny i wyjadając gumowy miąższ.



Sprawdź także: Co zjeść podczas wakacji na Węgrzech? Najlepsze dania tamtejszej kuchni

Kulinarne pamiątki z Portugalii. Co przywieźć?

Oprócz portugalskiego zielonego wina, które wcale nie jest zielone, wspomnienie kraju Półwyspu Iberyjskiego przywodzić będzie na pewno pikantny dodatek w postaci portugalskiego sosu piri – piri. Wśród najpopularniejszych portugalskich serów wymienić można queijo de Azeitão, czyli portugalski ser owczy lub półtwardy ser z mleka owczego queijo de Nisa.

Portugalia to kraj, który podobno ma 365 przepisów na dorsza na każdy dzień roku. Jeśli do Polski chcemy zabrać ze sobą rybne smaki Portugalii, można to zrobić, kupując słynące z bardzo dobrej jakości ryby w puszkach. Nie brakuje więc sardynek, tuńczyka, makrel, ośmiornicy czy kalmarów, które spokojnie możemy zabrać ze sobą.

Sprawdź także: Co zjeść podczas wakacji w Turcji? 

Zanim doczekasz się upragnionych wakacji w Portugalii, wypróbuj typowe smaki tamtejszej kuchni, inspirując się przepisami naszych użytkowników:

1. Caldo verde

 Caldo verde Zobacz przepis

Jak zrobić caldo verde? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Caldo verde

 Caldo verde Zobacz przepis

Caldo verde według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Bacalhau com banana

 Bacalhau com banana Zobacz przepis

Jak zrobić bacalhau? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Tarte de Amêndoa

 Tarte de Amêndoa Zobacz przepis

Portugalska tarta migdałowa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Portugalskie ciasteczka

 Portugalskie ciasteczka Zobacz przepis

Co zjeść na wakacjach w Portugalii? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Portugalskie babeczki budyniowe

 Portugalskie babeczki budyniowe Zobacz przepis

Portugalskie babeczki budyniowe / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Pączki portugalskie, czyli malasadas

 Pączki portugalskie, czyli malasadas Zobacz przepis

Malasadas - jak zrobić? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Woda z cytryną - jakie właściwości się jej przypisuje? »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
10
30 min
14
60 min
3

Polecane artykuły

0
Ewa gotuje Lekkie przepisy na wiosenne dania w kuchni Ewy Wachowicz

Jeżeli brakuje ci pomysłu na wiosenne dania, koniecznie zerknij do przepisów, które pojawiły się w 513. odcinku programu "Ewa gotuje". Nie mogło za...

4
Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

13