Bacalhau com banana

Bacalhau com banana
> 1-2 os.
> 60 min
łatwe
tanie
W zasadzie zrobiliśmy naszą wersję popularnej na Maderze Espada com banana. U nas ryba jest niedostępna, a warto posmakować połączenia ryby z bananem.

Składniki

  • Składniki:
  • 500 g filetu z dorsza
  • 2 banany
  • 50 ml oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • mąka
  • 50-70 ml wody
  • suszona bazylia
  • olej do smażenia
  • sól

Przygotowanie

  1. Dorsza płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy wzdłuż na pół.

    Olej mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, do smaku doprawiamy solą. Tak przygotowaną oliwą nacieramy filety.

    Jajka, mąkę i wodę mieszamy na jednolitą masę (ma być gęsta). Do smaku doprawiamy solą.

    Filety zanurzamy w cieście i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Przekładamy na blaszkę do pieczenia.

    Na filetach układamy obrane banany pokrojone w krążki, oprószamy suszoną bazylią.

    Całość zapiekamy 20 min w temperaturze 200°C.

Komentarze do przepisu (11)

smaker 08 lipca 2016
Ryba z bananem? Tego jeszcze nie było na naszych talerzach. Będziemy testować! :)
Docherro 08 lipca 2016
Myślę wypróbować Twój przepis,lubię połączenia owoców z mięsem,ryb jeszcze nie sprawdzałam,myślę,że i... Czytaj całość »
Myślę wypróbować Twój przepis,lubię połączenia owoców z mięsem,ryb jeszcze nie sprawdzałam,myślę,że i to połączenie przypadnie mi do gustu:)
Kardamonovy 08 lipca 2016
Ale dziwak. Chcę!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Składniki:
  • 500 g filetu z dorsza
  • 2 banany
  • 50 ml oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • mąka
  • 50-70 ml wody
  • suszona bazylia
  • olej do smażenia
  • sól
Składniki