Artykuł z ekspozycją partnera
Ryba zapiekana pod serową pierzynką
Składniki
- 1 kg filetów z dorsza
- 500 ml bulionu rybnego
- 1 kg ziemniaków
- 1 cytryna
- 1 szklanka śmietanki 18%
- 200 g sera Kasztelan Sierpc
- 2 łyżki masła
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- Sól i pieprz
Przygotowanie:
Nagrzewamy piekarnik do 180°C. Rybę kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny i solimy. W tej marynacie powinna poleżeć kilkanaście minut. W tym czasie obieramy ziemniaki i również kroimy je w kostkę. Następnie gotujemy je w osolonej wodzie przez 10 minut. Po tym czasie odcedzamy ziemniaki i przekładamy do posmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Do oddzielnego garnka wlewamy bulion i wsadzamy do niego kawałki ryby. Gotujemy przez 5 minut. Plastry sera kroimy na mniejsze kawałki i mieszamy ze śmietanką, doprawiamy pieprzem, solą i gałką muszkatołową. Do naczynia żaroodpornego przekładamy rybę, a następnie podlewamy całość śmietanką z serem. Wstawiamy danie do piekarnika i pieczemy przez 40 minut.
Ślimaki z ciasta francuskiego
Źródło: 123RF/PICSEL
Składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki bazylii
- ½ łyżeczki oregano
- 150 g sera Kasztelan Sierpc
- 150 g boczku
- 5 pieczarek
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 220°C. Do przecieru pomidorowego dodajemy oliwy, bazylii i oregano. Smarujemy nim płat ciasta francuskiego. Następnie układamy na nim plastry sera żółtego i boczku. Oczyszczamy i kroimy w kostkę pieczarki. Smażymy je, aż się zarumienią, a następnie przekładamy na ciasto francuskie. Całość zwijamy w rulon i kroimy nożem na ok. 3 cm kawałki. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Pieczemy 15-20 minut.
Sałatka Cezar
Źródło: 123RF/PICSEL
Składniki:
Składniki
- 300 g filetu z kurczaka
- 1 łyżka oliwy
- ½ sałaty rzymskiej
- 5-6 pomidorków cherry
- 4 plastry sera Królewskiego Sierpc
- 5 kromek bagietki
- 4 łyżki majonezu
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka musztardy stołowej
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 łyżeczka sosu worcestershire
- Sól i pieprz
Przygotowanie:
Filet z kurczaka oczyszczamy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy pieprzem i solą i smażymy na oliwie. Następie odkładamy mięso na talerz, a na tej samej oliwie smażymy na małym ogniu pokrojone w kostkę kromki bagietki. Gdy będą zarumienione, przekładamy je na talerz. Myjemy warzywa, sałatę rozrywamy na małe kawałki, pomidorki kroimy na ćwiartki. Przekładamy je do miski na sałatkę. Plastry sera kroimy na mniejsze kawałki. Następnie przygotowujemy sos. Czosnek oczyszczamy i kroimy w bardzo drobną kostkę. Wrzucamy go do kubka i dodajemy do niego majonez, musztardę, sok z cytryny oraz sos worcestershire. Doprawiamy pieprzem i solą, a następnie wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Na warzywa wykładamy ostudzone kostki kurczaka i grzanki. Posypujemy serem, a na końcu polewamy całość sosem i mieszamy.
Zupa cebulowa
Źródło: 123RF/PICSEL
Składniki
- 1 kg cebuli
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 1 l bulionu
- 1 łyżeczka tymianku
- 10 plastrów sera Kasztelan Sierpc
- 6 kromek chleba
- Sól i pieprz
- Olej rzepakowy
Przygotowanie:
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Rozgrzewamy olej na patelni, wrzucamy cebulę i smażymy pod przykryciem na małym ogniu. Powinna się zeszklić i przybrać złotawą barwę. Następnie wlewamy wino i zwiększamy ogień, smażymy całość bez przykrycia jeszcze 5 minut, wino powinno prawie całkowicie odparować. Następnie przekładamy zawartość patelni do dużego garnka i zalewamy ją bulionem. Gotujemy całość bez przykrycia na średnim ogniu jeszcze około pół godziny. W trakcie gotowania doprawiamy zupę solą i pieprzem oraz tymiankiem. W tym czasie przygotowujemy grzanki. Kromki chleba układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kładziemy na nie po plastrze sera żółtego. Pieczemy 10 minut w temperaturze 180°C. Nalewamy bardzo gorącą zupę do misek, posypujemy ją kawałkami sera, a na koniec kładziemy na wierzchu grzankę.
Artykuł z ekspozycją partnera