Grill - temat specjalny

Churros według Anny - przepis z "Bake Off - Ale Ciacho!"

Oto przepis, który w piątym odcinku programu "Bake Off - Ale Ciacho!" zaprezentowała Anna.

Churros
200 ml wody
100 g masła
1 łyżeczka cukru
200 g mąki
4 jaja (M)
1 łyżka spirytusu lub wódki
1 l oleju rzepakowego
6 łyżek cukru pudru z cynamonem i kardamonem

Sos czekoladowy
200 ml śmietanki 30%
1 łyżka masła
100 g gorzkiej czekolady
1 szczypta cynamonu

Frużelina śliwkowa
½ kg śliwek
1 łyżka wody
2-3 łyżki cukru (do smaku)
4 goździki
1 szczypta cynamonu
1 szczypta kardamonu
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Podanie
1 garść pokruszonych orzechów włoskich

Churros
Wodę zagotować z masłem i cukrem. Doprowadzić do wrzenia i wsypać mąkę. Mieszać do momentu, aż ciasto będzie odchodzić od ścianek garnka. Studzić przez 5 minut, następnie dodać po jednym jajku i zmiksować na najwyższych obrotach. Na koniec dodać łyżkę alkoholu. Olej podgrzać do temperatury 180°C i wycisnąć do niego ciasto (można robić dowolne kształty). Smażyć na złoty kolor. Wyjąć i obsypać cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem i kardamonem. Położyć na kratkę.

Sos czekoladowy
Śmietanę podgrzać, dodać masło, czekoladę i szczyptę cynamonu. Wymieszać.

Frużelina śliwkowa
Do garnka dodać pokrojone śliwki, wodę, cukier i przyprawy. Gotować do uzyskania gęstej konsystencji. Jeśli frużelina jest za rzadka, zagęścić ją rozpuszczoną w wodzie mąką ziemniaczaną.

Podanie
Churros podawać z sosem czekoladowym, frużeliną śliwkową oraz pokruszonymi orzechami włoskimi.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Jabłecznik na biszkoptach

Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...

Odsłon: 10704

30 min
20
30 min
41
30 min
5

Polecane artykuły

Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

0
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

0
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

2
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17