Przez lata sery stały się jednym z najbardziej popularnych, włoskich towarów eksportowych oraz nieodłącznym elementem dań na bazie makaronu. Ich wyjątkowy smak to efekt sięgającej aż Starożytności tradycji serowarskiej, która - co ciekawe - jest dłuższa od francuskiej.
Jakie sery?
Włoska technika wyrobu sera jest jedną z najbardziej cenionych na świecie, a możliwości jego połączenia z makaronem są wręcz nieograniczone. Najpopularniejszymi serami, tradycyjnie dodawanymi do makaronu są m.in. pochodzący z regionu Emilii - Romanii parmigiano reggiano, czy twardy ser pecorino, który uważany jest za najstarszy na świecie. Makarony ze 100% pszenicy durum, takie jak Sorenti gnocchi, wyśmienicie komponują się też z oryginalną mozzarellą, czy gorgonzolą, serem pleśniowym z niebieskozielonym nalotem o bardzo wyrazistym smaku, wytwarzanym głównie w Piemoncie.
Jaki rodzaj makaronu wybrać?
W zależności od rodzaju, włoskie sery możemy trzeć, kruszyć, łamać czy rozpuszczać w sosie. Każdy z nich będzie idealnie komponował się z wysokiej jakości makaronem Sorenti gnocchi, który został stworzony z myślą o najbardziej wymagających konsumentach. Ten delikatny makaron, kształtem przypominający muszelki, inspirowany jest tradycyjnymi gnocchi - włoskimi kluskami z ciasta ziemniaczanego. Świetnie sprawdzi się z zapiekanym serem w popularnym rzymskim Gnocchi di semolina alla Romana, czy w toskańskiej kompozycji Gnocchi con noce e formaggio z orzechami włoskimi i pecorino. Doskonale skomponuje się też z sosem Quattro Fromaggi, tradycyjnie przygotowywanym z parmezanu, gorgonzoli, mascarpone i fontiny. Największych smakoszy zachwyci Sorenti gnocchi w towarzystwie serka mascarpone oraz krewetek podlanych brandy w kompozycji Gnocchi ai gamberi e mascarpone.
Źródło: Informacja prasowa
Bez sera ani rusz!
Przez lata sery stały się jednym z najbardziej popularnych, włoskich towarów eksportowych oraz nieodłącznym elementem dań na bazie makaronu. Ich wyjątkowy smak to efekt sięgającej aż Starożytności tradycji serowarskiej, która - co ciekawe - jest dłuższa od francuskiej.
REKLAMA
REKLAMA
Komentarze
Ostatnio komentowane przepisy
Dania główne
Krewetki Pieczone w Przyprawach
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
- Impreza
- Grill
- Walentynki
- Do pracy
- Azjatycka
- Chińska
- Tajska
- Śródziemnomorska
- Warzywa
- Papryka
- Owoce morza
- Krewetki
- Przyprawy
Odsłon: 81
4
Wędliny
Kiełbasa krakowska parzona-przepis własny na 5 kg
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Tłusty czwartek
- Walentynki
- Halloween
- Komunia
- Do pracy
- Polska
- Bałkańska
- Śródziemnomorska
- Ukraińska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Warzywa
- Mięso
- Wieprzowina
- Wołowina
- Przyprawy
- Czosnek
- Kanapki
- Kiełbasy
- Dla zdrowia
Odsłon: 53
4
Dania główne
Pizza wegańska
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
- Polska
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Wegańskie
- Pomidorowa
- Nabiał
- Ser
- Mleko
- Grzyby
- Przyprawy
- Bazylia
- Oregano
- Pizze
- Ciasta
Odsłon: 740
5
Dania główne
Żeberka smażone w sosie własnym
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 95
6
REKLAMA