Grill - temat specjalny

Aromatyczne i świeże. Jak pielęgnować zioła w doniczkach?

Najlepsze zioła to oczywiście te świeże, z których można wydobyć pełnię aromatu. Na szczęście hodowanie ziół w doniczkach nie jest wymagającym zajęciem i mogą się za nie zabrać nawet osoby dopiero zgłębiające tajniki ogrodnictwa. Jak pielęgnować świeże zioła w doniczkach na balkonie lub kuchennym parapecie?

Fot. 123RF/Picsel

Uprawa ziół – jak zacząć?

Rozpoczynając domową uprawę ziół, warto zastanowić się, z jakich roślin korzystasz w kuchni najczęściej. Na początek poleca się najpopularniejsze zioła, takie jak bazylia, mięta, tymianek czy oregano. Większość z nich bez trudu kupisz w formie sadzonek w supermarketach i dyskontach spożywczych. Zwróć jednak uwagę na stan wybranej sadzonki. Zdrowa roślina ma dużo liści, wyrazisty zapach oraz intensywny kolor. Wszelkie zmiany w wyglądzie ziół, plamy na liściach czy suche gałązki świadczą o złym stanie rośliny – taka sadzonka niestety nie posłuży Ci przez długi czas. Choć uprawa ziół z wyrośniętych już sadzonek jest nieco prostsza, warto spróbować również własnoręcznie zasadzić ziarna. Zyskasz wówczas pewność, że zioła są zdrowe i uprawiane w odpowiednich warunkach.

W czym uprawiać zioła?

Brak ogródka nie oznacza, że musisz zrezygnować z uprawy ziół. Doskonałą przestrzenią dla doniczek będzie balkon, taras, a nawet kuchenny parapet. Ważne jest jedynie, by sadzonki ustawić w miejscu nasłonecznionym. Ziarna należy zasadzić w doniczkach produkcyjnych o dziurkowanym dnie, które ułatwia odprowadzenie nadmiaru wody. Gdy urosną i zakorzenią się, warto zadbać o ich przesadzenie. Możesz wykorzystać do tego tanie doniczki produkcyjne o większej pojemności lub postawić na droższe, ale bardziej efektowne doniczki ozdobne. Koszty ograniczysz, szukając promocji w Black Red White lub innych sklepach z wyposażeniem domu. Zioła w dekoracyjnych doniczkach nie tylko posłużą jako aromatyczny dodatek do potraw, ale będą również doskonale się prezentować.

Reklama

Jak dbać o sadzonki?

Każda roślina wymaga określonych warunków do uprawy. Doniczki z ziołami muszą być ustawione w jasnym, słonecznym miejscu. Należy dbać także o regularne podlewanie. Do tego celu wystarczy woda w temperaturze pokojowej, np. z kranu. Roślin nie można ani przesuszyć, ani podlewać zbyt dużą ilością wody – optymalna ilość zależy od danego gatunku. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w dalszej części artykułu.

Jakie zioła warto uprawiać?

Spośród najpopularniejszych ziół uprawianych w doniczkach warto wybrać następujące rośliny:

bazylia – niezastąpiona w potrawach kuchni włoskiej i stosunkowo prosta w uprawie, wymaga przede wszystkim regularnego podlewania oraz jasnego, bardzo słonecznego miejsca;

majeranek – roślina przyprawowa i lecznicza o szczególnie silnym aromacie, warto ustawić ją w słonecznym miejscu;

pietruszka naciowa – jedno z najbogatszych źródeł witaminy C, ceniona również jako doskonały dodatek do zup; należy ją ustawić w słonecznym miejscu i podlewać dużą ilością wody;

mięta – uwielbiana jako składnik letnich napojów czy koktajli, ceniona także jako roślina lecznicza ze względu na dużą zawartość olejków eterycznych; może być ustawiona w półcieniu i podlewana małą ilością wody;

oregano – niezbędne jako przyprawa do pizzy, spaghetti oraz innych potraw kuchni włoskiej, szczególnie po ususzeniu, gdy wydobywa pełnię aromatu; lubi bardzo nasłonecznione miejsca oraz wysoką wilgotność;

melisa – ceniona szczególnie za swoje właściwości lecznicze, znana jako naturalny środek uspokajający oraz nasenny; może stać w jasnym miejscu lub półcieniu;

tymianek – roślina przyprawowa, lecznicza oraz ozdobna, lubiana za swój silny, korzenny aromat; może stać w delikatnie ocienionym miejscu, wystarczy podlewać go raz w tygodniu.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Jabłecznik na biszkoptach

Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...

Odsłon: 10998

30 min
20
Desery Ciasto cytrynowe bez pieczenia

Ciasto przygotowane z przepisu Moje domowe jedzenie. oto link do przepisu; h...

Odsłon: 5840

60 min
62
Desery Muffinkowe babeczki z dżemem

Babeczki upiekłam na majówkę, przepis bardzo prosty i szybki , a babeczki sma...

Odsłon: 282

30 min
8

Polecane artykuły

Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

2
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

3
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17