Grill - temat specjalny

Adżapsandali, czyli gruziński chaos na talerzu

Wiosna to idealny czas na to, aby w naszej codziennej diecie zagościły warzywa. Są nie tylko smaczne, ale stanowią także źródło wielu niezbędnych dla organizmu witamin. Przykładem dania obiadowego, w którym odgrywają główną rolę, jest gruzińskie adżapsandali, zwane również chaosem na talerzu. Jak je przyrządzić?

Gruzińskie adżapsandali

Składniki:

 

  • 400g ziemniaków
  • 300g marchewki
  • 500g małych bakłażanów
  • 300g pomidorów
  • 2 czerwone papryki
  • 1 zielona papryczka
  • 2 duże cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 5 łyżek oleju słonecznikowego
  • ¼ łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta czarnego pieprzu
  • ½ szklanki posiekanej bazylii
  • ½ szklanki posiekanej kolendry
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego świeżego koperku

Przygotowanie:

Obierz ziemniaki i marchewkę, a następnie pokrój je na duże kawałki. W dużym rondlu rozgrzej masło wraz z tymiankiem. Dodaj ziemniaki i marchewkę, przykryj i gotuj na średnim ogniu przez 10-15 minut, do momentu aż warzywa zaczną mięknąć. Mieszaj od czasu do czasu. Bakłażany pokrój na długie plastry, a następnie dodaj je do patelni i wszystko wymieszaj. Gotuj przez następne 10 minut. Pomidory obierz ze skórki i pokrój w dużą kostkę. Następnie dodaj je do rondla wraz z czerwoną i zieloną papryką pokrojoną na duże kawałki, drobno posiekaną cebulą i czosnkiem. Dobrze wymieszaj i przykryj. Gotuj warzywa przez około 10 minut, aż oddadzą wodę. Pamiętaj, aby mieszać danie od czasu do czasu, by uniknąć przypalenia. Jeśli warzywa są już niemal ugotowane, dodaj do nich pozostałe zioła i gotuj jeszcze przez 5 minut. Aromatyczna uczta gotowa! Adżapsandali podawaj z wytrawnym białym winem Marani Rkatsiteli.

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Dania główne Kluski kładzione z czosnkiem niedźwiedzim

Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...

Odsłon: 3535

30 min
15
Dania główne Kurczak ze szparagami

Kurzak ze szparagami to propozycja na obiad, która świetnie sprawdzi się na c...

Odsłon: 95

15 min
1
15 min
43
Dania główne Kotlety z groszku

Czy kotlety z groszku muszą być nudne i bezsmakowe? Oczywiście, że nie! Ten p...

Odsłon: 14862

30 min
8

Polecane artykuły

Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

2
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

4
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17