Grill - temat specjalny

7 smakowitych przekąsek na 7 dni tygodnia z hiszpańską celebrytką w tle!

Hiszpańskie oliwki idealnie sprawdzają się w polskiej kuchni. Poniżej prezentujemy 7 przepisów na 7 dni tygodnia z Oliwką – prawdziwą hiszpańską celebrytką w tle.

Hiszpańskie czarne oliwki z iberyjskim dressingiem

 

Składniki: hiszpańskie czarne oliwki, oliwa z oliwek, szparagi, cienkie plasterki czarnych trufli, wędzona szynka, sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz.


Sposób przygotowania: odrobinę oliwy z oliwek rozgrzać na patelni, dodać szparagi i czarne trufle, smażyć do momentu, aż szparagi będą miękkie. Doprawić solą i pieprzem, odstawić do ostygnięcia. Dodać oliwki oraz szynkę pokrojoną w paski. Delikatnie wymieszać, następnie przełożyć do salaterki.

 

Hiszpańskie zielone oliwki z selerem

 

Składniki: hiszpańskie zielone oliwki, łodyga selera naciowego, miód, starta skórka limonki, sól, oliwa
z oliwek.


Sposób przygotowania: do miseczki dodać miód oraz oliwę z oliwek i dobrze wymieszać. Następnie włożyć oliwki, pokrojony seler naciowy oraz pozostałe składniki. Marynować przez pół godziny przed podaniem.

 

Hiszpańskie czarne oliwki z sherry


Składniki: czarne oliwki, kozi ser, porzeczki, jagody lub maliny, cynamon, Sherry.


Sposób przygotowania: połączyć czarne oliwki z pokrojonym w kostkę kozim serem, następnie dodać garść owoców. Wszystko delikatnie wymieszać, posypując danie niewielką ilością cynamonu. Pod koniec dodać 50ml Sherry. Pozostawić na 20 min w temperaturze pokojowej, by wszystkie smaki dobrze się przegryzły.

 

Hiszpańskie zielone oliwki z kozim serem i miodem

 

 

Składniki: hiszpańskie zielone oliwki, kozi ser, jabłka (najlepiej Golden Delicious), kilka orzechów laskowych, naturalny miód wielokwiatowy, sok z jednej cytryny, oliwa Extra Virgin, tymianek.


Sposób przygotowania: pokroić ser kozi na kawałki wielkości orzecha laskowego. Obrać jabłka, a następnie pokroić w 1 cm kostkę i wymieszać z odrobiną soku z cytryny. Połączyć zielone oliwki, ser kozi, jabłka i orzechy laskowe w miseczce. Przygotować dressing z 2 łyżek miodu, reszty soku z cytryny i 4 łyżek oliwy z oliwek. Dressing i składniki połączyć, odstawić na 20 minut, by smaki się wymieszały.

 

Hiszpańskie zielone oliwki z tuńczykiem i octem jabłkowym

 

Składniki: hiszpańskie zielone oliwki, ocet jabłkowy, puszka tuńczyka, oliwa z oliwek, nasiona gorczycy, papryczka chilli, sól morska, starta skórka cytryn, trawa cytrynowa.


Sposób przygotowania: delikatnie połączyć rozdrobnionego tuńczyka, odrobinę oliwy z oliwek i octu jabłkowego, łyżkę ziarenek gorczycy oraz drobno posiekaną papryczkę chilli. Dodać oliwki, kilka źdźbeł trawy cytrynowej, skórkę cytrynową. Odstawić na kilka minut, by wszystkie smaki się połączyły.

 

Hiszpańskie czarne oliwki z krewetkami


Składnik: hiszpańskie czarne oliwki, ugotowane krewetki, oliwa z oliwek, ocet balsamiczny, musztarda Dijon, cukier, pół pęczka koperku.


Sposób przygotowania: przegotować krewetki i odstawić do ostygnięcia. W miseczce połączyć oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, musztardę, cukier oraz posiekany koperek, dobrze ubić. Dodać krewetki oraz czarne oliwki, delikatnie wymieszać. Odstawić na kilkanaście minut przed podaniem aby smaki się połączyły.


Karaibski koktajl z dodatkiem hiszpańskich zielonych oliwek

 

Składniki: hiszpańskie zielone oliwki, rum, syrop klonowy, gorzka wódka, woda mineralna, limonka, listki świeżej mięty.

 

Sposób przygotowania: rum, odrobinę syropu klonowego i wódkę wlać do shakera z kostkami lodu, wymieszać. Przelać do kieliszków koktajlowych. Dodać wodę mineralną oraz oliwki. Drinki udekorować plasterkami limonki i świeżymi listkami mięty.


Pysznej zabawy i wielu inspiracji kulinarnych życzy Oliwka!

 

Więcej informacji na: www.hiszpanskieoliwki.pl

 

Źródło: informacja prasowa

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5
Desery Muffinkowe babeczki z dżemem

Babeczki upiekłam na majówkę, przepis bardzo prosty i szybki , a babeczki sma...

Odsłon: 219

30 min
8
30 min
9
15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

1
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

3
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17