Grill - temat specjalny

5 przepisów na domową oliwę smakową

Oliwy smakowe sprawdzą się do świeżych sałatek, marynowania mięs i przyprawiania potraw. Z ich pomocą wyczarujesz nowe kompozycje smakowe i stworzysz niebywałe dekoracje na talerzu. Nie masz w kuchni oliwy smakowej? Zrób ją samodzielnie – to taniej i zdrowiej!

Fot. 123RF/Picsel

Czym jest oliwa smakowa?

Oliwa smakowa to połączenie oliwy lub oleju z dowolnym ziołem, warzywem lub owocem. Jako bazę do smakowej oliwy możesz wykorzystać oliwę z oliwek extra vergine, olej rzepakowy, olej słonecznikowy lub olej z pestek winogron.

To, co dodasz do środka, zależy wyłącznie od Ciebie! Chili, czosnek, bazylię, oregano, pieprz, wanilię, a może orzechy lub laski cynamonu?

Oliwę wykorzystasz do sosów sałatkowych, dipów, mięs, pizzy, owoców morza, hummusu, ryb, grzanek, a nawet dań z grilla!

Pamiętaj, aby używać wyłącznie świeżych ziół i warzyw. Tym sposobem dania z kuchni śródziemnomorskiej i włoskiej zapamiętasz na zawsze!

Czego potrzebujesz?

Szklana butelka, najlepiej z ciemnego szkła, korek lub nakrętka, stosowna etykieta, lejek. Domowa oliwa smakowa to też świetny pomysł na jadalny upominek! Środek butelki udekoruj gałązkami rozmarynku, większymi kawałkami owoców lub warzyw. Przydadzą się też zawieszki z drewnianej sklejki, zawieszki papierowe, wstążki lub sznureczki. Przezroczysta szklana butelka z rozmarynem, tymiankiem i czerwonym pieprzem zaprezentuje się zjawiskowo na kuchennym stole i podkręci smak dań!

Trzy sposoby produkcji: blendowanie, na ciepło i na zimno

  • Blendowanie: to miksowanie oliwy z dodatkami jak świeże zioła, ząbek czosnku lub płatki chili. Sposób błyskawiczny, jednak taka oliwa ma krótką datę do spożycia. Przechowuj taką butelkę w lodówce i wykorzystaj jak najszybciej do dań bieżących.
  • Na ciepło: to podgrzewanie oliwy do 80 stopni C. Chodzi o podgrzanie oliwy, a nie jej zagotowanie. Tak przygotowaną oliwę zostaw na kilka dni i przechowuj do 4-5 tygodni.
  • Na zimno: dodatki umieść w butelce i zalej olejem. Odstaw w ciemne miejsce na tydzień. Dodatki suszone w oliwie spożyj do 2 miesięcy, a świeże do 2 tygodni.

 

Oliwa z rozmarynem, tymiankiem i czerwonym pieprzem

250 ml oliwy, 2 gałązki świeżego rozmarynu, 2 gałązki świeżego tymianku i 1 łyżeczka ziaren pieprzu. Gałązki tymianku i rozmarynu umyj i wysusz przez 24 godziny. Następnie potrzyj nimi o dłonie, co uwolni ich aromat i umieść w butelce, dodając do nich jeszcze ziarenka.
Oliwę wklej do rondelka i podgrzej do 80 stopni C. przez 5 minut. Ciepłą oliwę przelej do butelki i ją zamknij. Ostudź oliwę do temperatury pokojowej i przechowuj w lodówce. Zużyj w przeciągu 1 miesiąca.


Reklama

 

Oliwa czosnkowa

0,5 l oliwy z oliwek, 8 ząbków czosnku i szklana butelka. Czosnek obierz i posiekaj. Wrzuć do butelki, zalej oliwą i odstaw w ciemne miejsce na 48 godzin. Po upływie czasu odcedź z pomocą lejka i gazy do butelki. Zakręć korkiem i przechowuj w ciemnym miejscu, najlepiej w lodówce.

Oliwa chili

250 ml oliwy, 2 łyżki płatków chili lub rozgniecione w moździerzu suszone papryczki chili oraz cała suszona papryczka chili. W rondelku umieść oliwę i płatki chili. Podgrzewaj w temp. 80 stopni C. przez około 5 minut. Następnie zdejmij rondelek z ognia i przestudź oliwę. Do szklanej butelki wrzuć suszoną papryczkę chili i zalej ją oliwą z płatkami chili. Przechowuj w ciemnym miejscu i zużyj w ciągu 3 miesięcy.

Oliwa z oliwek ze skórką cytrynową

To idealny dodatek do owoców morza, dań z ryżem i sałatek. Umyj cytrynę w gorącej wodzie i osusz. Na tarce z drobnymi oczkami zetrzyj skórkę tylko żółtą część. Szałwię umyj i dokładnie osusz. Do butelki szklanej włóż skórkę cytrynową, szałwię i zalej wszystko oliwą. Dodaj kilka kroplo oleju balsamicznego. Butelkę zamknij i odstaw na 3 tygodnie.

Oliwa smakowa z suszonymi pomidorami

1 szklanka oliwy z oliwek, 2-3 ząbki czosnku, 5 listków bazylii i 3 kawałki suszonego pomidora. Suszone pomidory, ząbki czosnku, liście bazylii zalej oliwą i odstaw na dłuższy czas, aby przegryzła smaki. Po kilku dniach masz przepyszną oliwę włoską do sałatek, sosu lub pizzy!
Produkcja smakowej oliwy w domu jest prosta. Butelki umyj, dokładnie wyparz i osusz przed wlaniem oliwy. Używaj tylko świeżych ziół, warzyw i owoców, które muszą być przechowywane w lodówce. Promocje na szklane butelki znajdziesz w sklepie Allegro.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Dania główne Kluski kładzione z czosnkiem niedźwiedzim

Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...

Odsłon: 3546

30 min
15
Dania główne Kurczak ze szparagami

Kurzak ze szparagami to propozycja na obiad, która świetnie sprawdzi się na c...

Odsłon: 117

15 min
1
15 min
43
Dania główne Kotlety z groszku

Czy kotlety z groszku muszą być nudne i bezsmakowe? Oczywiście, że nie! Ten p...

Odsłon: 14894

30 min
8

Polecane artykuły

Informacje Możesz zrobić oliwę, pastę do kanapek lub syrop. Jak wykorzystać stokrotki w kuchni

Polacy kochają przyozdabiać swoje tarasy i balkony roślinami, wśród których szczególną popularnością cieszy się stokrotka. Co to za kwiat i czym za...

2
Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

1
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

4
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17